Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Meteorológovia vyšli s pravdou von: Na Vianoce nás čaká veľké teplotné prekvapenie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAV A - Vianoce už klopú na dvere, ale zima akosi neotvára. December je teplotne nadpriemerný a mnohí z nás si kladú otázku, či sa počasie ešte umúdri a vianočné sviatky oslávime na bielej perine. Odpoveď meteorológov nájdete v texte.

Počas prebiehajúceho týždňa budeme podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) na Slovensku pravdepodobne stále bez snehu, hoci pocítime vplyv slabšieho ochladenia, uvádza na svojom Facebooku. „V priebehu stredy klesne nad Bratislavou teplota v hladine približne 1500 m na -1 až -2 stupne. V závere týždňa je v predpovedi pre teplotu v tejto hladine už pomerne veľká miera neistoty,“ spresňuje SHMÚ.

Časovaná bomba: Klimatická zmena má na svedomí opité lesy, hory sa začínajú rozpadávať

Pravdepodobnosť sneženia je 30-percentná

Na severovýchode Slovenska by sa malo výraznejšie ochladiť až v závere budúceho týždňa. „Počas najbližších 8 dní nás nečaká žiadny výrazný vpád arktického vzduchu a zrážky budú pravdepodobne na väčšine územia slabé. Takže je takmer isté, že v nížinách Slovenska sa snehu nedočkáme ani budúci týždeň,“ vysvetľujú meteorológovia a dopĺňajú, že čo sa týka snehovej nádielky, ani okolité krajiny nemajú lepšie vyhliadky ako my, ale nádej zomiera posledná.

Podľa meteorológov bude pravdepodobnosť vianočného sneženia u nás iba 30-percentná.
Zobraziť galériu (6)
Podľa meteorológov bude pravdepodobnosť vianočného sneženia u nás iba 30-percentná.  (Zdroj: imgur)

Teploty prerastú naše očakávania

Podľa Wetter.de je až 70-percentná pravdepodobnosť, že od 24. do 29. decembra bude mierne a vlhké počasie. Ak by teda pred Štedrým dňom predsa len nasnežilo, pravdepodobne sa zo snehu stane len biele blato. Stránka Wetterprognose-wettervorhersage.de predpovedá, že nás najbližšie dni čaká počasie s viac-menej jesenným charakterom, hmlami a bez výdatných zrážok.

Reprofoto: Accuweather.com
Zobraziť galériu (6)
Reprofoto: Accuweather.com  (Zdroj: accuweather.com)

Grafické znázornenie teplôt a oblačnosti na portáli Accuweather.com naznačuje, že počnúc najbližším víkendom môžeme rátať s teplotami od 5 do 10 stupňov Celzia. Paradoxne, najväčšie oteplenie (teploty by mohli vystúpiť až na 9 stupňov Celzia) má nastať práve okolo Vianoc a udrží sa pravdepodobne až do konca roka.

Reprofoto: Accuweather.com
Zobraziť galériu (6)
Reprofoto: Accuweather.com  (Zdroj: accuweather.com)

Meteorológovia vyšli s pravdou
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: accuweather.com)

 

Viac o téme: VianocePredpoveď počasia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu