Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Siamske dvojčatá po operácii: Prebudia ich z umelého spánku

Siamské dvojčatá Marek a Miško majú za sebou prvú operáciu.
Siamské dvojčatá Marek a Miško majú za sebou prvú operáciu.

BRATISLAVA/KOŠICE - Siamské dvojčatá Marek a Miško majú za sebou prvú operáciu. Zatiaľ sú v umelom spánku, z ktorého ich začnú preberať zrejme už dnes. Všetci s napätím sledujú, ako sa ich maličké telíčka so zákrokom vyrovnajú. Mamička Majka (24) sa nevie dočkať ďalšieho stretnutia a chystá pre chlapcov odmenu. Keď sa jej detičky preberú, budú azda môcť konečne ochutnať materské mlieko, ktoré im už teraz odkladá.

Majka vie, že chlapcov čaká séria operácií, ktoré postupne odstránia vrodené chyby. Tú prvú už majú za sebou, lekári chlapcom spriechodnili tráviaci trakt. Ich mamina im zatiaľ zmrazuje materské mlieko. „Chcem pripraviť všetko, čo môžu potrebovať,“ povedala nám Majka. „Pôjdem za nimi až vtedy, keď mi to lekári odporučia. Nerada by som zaniesla do prostredia, kde sú, nejaké baktérie. Veľmi sa na nich teším. Opäť by som ich chcela aspoň pohladkať,“ hovorí Majka.

Príčinou operácie bol cystický útvar v brušku chlapcov, v ktorom lekári na základe röntgenovej snímky objavili vzduch a tekutinu. Predpokladali, že môže ísť o poruchu tráviaceho traktu, čo sa potvrdilo. „U jedného dieťaťa neodchádzala stolica. Usúdili sme, že má poruchu priechodnosti čreva. Pri zákroku sme zistili, že horná časť tenkého čreva patrí Markovi a Miškovo črevo je tesne pod žlčovými črevami napojené na Markovo,“ povedal nám Ján Trnka, špecialista na vrodené chyby tráviaceho traktu. „Rozpojili sme žalúdočno-črevný trakt a zabezpečili priechodnosť. U Marka sme museli urobiť dočasný vývod,“ uviedol Trnka.

„Deti by mohli o týždeň začať prijímať tekutiny,“ myslí si špecialista. Zatiaľ si dvojčatá musia vystačiť s umelou výživou. Včera popoludní boli ešte napojené na umelú pľúcnu ventiláciu. Lekári budú chlapcov odpájať postupne a zrejme už dnes začnú s ich prebúdzaním z umelého spánku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu