Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Kauza sedemročného Marca odhalila dlhoročné tabu: Ďalšie odobrané deti

Prípad rozpútal rozsiahlu vlnu emócií
Prípad rozpútal rozsiahlu vlnu emócií (Zdroj: Foto: Facebook, Topk.sk)

BRATISLAVA – Blogerka Monika Kozelová upozorňuje na to, že prípad sedemročného Marca nebol ojedinelý. Prípadom Marca, ktorého zo základnej školy v obci Brehy odniesol vyšší súdny úradník, by sa mal zaoberať aj parlamentný výbor pre sociálne veci.

"Je ich viac, pretože napríklad mne včera už prišlo video s ďalším takýmto odoberaním," povedala Kozelová v relácii Braňo Závodský Naživo rádia Expres. Uviedla, že na videu odoberali dve deti. "Chcem upozorniť na to, že neskočili sme týmto pádom, pretože ukazuje sa, že je to viac-menej bežná prax pri odoberaní detí a to sa musí jednoducho v jednom momente zastaviť," povedala blogerka.

Podľa nej sa v tomto prípade hrá o čas a k násilnému odobratiu došlo na základe neprávoplatného súdneho rozhodnutia. "Chlapec tu musí byť do šiestich mesiacov. Ak tu do šiestich mesiacov chlapec nebude a nám sa nepodarí ho dostať naspäť a súdne všetko zvrátiť, tak chlapec v tom momente začína spadať pod jurisdikciu Švajčiarska a to môže trvať niekoľko rokov," dodala. 

Podľa informácií Denníka N najskôr stará mama požiadala súd o zverenie malého chlapca a okresný súd jej ho dočasne aj zveril. Krajský súd však predbežné opatrenie zrušil s odôvodnením, že matka má na syna väčšie právo ako stará matka. Matka následne požiadala súd o výkon rozhodnutia, teda odňatie Marca starej mame.

Jednoznačné zlyhanie systému

V medializovanom prípade odobratia sedemročného Marca zo Základnej školy v obci Brehy nešlo iba o individuálne pochybenie, ale o systémové zlyhanie. Na Slovensku je nedostatočne nastavená ochrana práv detí pred súdom. Na dnešnom brífingu v Bratislave to uviedla verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová.

Tvrdí, že poznatky jej úradu poukazujú na to, že podobných zlyhaní môže byť oveľa viac. Verejná ochrankyňa práv preto opakovane požaduje prijatie legislatívnych úprav, ktorými by sa zabezpečilo, aby súd musel z úradnej moci ustanoviť maloletému dieťaťu právneho zástupcu – advokáta, ktorý by ho v konaní zastupoval.

Okrem toho žiada, aby kolízny opatrovník, podľa požiadaviek súdu, predkladal súdu písomné aj ústne správy o pomeroch v rodine aj svoje návrhy a odporúčania týkajúce sa celej rodiny a svoju funkciu vykonával v postavení nestranného vedľajšieho účastníka konania.

Dubovcová poukázala aj na dvojaké postavenie kolízneho opatrovníka na Slovensku. "Podľa zákona má plniť dve úlohy, ktoré sa navzájom vylučujú. Ako orgán sociálno-právnej ochrany detí má pracovať s celou rodinou a má im pomáhať pri odstraňovaní krízy. Teda s celou rodinou a nielen s jej časťou," povedala Dubovcová. Systém je však podľa nej nastavený tak, že kolízny opatrovník vystupuje a obhajuje záujmy detí. "Ak navrhuje, ktorému z rodičov má zveriť dieťa, ťažko bude potom pracovať s celou rodinou na odstránení krízy," doplnila Dubovcová.

Verejná ochrankyňa práv navrhuje aj ďalšie konkrétne opatrenia, ktoré by podľa nej zlepšili sociálno-právnu ochranu detí. Ide napríklad o zabezpečenie flexibilného pracovného času pre pracovníkov, ktorí túto ochranu zabezpečujú, stanovenie kvót prípadov na jedného zamestnanca, nakoľko v súčasnosti majú v extrémnych prípadoch aj 500 spisov či zabezpečenie ich pravidelného a systematického vzdelávania.

Viac o téme: DieťaOdobratieJana DubovcováMonika Kozelová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu