Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Ministerstvo kultúry predá budovu v Bratislave za 25 mil. Sk

Marek Maďarič
Marek Maďarič

BRATISLAVA - Ministerstvo kultúry sa zbaví budovy v širšom centre mesta. Za vyše 25 miliónov korún ju získa súkromná spoločnosť Parma Exim. S prevodom dnes súhlasila vláda.

Nehnuteľnosť na Záhradníckej ulici je podľa ministerstva schátraná a vyžaduje si okamžitú rekonštrukciu. Minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) dnes potvrdil, že jeho úrad chce v tomto roku získať z predaja prebytočného majetku spolu 200 miliónov Sk.

O štvorpodlažný obytný dom prejavilo záujem šesť spoločností, pričom bratislavská firma Parma Exim podľa ministerstva vlani vo februári ponúkla najvyššiu cenu.

Niektoré médiá však už skôr výšku tejto ceny spochybnili. Podľa vyjadrenia realitného makléra pre denník Plus 1 deň môže mať stavba hodnotu aj vyše sto miliónov korún, ak tam postavia polyfunkčné centrum. Minister však takýto argument odmietol. "Keby ste tam postavili Eifelovku, tam možno aj dvesto miliónov korún to bude mať hodnotu," oponoval Maďarič.

Ministerstvo v materiáli pre vládu tvrdilo, že ak by budovu v krátkom čase nepredalo, vznikli by tým úradu náklady na jej zabezpečenie, aby neohrozovala bezpečnosť a zdravie okoloidúcich ľudí. Ďalšie peniaze sú údajne potrebné aj na ochranu domu proti vniknutiu cudzích osôb.

Objekt na Záhradníckej ulici, ako i budovy a pozemky v Bratislave spolu za takmer pol miliardy korún začal predávať ešte bývalý minister František Tóth. Bývalá vláda ho totiž zaviazala, aby do štátneho rozpočtu vrátil 900 miliónov korún investovaných do novostavby Slovenského národného divadla. Nová vláda už podľa Maďariča tieto peniaze nežiadala s tým, že sa mohli použiť pre rezort kultúry.

Spoločnosť Parma Exim budovu pred rokom nedostala, pretože bývalá vláda pred parlamentnými voľbami pozastavila všetky prevody štátneho majetku. Nová vláda Maďaričovmu úradu neskôr povolila na ďalší predaj výnimku vlani v októbri. Firma následne potvrdila záujem o nehnuteľnosť a zložila finančnú zábezpeku 14,9 milióna korún.

Budovu v centre mesta vyhlásil za prebytočnú ešte bývalý minister kultúry Rudolf Chmel. Štátne rozpočtové a príspevkové organizácie v rezorte kultúry ani orgány štátnej správy o majetok neprejavili záujem.

Maďarič dnes nespresnil, ktorý ďalší prebytočný majetok chce ministerstvo odpredať. Napríklad budovu činohry SND však previesť do súkromných rúk nechce. V súčasnosti rokuje minister s bratislavským primátorom Andrejom Ďurkovským o jej výmene za budovu Múzea židovskej kultúry a pozemky pod historickou budovou divadla, pričom zvyšok hodnoty by mesto postupne doplatilo.

Vláda dnes okrem toho dnes súhlasila s bezplatným prevodom prebytočného armádneho majetku pre účely správy katastra v Komárne.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu