Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Csáky prekvapivo porazil Bugára

Novozvolený predseda Strany maďarskej koalície Pál Csáky
Novozvolený predseda Strany maďarskej koalície Pál Csáky

KOMÁRNO - Pál Csáky sa stal predsedom Strany maďarskej koalície (SMK). Rozhodli o tom dnes delegáti VIII. kongresu SMK v Komárne. Získal o 14 hlasov viac ako jeho protikandidát, doterajší predseda strany Béla Bugár. Vydaných bolo 325 hlasovacích lístkov, platných bolo 324. Pála Csákyho podporilo 169 hlasujúcich, Bugár získal podporu 155 delegátov kongresu.

Novozvolený predseda Strany maďarskej koalície (SMK) Pál Csáky ponúkol Bélovi Bugárovi funkciu čestného predsedu strany. Bugár podľa neho nemôže zo strany odísť. Bývalý líder SMK post čestného predsedu odmietol, nakoľko by sa museli opätovne otvoriť stanovy strany. Zdôraznil však, že v strane zotrvá. Bugár svojmu nástupcovi zaželal, aby sa mu podarilo stranu očistiť od špiny, ktorá sa na ňu za posledné týždne nalepila.

Csáky po zvolení delegátom priblížil svoju predstavu o najbližších spolupracovníkoch. Mali by sa nimi stať József Berényi, Iván Farkas, Gyula Bárdos a Miklós Duray. Berényi by mal byť podľa Csákyho dvojkou v strane, Farkas by mal byť predsedom republikovej rady, Bárdos naďalej predsedom poslaneckého klubu a Duray by mal byť zodpovedný za stratégiu strany. Bugár reagoval, že nebývalo v strane zvykom, aby predseda hovoril o svojich predstavách pred voľbami. "Vy musíte rozhodnúť," zdôraznil Bugár.

Öllös: Csákymu pomohla kampaň na kongrese

Zvolenie Pála Csákyho za predsedu Strany maďarskej koalície (SMK) je podľa politológa Lászlóa Öllösa výsledkom toho, že Csáky so svojimi ľuďmi robil väčšiu kampaň priamo medzi delegátmi dnešného kongresu strany. Ako uviedol Öllös pre agentúru SITA, zvrat nastal v posledných dňoch, keďže okresné konferencie zväčša podporovali na funkciu doterajšieho predsedu Bélu Bugára. Čo bude výsledok hlasovania o novom predsedovi strany znamenať ukážu podľa politológa až najbližšie týždne. "Treba počkať na zloženie vedenia, akí ľudia sa tam dostanú. Mocenské pomery v strane sa však zmenia určite," dodal.

Mesežnikov: Zvolenie Csákyho je veľké prekvapenie

Za veľké prekvapenie označil zvolenie Pála Csákyho do čela Strany maďarskej koalície (SMK) na dnešnom kongrese SMK v Komárne politológ Grigorij Mesežnikov. Výmena vo vedení SMK môže ovplyvniť najmä situáciu vo vnútri strany. Svedčí to tiež o tom, že v strane nie je jednotný názor na to, kto by ju mohol lepšie reprezentovať, konštatoval ďalej pre agentúru SITA Mesežnikov. Nevylúčil tiež, že vo vnútri SMK môžu po zmene vedenia vznikať aj konflikty. Keďže Csáky nešiel do súboja o predsednícke kreslo s alternatívnym programom, nepredpokladá, že by SMK zmenila svoj doterajší kurz, dodal.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu