Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Kauza okolo Ransdorfa sa zamotáva: Obvinenia sa nepotvrdili, peniaze mali patriť českému dedičovi

Miloslav Ransdorf
Miloslav Ransdorf (Zdroj: FB)

BRATISLAVA - Kauza okolo českého politika Miloslava Ransdorfa a troch Slovákoch, ktorí boli zadržaní vo švajčiarskej banke, naberá nové rozmery a poriadne sa zamotáva. Muži boli podľa medializovaných informácií obvinení, to sa ale nepotvrdilo. Obrovská suma peňazí mala byť po nacistickom pohlavárovi. Český politik to popiera a tvrdí, že bol len sprostredkovateľom. Peniaze podľa neho patria rodine českého občana, ktorý emigroval do Švajčiarska.

Švajčiarske úrady neobvinil českého europoslanca Miloslava Ransdorfa ani troch Slovákov, ktorých spolu s ním polícia zadržala vo štvrtok v zürišskej banke. Pondelkové informácie jedného z webov dnes v rozhovore odmietla hovorkyňa vrchného štátneho zastupiteľstva v Zürichu Corinne Bouvardová. "Tá správa je chybná. Určite som to takto nikdy nepotvrdila," uviedla Bouvardová a doplnila: "Vyšetrovanie stále prebieha, výsledok vyšetrovania je v tomto okamihu otvorený."

Jeden zo Slovákov poprel, že by išlo v súvislosti s incidentom vo Švajčiarsku o podvod. Podľa neho nešlo o žiadny podvod ani o "židovské peniaze". Štvoricu zadržala švajčiarska polícia v zürišskej banke vo štvrtok a vypočúvala ju kvôli podozreniu z finančného podvodu.

Ransdorf ale v rozhovore pre Parlamentné listy o obvineniach nehovorí, verí tomu, že sa ničoho nedopustil. "Kauza je medializovaná a poškodzuje nielen mňa, ale aj Európsky parlament, Českú republiku a aj politickú stranu, za ktorú som bol zvolený. Nemožno tolerovať, aby sa šírili informácie, ktoré nezodpovedajú pravde," povedal politik. Preto sa vraj obráti na našeho ministra vnútra so žiadosťou o oznámenie, z čoho čerpal údaje, ktoré o celej kauze uvádzal na internete. So žiadosťou o pomoc sa chce tiež obrátiť na švajčiarskeho veľvyslanca. Chce, aby prostredníctvom švajčiarskych orgánov boli na internete zverejnené audiovizuálne záznamy rokovaní v banke. "Nepochybujem o tom, že takéto záznamy existujú," povedal.

Peniaze patrili rodine Čecha, ktorý emigroval do Švajčiarska

Podľa Slováka peniaze na účte vo švajčiarskej banke, ktorú Ransdorf a traja Slováci spoločne navštívili, patrili rodine českého občana, ktorý v minulosti emigroval do Švajčiarska a ktorému príbuzní odkázali značný majetok. "Nejde o žiadne židovskej peniaze. Ide o peniaze strýčka toho Čecha, ktorý bol váženým švajčiarskym podnikateľom," povedal muž citovaný serverom. Časť dedičstva, a to pozostalosť po tete, bola českému občanovi vraj už vyplatená, väčší majetok mu ale údajne zanechal jeho strýko. Slovákov dedič vraj požiadal o pomoc pri vybavenie celej záležitosti.

Peniaze mohli patriť aj nacistickému pohlavárovi

Denník N napísal, že peniaze na bankovom účte mohli patriť dedičom nemenovaného nacistického pohlavára. Dedič má vraj iniciály V.H. Denník citoval starostu slovenskej obce Ivanka pri Nitre Ľuboša Gála, ktorý príslušné dokumenty o účte vraj videl už pred dvoma rokmi, ale nepovažoval ich za vierohodné.

Záhadná osoba V.H.

Osobu s iniciálami V.H. vo svojom stanovisku k prípadu zmienil tiež Ransdorf. Chcel vraj iba sprostredkovať komunikáciu medzi bankou Zürcher Kantonalbank a jej klientom V.H., od ktorého mal plnú moc. Nevysvetlil však, aký má k V.H. vzťah. "Mám čisté svedomie a ničoho, čo by bolo v rozpore so zákonom, som sa nedopustil," uviedol v nedeľňajšom prehlásení Ransdorf. Na slobodu sa dostal v sobotu a odišiel do Česka.

Gál, nástupca predchádzajúceho starostu obce Petra Guzmického, ktorý bol podľa medializovaných informácií jedným zo spomínaných Slovákov zadržaných vo Švajčiarsku, povedal, že mal možnosť nahliadnuť do dokumentov o bankovom účte i o dedičskom konaní v prospech osoby s iniciálami V.H. Tá má byť dedičom významného nacistického funkcionára. Na účte vo švajčiarskej banke by podľa Gála mala byť uložená oveľa vyššia suma ako 350 miliónov eur (9,45 miliardy korún), o ktoré sa v súvislosti s incidentom vo švajčiarskej banke zmieňovali médiá. "Opísali mi to tak, že ten nacistický pohlavár už dávno nežije a VH má byť jeho jediný dedič. Časť peňazí na účte mala byť zo zbrojárskeho priemyslu a časť z patentov," povedal Gál.

Guzmický zostal posledným zadržaným zo spomínanej štvorice. Bývalý starosta bol v minulosti obvinený pre podozrenie z protiprávneho nakladania s pozemkami. Bankový analytik Vladimír Vaňo prípad prirovnal k podvodným e-mailom, v ktorých údajný bankár z Nigérie informuje o tom, že disponuje účtom po zosnulej osobe a príjemcovi e-mailu sľubuje odmenu.

Dedičom obrovskej sumy má byť český občan

Ransdorf nechcel vo švajčiarskej banke vyberať peniaze, chcel iba informácie k dedičstvu po občianke Švajčiarskej konfederácie, ktorá zomrela v roku 2005. Dedič má byť český občan. Ransdorf to uviedol v rozhovore pre Parlamentní listy. Mieni, že kauza mohla byť pripravená provokácia a môže súvisieť s jeho odporom k politike špičiek Európskej únie vo veci migrácie, Sýrie a Ukrajiny. Verí tomu, že v prípade potreby obháji nevinu pred akýmkoľvek nezávislým súdom.

V žiadnom prípade podľa neho nemalo ísť o akékoľvek dedičstvo po príslušníkovi SS, ako niektoré médiá uviedli, či o majetok Židov, ktorí si ho v banke za vojny uschovali. Podľa Ransdorfa nebolo účelom návštevy čokoľvek z banky získať. "Išlo len o zistenie, či je banke niečo známe o nejakej situácii, či dostala list postihnutého a či na neho odpovedala, a ak neodpovedala, tak prečo," povedal. Dedičom má byť český občan, ktorý sa na Ransdorfa obrátil prostredníctvom svojej známej a svojho manažéra. "Tá mi potvrdila, že ho osobne pozná a že dedič má zdravotné komplikácie. Najmä som potom v tejto veci komunikoval s pánom PG. Dediča osobne vôbec nepoznám. Bolo mi povedané, že pán PG je jeho obvyklý splnomocnenec," uviedol.
Predpokladal, že v banke zistí potrebné informácie. "Vec sa však vyvinula úplne inak, než som očakával. Vzniká tak rad zvláštnych podozrení. Skoro to budí dojem pripravenej provokácie a toho, že ma niekto dlhodobo odpočúval," myslí si europoslanec.

Ransdorf má so Slovákmi hlavu v smútku od uplynulého týždňa

Švajčiarska polícia zadržala Ransdorfa spolu s tromi Slovákmi vo štvrtok v zürišskej banke a vypočúvala ich kvôli podozreniu z finančného podvodu. Slovenský minister vnútra Robert Kaliňák povedal, že švajčiarska polícia zadržala štvoricu kvôli podozreniu, že sa v z ürišskej banke pokúsili o prevod vysokej sumy peňazí na základe dokumentov, ktoré nezodpovedali skutočnosti. Transakcia sa týkala sumy 350 miliónov eur (9,45 miliardy korún).

Ransdorfa mrzí, že mu predstavitelia KSČM nevyjadrili podporu. "Namiesto toho začínajú zdôrazňovať, že som europoslancom de facto proti ich vôli, že mám vyvodiť zodpovednosť z celej kauzy," poznamenal. Okolnosti zadržania vo švajčiarskej banke má svojim spolustraníkom vysvetľovať dnes.

Viac o téme: PeniazeBankaMiloslav Ransdorf
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu