Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Psychológ o poburujúcom odobratí 6-ročného Marca: Trauma, strach a rana pod pás učiteľke!

Učiteľka Marca nedokázala obrániť Zobraziť galériu (2)
Učiteľka Marca nedokázala obrániť (Zdroj: Foto: Facebook)

BREHY – Prípad drastického odobratia 6-ročného Marca sociálkou priamo zo školy pobúril celé Slovensko. Postup dokumentuje niekoľkominútové video, ktoré odsúdila aj ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská či podpredsedníčka parlamentu Lucia Nicholsonová. Spýtali sme sa psychológa Daniela Kotrča, či môže takýto postup zanechať stopu v detskej psychike.

O odobratí prváčika Marca zo školských lavíc súdnym úradíkom a sociálnou pracovníčkou za asistencie matky hovorí celé Slovensko. Na videu je vidno, že štátni úradníci postupovali pri vykonávaní súdneho rozhodnutia chladne a odmerane. Učiteľka, ktorej sa postup nepáčil a protestovala, odvedeniu chlapca nedokázala zabrániť. Marco musel zo školy odísť napriek tomu, že sa reagoval krikom, plačom a odmietaním.

Škandalózny prípad odobratia chlapčeka vydesil celé Slovensko: Vyšetrovanie. Sociálka, tras sa!

Ako pre Topky povedal klinický psychológ Daniel Kotrč z Ambulancie klinickej psychológie NEONYX v Žiline, video sledoval so znepokojením. Kontext aj načasovanie odoberania chlapca bolo neprimerané. „Mohli a mali to urobiť inak,“ myslí si odborník, ktorého zarazila strohá komunikácia zo strany úradov.

„Ak nebolo možné dieťa odobrať doma od babky, ktorá by zrejme reagovala veľmi emotívne, mali ho odviesť po škole alebo cez prestávku po dohovore s riaditeľkou školy a učiteľkou. Nie pred ostatnými deťmi,“ vysvetlil Kotrč.

Strach mali aj ostatné deti

Situácia bola zrejme napätá aj pre ostatné deti, ktoré nevedeli pochopiť, čo sa pred ich očami odohráva. „Aj iné deti v triede mali pravdepodobne strach. Navyše, autorita postavy učiteľky, ktorá je u 6-ročných detí ešte silná, bola v tej chvíli otrasená, pretože nedokázala Marca ochrániť,“ doplnil psychológ.

„Zvolená taktika mohla dieťa traumatizovať,“ pokračuje odborník a dodáva, že Marco sa musel cítiť absolútne bezmocný. V takejto situácia sa aj matka, u ktorej dieťa hľadá bezpečie, stala nebezpečnou. „Marco aj voči matke reagoval obranou a necítil v nej bezpečie, ktoré práve potreboval,“ spresnil.

Kde sa momentálne Marco nachádza a aký bude jeho ďalší osud, nie je známe. Chlapček má podľa príbuzných trpieť niekoľkými psychickými diagnózami. Bol nechceným dieťaťom, ktorého matka počas tehotenstva brala drogy a fajčila. Podľa Kotrča môžu deti matiek závislých na drogách trpieť po narodení abstinenčnými príznakmi a neskôr zvyknú byť úzkostlivejšie, hyperaktívne alebo trpia zníženou pozornosťou. „Výnimkou nie je ani spomalený či oneskorený telesný a psychický vývin,“ opísal žilinský psychológ a dodal, že dieťa, ktoré je v útlom veku násilne vytrhnuté z bezpečného prostredia s obavou a nejasnou vidinou toho, čo sa bude diať ďalej, môže mať neskôr problém začleniť sa do spoločnosti a nadväzovať sociálne väzby s pocitom dôvery.

Psychológ Daniel Kotrč
Zobraziť galériu (2)
Psychológ Daniel Kotrč  (Zdroj: archív DK)

 

 

Viac o téme: SociálkaMarcoDaniel Kotrč
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu