Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Lekári čelia humanitárnej katastrofe: Na hraniciach uviazli stovky utečencov bez pomoci

Situácia je dramatická Zobraziť galériu (5)
Situácia je dramatická (Zdroj: SITA/AP)

ATÉNY/SKOPJE/BELEHRAD - V dôsledku najnovších opatrení, ktoré zaviedli vlády Slovinska, Chorvátska, Srbska a Macedónska, povoľujúcich vstup na ich územie iba niektorým národnostiam, uviazli stovky ľudí na hraniciach Grécka, Macedónska a Srbska - s minimálnymi informáciami o svojich právach, bez konkrétnej predstavy o budúcnosti a bez prístupu k humanitárnej pomoci.

Lekári bez hraníc upozorňujú na zdravotnícke a humanitárne dôsledky nových pohraničných nariadení a vyzývajú vlády európskych a západných štátov, aby splnili svoje povinnosti chrániť a povolili humanitárnym organizáciám poskytnúť adekvátnu starostlivosť tým, ktorí to potrebujú.

Slovensko sa opäť dostalo na titulky svetových médií: Rozhodnutie, ktoré sa vám vypomstí

„Situácia bola dramatická už pred týmto svojvoľným triedením,“ hovorí Stefano Argenziano, ktorý pracuje pre Lekárov bez hraníc ako projektový koordinátor pre migráciu. „Už niekoľko mesiacov apelujeme na zodpovedné orgány, aby zaistili bezpečný a legálny prechod tým, ktorí to potrebujú. Nielen, že sme nezaznamenali takmer žiadnu odozvu, ale možnosti humanitárnych organizácií poskytnúť týmto ľuďom podporu a prístrešie sú často obmedzované prekážkami zo strany národných i miestnych úradov.“

Lekári čelia humanitárnej katastrofe:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Grécko

Situácia je napätá najmä v tranzitnom tábore v Idomeni, kde sa v súčasnej dobe nachádza viac ako 1 500 ľudí najrôznejších národností, ktorým nebol povolený prechod cez hranice s Macedónskom. Nemajú žiadne informácie o svojich ďalších možnostiach. Zásobovanie potravinami tu zabezpečujú výhradne dobrovoľnícke organizácie. Každý deň prichádzajú ďalšie a ďalšie autobusy a predpokladá sa, že v najbližších dňoch bude ich počet rapídne narastať. Lekári bez hraníc v mieste postavili dvanásť stredných a veľkých stanov s ubytovacou kapacitou 900 ľudí anapriek neustále prekážky zo strany miestnych autorít sú pripravení zbudovať ďalších osem. Naše lekárske tímy pracujú sedem dní v týždni a už zaznamenali nárast potreby zdravotnej starostlivosti u ľudí, ktorí čakajú na prechod. Najmä psychológovia hlásia extrémny nárast počtu záchvatov paniky a denne sú svedkami pokusov o sebaublíženie. Táto situácia je priamym dôsledkom zúfalých podmienok na hraniciach a neistoty migrantov ohľadne budúcnosti.

 „Väčšina týchto ľudí podnikla dlhú a ťažkú ​​cestu, aby sa dostali až sem. Často kvôli tomu riskovali život alebo prišli o všetok majetok,“ opisuje situáciu Antonis Rigas, terénny koordinátor Lekárov bez hraníc v Idomeni. „Grécka vláda im v žiadnom prípade nesmie spôsobiť ďalšiu ujmu tým, že by obmedzovaním kapacity humanitárnych organizácií naďalej bránila účinnému poskytovanie základnej humanitárnej pomoci.“

Lekári čelia humanitárnej katastrofe:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Srbsko

V obci Preševo, 10 kilometrov od hranice s Macedónskom, bol desiatkam ľudí odmietnutý vstup do registračného centra na základe ich národnosti a boli donútení stráviť noc vonku, vo veľmi chladnom počasí. Ženy nevynímajúc, vrátane tehotnej ženy z Afganistanu, ktorá pri sebe nemala identifikačné dokumenty.

V meste Šid na hranici s Chorvátskom zostalo po zavedení nových nariadení zablokovaných 350 ľudí. Niektorí opisovali, že prekročili hranicu do Chorvátska, ale boli políciou prinútení vrátiť sa späť do Srbska. Mnohí ukazovali stopy po násilí a tímu Lekárov bez hraníc sa zverili, že chorvátski pohraniční policajti ich bili, kopali a vyhrážali sa im.

 „Tieto nové procesy segregácie na základe národnosti môžu mať dramatické dôsledky. Obávame sa, že časť utečencov bude prinútená sa opäť skrývať a stratí tak prístup k akejkoľvek humanitárnej pomoci,“ varuje Stephane Moissaing, vedúci misie Lekárov bez hraníc v Srbsku. „Nové nariadenia nútia ľudí vydať sa oveľa nebezpečnejšími cestami. V podstate ich vháňajú do rúk pašerákov a robia z nich potenciálne objekty ďalšieho násilia a vydierania.“

Lekári čelia humanitárnej katastrofe:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

 

Do Slovinska prišlo 300 tisíc utečencov

Na územie Slovinska prišlo v rámci migračnej vlny od polovice októbra už takmer 300.000 ľudí. Informuje o tom dnes agentúra STA a dodáva, že v nedeľu na slovinskom území zaregistrovali 4300 nových migrantov.

V obci Dobova, kde sa nachádza hlavný priechod na slovinsko-chorvátskej hranici, sa zaregistrovalo dnes do 6.00 h ďalších približne 1100 osôb. Celkový počet migrantov, ktorí od polovice októbra vstúpili na územie Slovinska, sa tak zvýšil na 296.630.

Policajné záznamy z piatka uvádzajú 1560 nových utečencov a zo soboty zhruba 700. Do Rakúska zasa prešlo cez Slovinsko v piatok 3150, sobotu 990 a v nedeľu 1540 migrantov.

 Do zariadenia v Postojna na juhu Slovinska, kde sú ubytovaní utečenci s plánom požiadať o azyl v tejto krajine, previezla polícia iba 25 migrantov.

Prichádzajúci migranti sa najskôr registrujú v prijímacom stredisku v Dobovej, odkiaľ ich vlakmi a autobusmi rozvážajú do ubytovacích zariadení po celej krajine. Väčšinu z nich však vlakom prevezú do obce Šentilj na severovýchode Slovinska, pri ktorej sa nachádza hlavný železničný hraničný priechod do Rakúska.

 

Svojvoľné triedenie ľudí so závažnými humanitárnymi dôsledkami

Lekári bez hraníc už niekoľko mesiacov verejne kritizujú nedostatočnú koordináciu humanitárnej reakcie, ktorá nedokáže zabezpečiť ani základné potreby, ako je prístrešie pre tisíce utečencov a migrantov pohybujúcich sa na balkánskej ceste s cieľom nájsť ochranu a bezpečie. „Povolenie prechodu cez územie balkánskych štátov bolo v poslednej dobe jedinou reálnou reakciou na zlyhanie európskej azylovej politiky a neschopnosť Grécka zabezpečiť týmto ľuďom potrebnú asistenciu a ochranu,“ hovorí Aurelie Ponthieu, humanitárna poradkyňa Lekárov bez hraníc pre migráciu. „Taká náhla zmena stratégie, implementácia nových nariadení bez ohľadu na právo ľudí na ochranu, zdravotnú starostlivosť alebo prístrešia, znovu ukazuje neschopnosť európskych a západného štátov zodpovedajúcim a ľudským spôsobom reagovať na potreby tých, ktorí zúfalo hľadajú ochranu.“

V gréckom Idomeni poskytli Lekári bez hraníc od začiatku svojej činnosti v apríli už viac ako 10 000 konzultácií. V mieste okrem iného zabezpečujeme distribúciu pitnej vody a sanitáciu. S ďalšími organizáciami spolupracujeme na tom, aby bolo v tábore podávané teplé jedlo a poskytovaná základná pomoc tým, ktorí ju potrebujú. Naše tímy pôsobia tiež na ostrovoch Lesbos, Samos, Leros, Kos, Kalymnos a Agathonisi, poskytujú zdravotnú starostlivosť, základné prostriedky na prežitie, prikrývky a materiál na prístrešky tisícom utečencov, ktorí priplávajú cez Egejské more. Na území Grécka sme ošetrili celkovo 59 000 ľudí. Obetiam stroskotania poskytujeme psychologickú prvú pomoc. V Srbsku poskytujú naše tímy priemerne 1 200 konzultácií týždenne, od decembra 2014 ošetrili spolu 28 232 ľudí. V Preševo ​​sme vybudovali niekoľko stanov pre najohrozenejšie rodiny, kde sa môžu vyspať alebo si oddýchnuť a denne pomáhame s prevozom rodín s malými deťmi alebo starších a postihnutých osôb od hranice. Na chorvátskej hranici momentálne staviame niekoľko zateplených stanov, každý o rozlohe 240 m2, opísali svoju činnosť Lekári bez hraníc.

Lekári čelia humanitárnej katastrofe:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Viac o téme: UtečenciMigrantiLekári bez hraníc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu