Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Krutá pravda: Lavína môže pripraviť o život aj toho najskúsenejšieho horolezca

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

POPRAD – Ani ten najskúsenejší horolezec nemusí mať šancu na prežitie v prípade pádu lavíny, a naopak, častokrát v lavíne prežije aj človek, ktorý sa s ňou stretne po prvýkrát. Uviedol to Jozef Richnavský, záchranár a špecialista zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

„Je tam veľa premenných faktorov. Samozrejme, väčšiu šancu na prežitie majú tí, ktorí majú určité poznatky o tom, ako sa pohybovať v horskom teréne a čo robiť, ak ich lavína strhne. Určite väčšiu šancu majú aj tí ľudia, ktorí majú za sebou lavínový kurz,“ povedal. Práve pred necelým týždňom zasiahla lavína aj dvoch slovenských horolezcov Zoltána Pála a Vladimíra Štrbu pri výstupe na najvyššiu horu sveta Mount Everest, obaja jej pád prežili.

Podľa Richnavského to, ako konať v prípade pádu lavíny, je len teória, pretože všetko závisí od konkrétnej situácie. Aj cieľom lavínových kurzov je podľa jeho slov hlavne naučiť ľudí, ako sa správne pohybovať v horách, aby sa lavínam vyhli. Sám hovorí, že ak sa v nej vyskytnú, šancu na prežitie majú veľmi malú. „Je to skôr o prevencii, o tom, ako tomu predísť,“ dodal a poukázal tiež na povinnú lavínovú výbavu.

„V súčasnosti bez nej ide do hôr doslova iba blázon. Určite treba mať so sebou lavínový vyhľadávací prístroj, lavínovú lopatku a sondu, s týmito troma povinnými súčasťami lavínovej výbavy má človek potom väčšiu šancu, aby ho napríklad kamarát našiel a vyhrabal,“ uviedol Richnavský. Jedinou šancou v lavíne sú podľa neho práve kamaráti. „Človek určite nesmie ísť sám do horského terénu, je tam jednou nohou v hrobe. Určite by mali ísť minimálne dvaja, najlepšie však traja až štyria, to je ideálna skupina,“ vysvetlil záchranár. Každý jeden z nich by mal však byť poučený, vedieť, čo robiť a byť vybavený povinnou lavínovou výbavou. 

Počas uplynulej zimnej sezóny si lavíny v Tatrách vyžiadali dve obete, jednu v decembri minulého roka a druhú vo februári. Momentálne sú podmienky v našich veľhorách také, že lavíny už podľa Richnavského nehrozia. „Aj my sme už ako stredisko prestali vydávať aktuálny stupeň lavínového nebezpečenstva,“ povedal. Štatisticky však podľa jeho slov priemerne počas zimnej sezóny v horách zahynú pod lavínou traja až štyria ľudia.

„Závisí to od toho, aká zima je, ak je snehu viac, je aj viac lavín a viac obetí, a naopak,“ dodal. Ako vysvetlil, štatistiky ale zvyšujú aj nešťastné roky, keď bolo obetí lavín oveľa viac, napríklad aj pätnásť. Ich počet je podľa neho nižší odvtedy, ako sa intenzívne hovorí o lavínovej prevencii a zlepšuje sa výbava horolezcov.

Viac o téme: LavínyHorolezectvoJozef Richnavský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu