Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

MIMORIADNA SPRÁVA V Železničnej spoločnosti zasahovala NAKA: Vypovedať bol aj riaditeľ!

   Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Elitní policajti mali včera plné ruky práce. Kukláči nabehli do priestorov Železničnej spoločnosti Slovensko. Podľa našich informácií vyšetrujú machinácie vo verejnom obstarávaní.

O poriadny rozruch sa v budove ZSSK postarali kukláči. V pondelok ráno o ôsmej hodine nabehli s vyšetrovateľom do sídla spoločnosti. Prehľadali priestory, listinné materiály a počítače. Podľa našich informácií bol vypovedať aj generálny riaditeľ ZSSK a šéfka pre verejné obstarávanie k súťaži, ktorá bola vyhlásená v októbri minulého roku na takmer milión eur. "Môžeme potvrdiť, že dňa 25.04.2016 vykonávala Národná kriminálna agentúra Prezídia Policajného zboru procesné úkony zamerané na získavanie elektronických záznamov a listinných materiálov v uvedenej spoločnosti, v súvislosti so zločinom machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe," potvrdil hovorca policajného prezídia Martin Wäldl.  

Na muške verejná súťaž

"Národná kriminálna agentúra si v sídle ZSSK vyžiadala a zaistila dokumenty k prebiehajúcej verejnej súťaži na opravy spaľovacích motorov," potvrdila riaditeľka komunikačného odboru ZSSK Jana Morháčová a vysvetlila, že verejná súťaž pozostáva z piatich častí a je v úvodnej fáze, a to vyhodnocovanie podmienok účasti súťažiacich. "Zatiaľ sa neuskutočnilo vyhodnotenie ponúk, ani nie sú známe cenové ponuky. V súťaži sa počíta s elektronickou aukciou," uviedla Morháčová. 

 

Polícia prehľadala listinné dôkazy 

"Polícia si vyžiadala vybrané dokumenty k uskutočneným procesom dotýkajúcim sa konkrétnej časti tejto zákazky," opísala riaditeľka. Polícia vypočula niekoľko zamestnancov. "Žiadna osoba nebola zadržaná," doplnil policajný hovorca. Polícia nezaistila ani počítače. "Vzhľadom na to, že predmetné vyšetrovanie v súčasnosti  prebieha, nie je možné poskytnúť bližšie informácie, nakoľko by mohlo dôjsť k zmareniu účelu vyšetrovania," uzavrel Wäldl.

Poplach kvôli nespokojnému zamestnancovi? 

Zakladateľom a stopercentným vlastníkom akcií Železničnej spoločnosti Slovensko, a. s.  je Slovenská republika. Práva štátu ako akcionára ZSSK vykonáva zo zákona Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR. "ZSSK plne spolupracuje s vyšetrovacími orgánmi a poskytuje absolútnu súčinnosť v predmetnej veci. ZSSK trvá na tom, že postupuje plne podľa zákonov a nevie, že by došlo k akémukoľvek pochybeniu. Podľa našich indícií prešetrovanie môže vychádzať z vyjadrení zamestnanca, ktorý bol nespokojný s platovými podmienkami," uzavrela Morháčová.

Ďalší škandalózny tender   

Zdá sa, že ZSSK má problém vykonávať tendre férovým spôsobom. Aktuálne totiž ďalšie verejné obstarávanie za obrovskú sumu rieši cez námietky Úrad pre verejné obstarávanie. Ide o zákazku na sumu 77 miliónov eur. Tender vyhlásila ZSSK 18. novembra 2015 cez spoločnosť Process Management, ktorá napríklad zabezpečovala aj tender na výstavbu národného futbalového štadióna. Predpokladaná cena zákazky bola stanovená na neuveriteľných 77 miliónov eur. Už 27.11 však obdržal sťažnosť, že súťažné podmienky boli ušité na mieru pre spoločnosť ŽOS Vrútky, ktorá ako jediná mohla splniť požiadavku lehoty na dodanie vozidla. ZSSK musela chybu uznať a 16.12. podmienky súťaže zmenila, tak, že spornú pasáž vymazala z dôvodu diskriminácie iných uchádzačov. Jedenásteho januára mali na ZSSK otvárať obálky s ponukami. Ako však tender nakoniec skončil, spoločnosť nezverejnila. Za ŽOS Vrútky stojí bývalý politik SNS Víťazoslav Moric. Bývalý predseda Pravej SNS Víťazoslav Moric sa preslávil aj tým, že si zaregistroval politickú stranu Obyčajní ľudia a predbehol tak Igora Matoviča.

Viac o téme: ZásahPolícia Kukláči NAKAŽSSR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu