Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Bleskurýchly zvrat v prípade odobrania Marka: Mama ukázala FOTO šťastného synčeka po zásahu

Pusinka od matky
Pusinka od matky

BRATISLAVA - O prípad sedemročného Marca, ktorého v piatok na základe rozhodnutia súdu prišiel do školy v obci Brehy (okr. Žarnovica) zobrať vyšší súdny úradník v sprievode sociálnej pracovníčky a chlapcovej matky, sa zaujímal minister sociálnych vecí Ján Richter aj ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Matka zverejnila na facebooku fotku šťastného synčeka. Prípad sa však zamotáva.

Obaja sa zhodli na tom, že výkon súdneho rozhodnutia, na základe ktorého bol chlapec odobratý zo starostlivosti starej mamy a zverený do starostlivosti matky, bol urobený neadekvátne, neakceptovateľne a neprofesionálne. Oba rezorty chystajú preto zmeny, ktoré by mali zamedziť opakovaniu sa takýchto prípadov. Chlapec sa momentálne nachádza vo Švajčiarsku so svojou matkou.

Postup úradníkov, ktorí sa zúčastnili na výkone súdneho rozhodnutia, sa preveruje. Na prípad upozornila aktivistka a blogerka Monika Kozelová. Obrátila sa na ňu škola s prosbou o pomoc. Chlapca prišli odobrať priamo na vyučovanie, svedkom boli aj jeho spolužiaci a škola nebola o tom vopred informovaná. 

Prípadom sa zaoberá aj prokuratúra. Hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová informovala, že prvý námestník generálneho prokurátora René Vanek vydal pokyn krajskému prokurátorovi v Banskej Bystrici „okamžite preskúmať túto vec na trestnom aj na netrestnom úseku a prijať prípadné opatrenia.“ 

„ Prvý námestník generálneho prokurátora René Vanek vydal pokyn krajskému prokurátorovi v Banskej Bystrici – a to okamžite preskúmať túto vec na trestnom aj na netrestnom úseku a prijať prípadné opatrenia.

V tejto chvíli môžeme potvrdiť, že okresná prokurátorka v Žiari nad Hronom dnes t. j. 18. 5. 2016 vstúpila do začatého občiansko – právneho konania vo veci návrhu starej mamy maloletého Marca Greguša o zverenie do výchovy.

Vo veci postupu zamestnanca súdu zabezpečujúceho výkon rozhodnutia súdu, bola vec odstúpená príslušnej súčasti policajného zboru, vzhľadom na to, že vo veci sa javí podozrenie zo spáchania trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa podľa § 326 Trestného zákona.“ uviedla hovorkyňa.

Zitňanská chce zmeniť vyhlášku

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská avizuje zmenu vykonávacej vyhlášky a pravidiel výkonu súdneho rozhodnutia. Bez ohľadu na prípad malého Marca sa totiž na ministerstve venujú tejto téme a na základe poznatkov a skúseností z praxe pripravujú zmenu pravidiel. Ministerka uviedla, že je za špecializáciu ľudí, ktorí sa venujú tejto agende a za zmenu ich prípravy, o čom chce diskutovať aj s predstaviteľmi Justičnej akadémie.

„Musíme veľmi vážne preventívne zareagovať a intenzívne pracovať s ľuďmi, ktorí robia výkon súdneho rozhodnutia,“ zdôraznila. V prípade výkonu súdneho rozhodnutia pri Marcovi došlo podľa Žitňanskej k viacerým zlyhaniam. „Každý, kto robí takýto výkon rozhodnutia, musí zároveň vnímať aj citlivosť prípadu a zabezpečiť výkon tak, aby bolo dieťa čo najmenej traumatizované," zdôraznila. 

Richterovi je celého prípadu veľmi ľúto

Minister Richter chce konkretizovať metodický postup, ako majú postupovať sociálne pracovníčky pri výkone takýchto súdnych rozhodnutí. Podľa neho sociálni pracovníci by mali mať právo vstúpiť do výkonu súdneho rozhodnutia a zamedziť mu. Zdôraznil, že musia mať ambíciu, aby výkon súdneho rozhodnutia bol čo najprofesionálnejší a v záujme dieťaťa. V prípade Marca sociálna úradníčka zákon podľa ministra neporušila, ale mala vstúpiť do procesu a trvať na tom, aby akt bol uskutočnený tak, aby dieťa nemalo traumu, aj keď do istej miery je to vždy trauma.

Nehovoriac o tom, že istej traume boli v tomto prípade vystavané aj ďalšie deti, ktoré boli v triede, upozornil minister. Richterovi je celý prípad ľudsky „veľmi, veľmi ľúto“. Celý výkon súdneho rozhodnutia bol urobený neprofesionálne, laicky povedané "na hulváta" a nesmie sa to viac opakovať, vyhlásil. Z ľudského hľadiska je prekvapený, že pri tom bola matka a pripustila to. 

Súd v Banskej Bystrici začal konať

Krajský súd v Banskej Bystrici pripravuje opatrenia s cieľom stanoviť postup pri výkone rozhodnutia o výchove maloletých detí. Ako informovala hovorkyňa Krajského súdu v Banskej Bystrici Adriána Vašková, prípad prešetrovalo vedenie Krajského súdu v Banskej Bystrici za účasti vyššieho súdneho úradníka a sudcu, ktorý poverenie vydal a boli požiadaní o poskytnutie vysvetlenia a opísanie udalosti.

Ako ďalej informovala hovorkyňa, v zmysle vyhlášky rezortu spravodlivosti má súd požiadať riaditeľa školy o súčinnosť pred výkonom takéhoto rozhodnutia. "Vzhľadom na osobitosť prípadu a podozrenie zo zmarenia výkonu rozhodnutia riaditeľka školy o súčinnosť požiadaná vopred nebola. Bola privolaná až počas odovzdávania dieťaťa jeho matke," dodala hovorkyňa súdu. 

Matka maloletého Marca G. podala na Okresný súd Žiar nad Hronom návrh na vydanie predbežného opatrenia. V návrhu žiadala, aby súd nariadil jej matke, ktorá sa o dieťa starala, aby jej ho vydala. Otcovstvo k maloletému dieťaťu nie je určené. V minulosti sa o dieťa po dohode oboch žien starala stará matka, pretože matka dieťaťa si našla prácu v zahraničí.

V decembri 2015 oznámila matka dieťaťa svojej mame, že si dieťa zoberie do Švajčiarska, kde má prechodný pobyt, zabezpečenú stálu prácu, má prenajatý veľký štyri a polizbový byt a dieťa má zriadenú vlastnú izbu a zabezpečenú povinnú školskú dochádzku. "Po tom, čo sa stará matka o tom dozvedela, podala návrh na vydanie predbežného opatrenia o zverenie dieťaťa do svojej starostlivosti, v konečnom rozhodnutí Krajského súdu v Banskej Bystrici však bola neúspešná," vysvetlila ďalej Vašková. 

Keďže neexistovalo žiadne rozhodnutie súdu, ktoré by matku akýmkoľvek spôsobom zbavovalo rodičovských práv, 14. apríla vydal sudca Okresného súdu Žiar nad Hronom rozhodnutie, ktorým nariadil starej mame, aby Marca vydala jeho matke. Na základe predbežného opatrenia sudca Okresného súdu Žiar nad Hronom poveril vyššieho súdneho úradníka, aby zabezpečil odovzdanie dieťaťa matke.

Na základe vydaného poverenia sa 13. mája v priestoroch základnej školy v obci Brehy "realizoval výkon rozhodnutia za prítomnosti vyššieho súdneho úradníka, pracovníčky oddelenia sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately." Pri výkone bola prítomná matka maloletého a počas výkonu bola privolaná riaditeľka základnej školy. Vyšší súdny úradník nepredpokladal podľa informácií z doterajších konaní, že syn nebude ochotný odísť s matkou. O udalosti bol vyhotovený obrazový a zvukový záznam. Zápisnica bola vyhotovená dňa 17. mája. "Vo veci starostlivosti o maloletého zatiaľ nebolo rozhodnuté," dodala Vašková.

Je to neprípustné, hnevá sa Kiska

Spôsob, akým úradníci odobrali sedemročného Marca zo Základnej školy v obci Brehy, považuje prezident SR Andrej Kiska za neprípustný. "Hoci som na výjazde, mal som niekoľko telefonátov a píšu mi aj občania. Sám som sa aktívne pýtal, ako to je. Spôsob, akým to prebehlo, je neprípustný," podotkol prezident počas dnešnej návštevy stredného Slovenska.

Ako ďalej uviedol, je nesmierne rád, že ministri už v tejto veci konajú. Zároveň prisľúbil, že bude veľmi podrobne celý prípad monitorovať. "Nerozumiem tomu, ako môže v takejto vyspelej spoločnosti ako naša, v takejto krajine, prísť k takémuto traumatizujúcemu zážitku pre dieťa, pre jeho spolužiakov, pre celú školu," poznamenal Kiska.

Ústredie práce sa bráni

Riaditeľka kancelárie generálneho riaditeľa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Jana Lukáčová uviedla, že úrad má informáciu o tom, kde sa 7-ročný Marco momentálne nachádza. Úrad zároveň tvrdí, že v tomto prípade išlo o výkon súdneho rozhodnutia a orgán sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately si plnil povinnosti, ktoré mu vyplývajú zo zákona.

"Orgán sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately na požiadanie súdu poskytuje pri výkone rozhodnutia súčinnosť súdu. Zástupca súdu je oprávnený vydávať pokyny orgánom, ktoré poskytujú súčinnosť," uvádza Lukáčová s tým, že orgán sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately poskytuje pri výkone súdneho rozhodnutia súčinnosť najmä zabezpečením prítomnosti zamestnanca, úlohou ktorého je svojou odbornou spôsobilosťou a znalosťou rodinných pomerov prispieť k uľahčeniu výkonu rozhodnutia pre dieťa. 

Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny sa zároveň ohradzuje voči interpretácii výkonu rozhodnutia súdu v blogu Moniky Kozelovej, v ktorom sa uvádza, že "Malého prváčika násilím odvliekla sociálka rovno z triedy“. Ústredie tvrdí, že ide o nepochopenie výkonu rozhodnutia súdu a poskytnutej súčinnosti príslušného úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Banskej Štiavnici. "Táto interpretácia preceňuje postavenie a pôsobnosť orgánu sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately, ktorý je pri výkone rozhodnutia súdu tým, kto na žiadosť súdu poskytuje súdu súčinnosť pri výkone rozhodnutia. Nerozhoduje o podmienkach, okolnostiach výkonu rozhodnutia súdu. Celý výkon rozhodnutia o výchove maloletých detí je v gescii súdu," dodáva Lukáčová.

Koalícia pre deti odsúdila tento čin

Spôsob, akým úradníci odobrali sedemročného Marca zo Základnej školy v obci Brehy, považuje Koalícia pre deti Slovensko za absolútne nevhodný a neprimeraný. Podľa jej predstaviteľov prebehol totiž nielen v rozpore s elementárnym ľudským prístupom, ale aj v rozpore s viacerými právami dieťaťa a s právnymi normami ošetrujúcimi takéto postupy. "Zrejme sa nadlho stane učebnicovým príkladom toho, ako sa takéto zákroky nemajú vykonávať," píše vo svojom stanovisku Koalícia pre deti Slovensko.

Zdôvodnenie krajského súdu v súvislosti so zverením dieťaťa do starostlivosti starej matky, podľa ktorého má mať matka na syna väčšie právo ako stará matka, považuje za nepochopenie princípu ochrany práv dieťaťa. Dieťa má podľa predstaviteľov koalície právo vyrastať v milujúcej a dobre fungujúcej rodine a práva rodičov, alebo iných dospelých, majú byť v súlade s právami dieťaťa. Prípad Marca podľa nich jasne ukázal, že je potrebné ešte viac vzdelávať sociálnych pracovníkov, sudcov, policajtov a ďalších profesionálov pracujúcich s deťmi, ale i širokú verejnosť, aby práva detí neostávali len na papieri, ale boli rešpektované v každodennom živote.

Na prvoradý záujem dieťaťa v takýchto a podobných prípadoch upozorňuje aj Slovenské národné stredisko pre ľudské práva (SNSĽP), pričom poukazuje na Dohovor o ochrane práv dieťaťa, ktorého signatárom je aj Slovenská republika, ako aj na zákon o rodine. Pri výkone súdneho rozhodnutia zverenia maloletého do osobnej starostlivosti je podľa SNSĽP navyše nevyhnutný citlivý postup, ktorým sú zohľadnené všetky osobitosti konkrétneho prípadu. 

"Naskytá sa tu otázka, či bolo naozaj nevyhnutné prerušiť vyučovací proces, odobrať maloletého Marca pred očami všetkých jeho spolužiakov a spolužiačok a spôsobiť traumu nielen jemu, ale aj ostatným deťom. Podľa môjho názoru konanie zodpovedných osôb bolo v rozpore so zásadou konania v najlepšom záujme dieťaťa," myslí si Marian Mesároš zo SNSĽP.

Viac o téme: Lucia ŽitňanskáOdobraný chlapec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu