Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Nové zistenia v prípade vraždy Varehovej advokátky: Ľubicu mali len vystrašiť

zavraždená advokátka Ľubica Kolesárová
zavraždená advokátka Ľubica Kolesárová (Zdroj: Miroslav Vacula)

BRATISLAVA - Pred tromi rokmi otriasla Slovenskom brutálna vražda 35-ročnej právničky Ľubice Kolesárovej. Útočník ju napadol pred vchodom do bytovky a dobodal na smrť. Po rokoch vyplávali na povrch nové šokujúce informácie. O prípade prehovoril prezident Policajného zboru Tibor Gašpar.

Krvavý incident sa stal ešte 14. apríla 2013 desať minút pred 22-hou hodinou na Zohorskej ulici v Bratislave. Útočník Ľubicu brutálne napadol nožom s dĺžkou čepele 160 milimetrov a šírkou 25 milimetrov. "Poškodenej spôsobil 24 bodno-rezných rán na hlave, tvári, horných a dolných končatinách, v dôsledku ktorých zomrela," opísal desivú udalosť prezident Policajného zboru Tibor Gašpar, ktorý následne o prípade podrobne informoval. 

Bezprostredne po krutom čine, sa polícia začala prípadom intenzívne zaoberať. Začala trestné stíhanie pre trestný čin ublíženia na zdraví, ktorý ale neskôr prekvalifikovala na vraždu.

Ľubicu mali vystrašiť

Ako informoval policajný prezident 11. februára tohto roku vyšetrovateľ vzniesol obvinenie 47- ročnému Jozefovi S., občanovi Maďarska za trestný čin lúpeže a ublíženia na zdraví vo forme objednávky. Jozef S. si podľa polície objednal "len" vystrašenie Ľubice, aby vykonávateľ spôsobil žene bodno-rezné poranenia v oblasti tváre a aby jej odcudzil dôkazy a niektoré osobné veci, ktoré ho mohli usvedčiť z ekonomickej trestnej činnosti. Objednávateľ Jozef S. je na základe rozhodnutia maďarských orgánov momentálne stíhaný na slobode.

Mužovi, ktorý skutov aj vykonal, no pre Ľubicu mal fatálne následky, je polícia na stope. Zatiaľ ho nezadržala. S najväčšou pravdepodobnosťou ide tiež o občana Maďarska. 

Vydarená policajná akcia

Polícia v súvislosti s vyšetrovaním tohto trestného činu realizovala 1. marca akcie na Slovensku a v Maďarsku. U nás vykonala tri domové prehliadky v okrese Trebišov a Galanta, pri ktorých zadržala tri osoby. V súčinnosti s maďarskou políciu zadržali na území našich susedov jednu osobu.

Na Slovensku muži zákona zadržali 47-ročného Jozefa D., ktorý priviezol vykonávateľa na miesto činu. Ten požiadal o pomoc ďalšieho zadržaného 50-ročného Karola K., ktorý mal poškodenú sledovať v deň otrasného činu. Deň po zadržaní vyšetrovateľ obidvoch mužov obvinil pre trestný čin lúpeže vo forme pomoci a ublíženia na zdraví. Zároveň spracoval podnet pre prokurátora na návrh na vzatie obvinených do väzby, ktorý ale prokurátor neakceptoval.

Na stope ekonomickej trestnej činnosti

Lúpež súvisela s odcudzením dôkazov ekonomickej trestnej činnosti slovenského podnikateľa, ktorými disponovala už nebohá Ľubica, potvrdil Gašpar. Žena mala materiály, ktoré tohto podnikateľa ohrozovali, priamo ho nezastupovala. Po Ľubici ostal vtedy 5-ročný synček, o ktorého sa teraz stará jeho babka, Ľubicina mama.

Na prípade pracovalo 40 policajtov zo Slovenska a 45 maďarských policajtov. V prípade, že   obvineným vinu aj dokážu, im hrozí trest odňatia slobody na 7 až 12 rokov.

 

 

Viac o téme: VraždaPolícia Obvinenie Ľubica Kolesárová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu