Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Majský ostane vo väzbe

Jozef Majský
Jozef Majský

BRATISLAVA - Podnikateľ Jozef Majský, ktorý pred Špeciálnym súdom čelí obžalobe z tunelovania skrachovaných nebankových spoločností Horizont Slovakia a BMG Invest, zostane vo väzbe do konca júna.

Rozhodol o tom dnes Najvyšší súd, ktorý Majskému predĺžil väzbu. Tá sa mala skončiť v závere tohto mesiaca. Majský je vo väzbe od konca vlaňajšieho novembra.

Podnikateľ stál podľa prokuratúry na čele organizovanej skupiny, ktorá sa snažila ovládnuť nebankové spoločnosti a nezákonne z nich vybrala asi 800 miliónov korún. Majskému a spoluobžalovaným Patrikovi Pachingerovi a Dávidovi Brtvovi za to hrozí 12-ročné väzenie. Väzbu do konca júna predĺžil Najvyšší súd dnes aj Brtvovi a Pachingerovi. Pojednávanie pred Špeciálnym súdom by malo podľa hovorkyne Kataríny Kudjákovej pokračovať 12. marca.

Majský dnes pre súdom tvrdil, že z nebankových subjektov nezobral ani korunu a nepodieľal sa na žiadnom tunelovaní. "Mne sa týmto život zničil, ale chcem očistiť svoje meno. (...) Je to ako v 50. rokoch," povedal. Pred súdom sa sťažoval na zlý zdravotný stav; vraj denne užíva 11 druhov liekov, stále má bolesti srdca a možno mu budú musieť voperovať by-pass. Celý prípad je podľa neho politicko-mediálna kampaň, ktorú naštartovala ešte minulá vláda.

Advokát Majského Peter Filip trvá na tom, že väzba jeho klienta je nezákonná. Brtva zas pred súdom tvrdil, že má pripravený nový projekt na plné odškodnenie klientov nebankových subjektov. Detaily však neprezradil. Krach Horizontu a BMG Invest v roku 2002 pripravil takmer 170.000 klientov spolu o 14,45 miliardy korún.

Špeciálny súd, ktorý sa zaoberá organizovaným zločinom a korupciou, dal Majského zatknúť po tom, čo sa vraj nezdržiaval na svojej oficiálnej adrese. Predtým na pojednávania nechodil pre údajné zdravotné problémy. Prvý raz sa Majský dostal do väzby ešte v roku 2002, kde bol s viacerými prestávkami do augusta 2004.

Samotnému šéfovi skrachovaných nebankových spoločností Vladimírovi Frunimu Špeciálny súd tento rok vymeral 11,5-ročný trest, o ktorom však bude ešte v máji rozhodovať Najvyšší súd.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu