Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Spoveď Slováka, ktorého zadržali vo švajčiarskej banke: Pomáhali sme dedičovi, barónovi s čokoládou

Miloslav Ransdorf
Miloslav Ransdorf (Zdroj: Facebook)

PRAHA - Megaškandál okolo europoslanca Miloslava Ransdorfa v Česku stále graduje. Najnovšie prehovoril jeden zo Slovákov, ktorého zadržali vo Švajčiarsku. Juraja Hajdu už prepustili. Do kauzy chce vniesť svetlo. Tvrdí, že peniaze sú dedičstvom po majiteľovi brazílskej čokoládovne.

"Nikto nie je taký psychopat, aby si vyrobil falošné doklady a pokúsil sa previesť také obrovské sumy peňazí. Klient sa pokúšal komunikovať s bankou doporučenými listami a žiadal ich o odblokovanie účtu a dispozície k účtu. Banka nereagovala, a tak náš partner (Guzmický - pozn. red.) požiadal autoritu s diplomatickým pasom, aby obhájila záujmy českého občana," cituje slovenského podnikateľa Juraja Hajdu český portál idnes.cz, ktorého zadržali spolu s českým europoslancom Miloslavom Ransdorfom. Ako vysvetlil, ide o vyplatenie dedičstva po majiteľovi brazílskej čokoládovne.

Partia chcela pomôcť českému dedičovi miliárd

Partiu mužov bráni Hajdu slovami, že chceli pomôcť českému dedičovi, ktorý sa desať rokov neúspešne snaží získať svoje peniaze. Český dedič, ktorého meno podnikateľ nezverejnil, údajne so švajčiarskymi bankármi komunikoval, tí na jeho slová nereagovali. Preto sa traja Slováci obrátili na "autoritu s diplomatickým pasom", aby obhajovala záujmy českého občana.

Hajdu povedal, že do Švajčiarska skupina išla, len aby sa s bankármi porozprávala o účte, na ktorom bolo 350 miliónov eur. Na účet neustále peniaze pribúdajú, ide totiž údajne o rentu pre Čecha, ktorý sa k peniazom nevie roky dostať.

Slovák, ktorý prehovoril, odmieta, že by sa v banke pokúšali peniaze previesť, že by predložili falošné doklady alebo by sa snažili o podvod. Chceli iba pomôcť dedičovi miliárd. V médiách sa ale špekuluje, že na účte mohli byť peniaze nacistického pohlavára, ktoré získal po zavraždených Židoch v druhej svetovej vojne.    

Tajomná osoba českého dediča miliárd V.H.

"S tým dedičom boli v kontakte necelý rok, chceli mu pomôcť. Získal obrovské dedičstvo a švajčiarska banka s ním desať rokov nehovorila. Tie peniaze, to je dedičstvo. Celý ten majetok mu odkázala jeho veľmi bohatá teta, keď zomrel jej manžel v Brazílii, kde mal firmu Nestlé," uviedla pre český portál matka slovenského podnikateľa Hajdu, ktorý k celej kauze doplnil: "Nevylučujem to, ale ani nepotvrdzujem. Pôvod peňazí je absolútne čistý. Sú to čisté peniaze a doživotná renta, ktorá prichádza za zosnulého človeka. Predstavte si, že zomrie majiteľ Rolls-Royce alebo BMW a má jedného dediča. To je podobný prípad." 

Doteraz nie je jasné, kto je tajomná osoba s iniciálkami V.H, ani odkiaľ z Česka pochádza. Českí redaktori sa usilovali informácie o boháčovi overiť, no spomenutá firma krúti hlavou. Je totiž akciovou spoločnosťou. Podľa Andrey Brožovej, ktorá sa za firmu vyjadrila, im nie je známy žiadny príbeh o mužovi, ktorý by sa zháňal po svojich peniazoch, alebo že by takáto kauza vôbec existovala.
 

Viac o téme: PrevodŠvajčiarska bankaRansdorf
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu