Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Fruni sa zastal Majského, za zločincov označil politikov

Vladimír Fruni
Vladimír Fruni

PEZINOK - Bývalý šéf skrachovaných nebankových spoločností Horizont Slovakia a BMG Invest Vladimír Fruni sa dnes pred Špeciálnym súdom zastal podnikateľa Jozefa Majského.

Ten podľa obžaloby stál na čele zločineckej skupiny, ktorá tunelovala tieto spoločnosti po ich krachu vo februári 2002. Fruni ako svedok naopak za zločincov označil bývalých ministrov za KDH Jána Čarnogurského, Daniela Lipšica a Vladimíra Palka, a niekdajšieho ministra vnútra Ivana Šimka.

Fruniho odsúdil práve Špeciálny súd za podvody v BMG a Horizonte na 11,5 roka. Prípadom sa ešte bude zaoberať Najvyšší súd. Krach Horizontu a BMG pripravil desaťtisíce sporiteľov spolu o miliardové úspory.

Bývalý šéf nebankových spoločností dnes však poprel tvrdenie obžaloby, že Majský stál na čele organizovanej skupiny, ktorá chcela Horizont a BMG prevziať, a nezákonne z nich vybrala asi 800 miliónov korún. "Nemám poznatky, že by na Slovenku nejaká organizovaná zločinecká skupina (...) existovala," povedal dnes Fruni.

Krach spoločností podľa Fruniho naopak spôsobili politici rozhodnutím zavrieť pobočky.

"Pripúšťam jediný svoj podiel na zločine spočívajúci v tom, že pobočky BMG a Horizontu boli zavreté príliš neskoro a trestné stíhanie proti obžalovanému Frunimu a spol. malo byť začaté skôr," povedal ČTK exminister spravodlivosti Čarnogurský.

Na súde sa počas pojednávania dávnejšie prehrávala nahrávka telefonátu, na ktorej údajne Majský hovorí Frunimu, že jemu už nič nepatrí. Fruniho spoločník Marián Šebeščák zas tvrdil, že Majský sa vo vzťahu k Horizontu a BMG správal ako mafiánsky boss.

Fruni vraj predal svoje spoločnosti americkým firmám Cavaliere a Commodore, ktoré zastupovali Majského spoluobžalovaní Patrik Pachinger a Dávid Brtva. Podľa prokuratúry však boli Brtva a Pachinger iba Majského nastrčenými osobami.

Majskému, ktorý bol kedysi považovaný za najbohatšieho Slováka a sponzora viacerých politikov, hrozí za zorganizovanie zločineckej skupiny väzenie do 12 rokov. Tento týždeň by malo v procese vypovedať ešte vyše 30 ľudí, na budúci týždeň sú naplánované napríklad listinné dôkazy. Sudca v pondelok naznačil, že budúci týždeň v procese možno už odznejú záverečné reči.

Samotný Majský sa na procese nezúčastňuje. Požiadal totiž, aby sa pojednávalo bez neho; vypovedať chce až neskôr. Doteraz sa Majský k obžalobe na verejnom pojednávaní vyjadril iba nedávno pred Najvyšším súdom, ktorý mu predĺžil väzbu. Vtedy tvrdil, že zo spoločností žiadne peniaze nevybral.

Majského advokát Peter Filip na konci dnešného pojednávania požiadal súd, aby jeho klienta prepustil z väzby na kauciu jeden milión korún. ČTK o tom informovala hovorkyňa Špeciálneho súdu Katarína Kudjáková; o žiadosti sa podľa nej rozhodne do konca budúceho týždňa. Koncom januára súd zamietol jeho žiadosť o prepustenie z väzby na polmiliónovú kauciu. Majský je vo väzbe od konca novembra minulého roka.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu