Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Cestovka pripravila klientom kruté Vianoce: Štyristo Slovákov zostalo bez dovolenky, aj bez peňazí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

BRATISLAVA - Utiecť počas zimy zo Slovenska do slnečných dovolenkových destinácii je pre mnohých vytúženým snom, na ktorý si odkladajú nemalé peniaze a kupujú pobyty už počas leta. Veď kto by sa nechcel pozrieť na Kubu, Srí Lanku či do Dubaja v čase, keď u nás vládne sychravé počasie. Pre tých, ktorí si však objednali zájazd v cestovnej kancelárii Fantravel, prišiel nedávno šok. Ako informovala televízia JOJ, firma počas Vianoc vyhlásila úpadok a takmer 400 svojich klientov nechala v štichu. Ľudia zostali doma, bez peňazí.

Podivné zákulisie krachu slovenskej cestovky, ľudia sú v nemom úžase: Ogabali nás o peniaze

Zákazníci, ktorí si zaobstarali dovolenku cez internetový portál, mali vycestovať do zahraničia už pred mesiacom alebo v týchto dňoch. Bohužiaľ, nestalo sa tak. Odhadovaná škoda je zatiaľ 134 000 eur a počet poškodených stále rastie.

Podľa televízie sa dovolenkári márne snažili osobne skontaktovať s pracovníkmi cestovnej kancelárie. Tá sa zo svojich priestorov vysťahovala už pred týždňom. Cestovná kancelária na svojej webovej stránke zanechala 24. decembra iba odkaz: "Na našu spoločnosť bol na príslušnom súde zo strany veriteľov podaný návrh na vyhlásenie konkurzu. Z tohto dôvodu sme nútení vyhlásiť platobnú neschopnosť."

"Poistenie pre prípad úpadku rieši poisťovňa Kooperatíva, a. s. Oprávnené požiadavky na refundáciu je potrebné zaslať do poisťovne. Momentálne nemáme žiadneho vycestovaného zákazníka v zahraničí," uviedol na stránke konateľ cestovnej kancelárie Miklos Dima. Viacerí poškodení podali na polícii trestné oznámenie.

Na stránke fantravel.sk stále svieti toto vyhlásenie.
Zobraziť galériu (3)
Na stránke fantravel.sk stále svieti toto vyhlásenie.  (Zdroj: fantravel.sk)

SACKA sa nepozdáva celý proces vzniku kancelárie

Fantravel pritom nebola členom Slovenskej asociácie cestovných kancelárii (SACKA), ktorej sa nepozdáva celý proces vzniku tejto cestovky. Prezident SACKA Stanislav Macko ho považuje za pozoruhodný. Ako informoval v zverejnenom stanovisku, zvláštny je jej vznik v roku 2010 a postupná transformácia subjektov, ktoré mali oprávnenie na jej prevádzkovanie a tiež zápis do obchodného registra v tomto roku.

"Z dostupných informácií získaných z obchodného registra a živnostenského registra, hoc sú len informatívneho charakteru, je na mieste otázka, či bolo oprávnenie na podnikanie vydané v súlade s platným právnym stavom," vysvetlil prezident asociácie.

Záliv Faanui, Bora Bora,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinksktock.com)

Úpadky cestovných kancelárií v tomto roku majú podľa šéfa asociácie spoločného menovateľa, a to cenovo poddimenzovane zájazdy, často ponúkané prostredníctvom zľavových portálov. "Odporúčame preto spotrebiteľom, záujemcom o kúpu dovolenky, aby ju realizovali v osvedčených a poistených cestovných kanceláriách a cestovných agentúrach sprostredkujúcich ich produkty," uzavrel Macko.

Podľa výpisu z obchodného registra spoločnosť vznikla 16. januára 2010 pod obchodným názvom Koller&Co, s. r. o. Následne 5. októbra 2012 sa premenovala na Last minute travel, s. r. o. Začiatkom tohto roka, a to 13. januára, zmenila spoločnosť názov na Fantravel. Predmetom činnosti firmy je podľa zverejnených informácií prevádzkovanie cestovnej agentúry a cestovnej kancelárie, ale aj organizovanie kurzov, školení a seminárov, či finančný leasing a reklamné-marketingové služby.

Viac o téme: Cestovná kanceláriaKrachFantravel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu