Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Podľa poslancov Európskeho parlamentu by činy Daeš mali byť kvalifikované ako genocída

Poslanec EP Ivan Štefanec
Poslanec EP Ivan Štefanec (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Európski poslanci dnes prijali uznesenie, v ktorom žiadajú zriadenie postu stáleho osobitného zástupcu pre slobodu náboženského vyznania a viery Európskej únie. Uznesenie Európskeho parlamentu tak nadviazalo na plenárnu rozpravu z 20. januára so šéfkou diplomacie Európskej únie Federicou Mogherini, v rámci ktorej mnohí poslanci žiadali okamžité opatrenia na ochranu všetkých náboženských skupín a menšín pred útokmi Daeš. Informovala o tom tlačová atašé Informačnej kancelárie Európskeho parlamentu Soňa Mellak.

Vyzývajú tiež medzinárodné spoločenstvo, aby urýchlene prijalo opatrenia na zastavenie systematického hromadného vyvražďovania príslušníkov náboženských menšín Islamským štátom na území Iraku a Sýrie. Poslanci tak odsúdili porušovanie ľudských práv islamistami, ktorí svoje útoky smerujú predovšetkým na kresťanov, jezidov, Turkménov, šiitov, Šabakov, Sabejcov-mandejcov, Kakajov a sunitov. Tieto činy predstavujú podľa Rímskeho štatútu Medzinárodného trestného súdu (ICC) vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti a podľa poslancov by mali byť kvalifikované ako genocída.

Členské štáty Európskej únie by podľa poslancov mali zreformovať svoje právne a jurisdikčné systémy s cieľom zabrániť svojim štátnym príslušníkom vycestovať a pripojiť sa k Islamskému štátu či iným teroristickým organizáciám, a v prípade, že vycestujú a k islamistom sa pridajú, zaistiť ich bezodkladné trestné stíhanie.

"Ide o ľudské životy a Európa musí podniknúť konkrétne kroky. Ak niekto potrebuje našu ochranu a azyl, tak sú to práve príslušníci náboženských a etnických menšín," europoslanec Ivan Štefanec.

S označením vyvražďovania islamistami na Blízkom východe ako genocídou súhlasí aj europoslanec Branislav Škripek. "Ak bude exodus pokračovať, prítomnosť kresťanov a ich 2000 rokov stará kultúra navždy zmizne z Blízkeho východu. Presne o to Daeš ide. Je našou povinnosťou poskytnúť týmto ľuďom pomoc a zachrániť ich pred genocídou," uviedla poslankyňa Jana Žitňanská.

Viac o téme: GenocídaIvan ŠtefanecJana ŽitňanskáBranislav ŠkripekDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu