Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Dobrovoľná vojenská príprava neláka: Prihlásilo sa do nej iba toľkoto záujemcov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/ USA and Slovakia)

BRATISLAVA - Prijímacie konanie do dobrovoľnej vojenskej prípravy sa skončilo. Podľa ministerstva obrany sa prihlásilo 129 záujemcov, z toho 33 žien. Prvých dobrovoľníkov čaká 12-týždňový výcvik, ktorý by mal prebiehať od júla do konca septembra v Prápore výcviku Martin.

"Jedným z cieľov dobrovoľnej vojenskej prípravy je aj zvýšiť vlastenectvo a branné povedomie občanov, pretože obrana nie je záležitosťou jednotlivcov, ale týka sa nás všetkých. Medzi našimi prioritami, ktoré chceme v nasledujúcom období presadiť, je skvalitnenie pripravenosti záloh ozbrojených síl a pre ich tvorbu by mohla byť kľúčovým nástrojom práve dobrovoľná vojenská príprava. Dobrovoľní vojaci by mohli byť v budúcnosti tiež výborným zdrojom pre bezpečnostné zložky,“ uviedol minister obrany Peter Gajdoš. Zároveň zdôraznil, že pilotný projekt rezort po jeho ukončení dôkladne vyhodnotí a prijme opatrenia, aby bol pre mladých ľudí atraktívnejší.

Podľa ministerstva, zatiaľ nie je isté, koľko ľudí reálne na dobrovoľný výcvik aj nastúpi. Doteraz bolo zamietnutých šesť žiadostí zo zdravotných dôvodov, štyria záujemcovia svoju žiadosť zrušili a jeden nedodal potrebné doklady. Presný počet ľudí, ktorí na výcvik nastúpia, bude známy približne v polovici mája, po absolvovaní zdravotných prehliadok a psychotestov. Najväčší záujem o dobrovoľnú vojenskú prípravu bol v Košickom kraji.

Projekt dobrovoľnej vojenskej prípravy je určený pre ľudí, ktorí chcú absolvovať vojenský výcvik a získať základné vedomosti a zručnosti potrebné pre plnenie úloh ozbrojených síl a krízového manažmentu. Výcvik bude trvať 12 týždňov. V rámci prvej 9-týždňovej časti výcviku získa absolvent základné vedomosti a zručnosti napríklad z taktiky, streľby z ručných zbraní, orientácie v teréne, zdravotníckej prípravy, topografickej prípravy. Zároveň tiež dosiahne vyššiu fyzickú a psychickú pripravenosť, sebadisciplínu a lepšie zvládne stresové a záťažové situácie. Počas 3-týždňového odborného výcviku získa absolvent vedomosti z jednej zo štyroch vojenských odborností - strelec, ženista, odmorovač alebo spojár.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu