Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Lipšic nechce volebné právo pre ťažkých zločincov

Daniel Lipšic nesúhlasí s tým, aby mali volebné právo aj odsúdení za závažné trestné činy
Daniel Lipšic nesúhlasí s tým, aby mali volebné právo aj odsúdení za závažné trestné činy

BRATISLAVA - Poslanec KDH Daniel Lipšic nesúhlasí s tým, aby mali volebné právo aj odsúdení za závažné trestné činy, ako to navrhuje novela zákona o spôsobe vykonania referenda a o voľbách, ktorú začal parlament prerokúvať v druhom čítaní.

Návrh zosúlaďuje úpravu referenda so zákonom o voľbách do parlamentu. Referendum má byť podľa novely rovnako ako voľby v jeden deň - vždy v sobotu, a hlasovať v ňom budú môcť aj slovenskí občania s trvalým pobytom v zahraničí, ak budú v čase referenda na Slovensku a preukážu sa pasom. Poslanec KDH Daniel Lipšic poukázal v rozprave na úskalia návrhu v prípade volebného práva väzňov.

"Aký je legitímny cieľ toho, aby páchatelia odsúdení za závažné zločiny mali aktívne i pasívne volebné právo," položil otázku Lipšic a poukázal aj na neriešenú možnosť, ktorá nastane zvolením osoby vo výkone trestu. Podľa Kaliňáka išlo o odbúranie prekážok v uplatňovaní volebného práva. "Asi máte obavu, že sa vám na kandidátku dostanú nejakí vo výkone trestu," povedal smerom k Lipšicovi Kaliňák a vyzval ho na podanie pozmeňujúceho návrhu. Lipšic avizoval, že tak v piatok urobí.

Parlament prerokoval v druhom čítaní novelu zákona o zastúpení SR v Eurojuste, novely banského i puncovného zákona. Poslanci tiež prerokovali vládny návrh zákona o ochrane spotrebiteľa. Mal by zabezpečiť ochranu pred nebezpečnými výrobkami a službami, ktoré môžu spôsobiť ohrozenie zdravia a života a ohrozenie ekonomických záujmov spotrebiteľa.

Národná rada prorokovala v druhom čítaní aj novelu zákona o orgánoch štátnej správy v colníctve. Týka sa colného konania pri tovare podozrivom z porušovania niektorých práv duševného vlastníctva a opatrení, ktoré sa majú prijať pri tovare, u ktorého sa zistilo, že sa takéto práva porušili, zakotvuje Colnému riaditeľstvu Slovenskej republiky povinnosť informovať Európsku komisiu o svojej príslušnosti na konanie. Národná rada tiež v druhom čítaní prerokovala návrh novely zákona o správe daní a poplatkov i návrh novely zákona o účtovníctve. O prerokovaných predlohách budú poslanci hlasovať v piatok predpoludním.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu