Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Majský zostane vo väzbe, súd neprijal ani miliónovú kauciu

Jozef Majský
Jozef Majský

PEZINOK - Podnikateľ Jozef Majský, ktorý podľa obžaloby tuneloval skrachované nebankové spoločnosti Horizont Slovakia a BMG Invest, zostane naďalej vo väzbe. Rozhodol o tom dnes Špeciálny súd, keď nesúhlasil s prepustením kedysi údajne najbohatšieho Slováka ani na miliónovú kauciu. ČTK o tom informovala hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková.

Špeciálny súd dal Majského zatknúť koncom minulého roka. Podnikateľ sa totiž podľa súdu nezdržiaval na svojej oficiálnej adrese a neprebral si súdne zásielky. Predtým Majský nechodil na pojednávania pre údajné zdravotné problémy so srdcom.

Prvý raz sa Majský dostal do väzby ešte v roku 2002, kde bol s viacerými prestávkami do augusta 2004. Špeciálny súd ho odmietol prepustiť z väzby už koncom januára, keď sa chcel podnikateľ zaručiť kauciou pol milióna korún. Majský podľa Kudjákovej proti dnešnému rozhodnutiu Špeciálneho súdu podal sťažnosť, ktorú posúdi Najvyšší súd.

V procese s podnikateľom už vypovedala väčšina svedkov; kedy padne rozsudok, sa však zatiaľ nevie. Majský stál podľa prokuratúry na čele organizovanej skupiny, ktorá sa snažila ovládnuť skrachované nebankové spoločnosti a nezákonne z nich vybrala asi 800 miliónov korún. Jemu a spoluobžalovaným Patrikovi Pachingerovi a Dávidovi Brtvovi, ktorých dnes súd tiež odmietol prepustiť z väzby, hrozí väzenie od päť do dvanásť rokov.

Tisíce klientov sa po krachu Horizontu a BMG začiatkom roka 2002 už k svojim spolu miliardovým úsporám nedostali. Samotnému bývalému šéfovi spoločností Vladimírovi Frunimu Špeciálny súd vymeral v januári za podvod trest 11,5 roka, o ktorom však kvôli odvolaniu bude ešte koncom mája rozhodovať Najvyšší súd.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu