Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Trenčín: Smer v opozícii, rozhoduje koalícia ĽS-HZDS, SDKÚ-DS a KDH

Na rozdiel od parlamentu v Trenčín v opozícii zostala najsilnejšia politická strana v krajine Smer-SD
Na rozdiel od parlamentu v Trenčín v opozícii zostala najsilnejšia politická strana v krajine Smer-SD

TRENČÍN - V mestskom zastupiteľstve v Trenčíne začala po približne trojmesačných rokovaniach od dnešného dňa fungovať koalícia ĽS-HZDS, SDKÚ-DS a KDH. Z 25 kresiel v zastupiteľstve mesta, kde je primátorom Branislav Celler z SDKÚ-DS, jej patrí 16. Na rozdiel od parlamentu tak v opozícii zostala najsilnejšia politická strana v krajine Smer-SD. Jediný zástupca SNS bude možno podporovať koalíciu.

Vznik koalície, na ktorej sa strany dohodli už skôr, umožnil na dnešnom mimoriadnom zasadnutí zastupiteľstva aj zvolenie viceprimátora. Funkciu obsadil Tomáš Vaňo z ĽS-HZDS. Zároveň bola zriadená mestská rada, jednotlivé komisie a výbory mestských častí.

"Je dôležité, že tieto orgány začali konečne pracovať. Sú dôležité pre chod mesta a ich nefunkčnosť sme už začínali pociťovať," povedal ČTK v telefonickom rozhovore hovorca radnice Tibor Hlobeň.

V Trenčíne nebolo dlhé týždne jasné, akú podobu bude koalícia napokon mať. Zo siedmich poslancov ĽS-HZDS totiž pätica ešte nedávno chcela vládnuť so Smerom-SD, ktorému patrí rovnako päť kresiel. Počítalo sa i s účasťou zástupcu SNS a niektorého z trojice nezávislých poslancov.

Situácia sa zmenila až po údajnom nedávnom zásahu predsedu hnutia Vladimíra Mečiara. Tomu sa vraj viac pozdávala spolupráca s Cellerom z SDKÚ-DS, ktorá má v trenčianskom zastupiteľstve päť poslancov. Za podporu Cellera bol údajne aj čerstvý viceprimátor Vaňo.

"Nechcem to komentovať. Rozprával by som o veciach, ktoré by mohli spôsobiť vážne problémy a komplikácie," povedal ČTK Ladislav Pavlík zo Smeru-SD. Mečiar sa zotavuje po operácii srdca a novinárom nie je prístupný.

V meste sa však objavili i názory, podľa ktorých nie je dobré, že Smer-SD zostal mimo koalície. Táto strana totiž ovláda niektoré ministerstvá, ktoré budú údajne pre Trenčín v budúcnosti potrebné. Ide napríklad o ministerstvo dopravy, pretože v meste sa chystá modernizácia železničnej trate.

Podľa regionálnych predstaviteľov Smeru-SD je škoda, že strana zostala v Trenčíne mimo koalície. Zároveň však ubezpečili, že rozvoj mesta brzdiť nechcú. "Boli by sme proti občanom mesta a teda aj proti mnohým naším voličom. Myslíme si iba, že keby sme boli pri rozhodovacích procesoch, že by tieto veci mohli byť efektívnejšie, rýchlejšie a jednoduchšie riešené," dodal Pavlík.

Zástupcovia koalície dúfajú, že by ju mohol podporiť aj zástupca národniarov či niekto z trojice nezávislých. Poslanec SNS Eduard Hartmann ČTK potvrdil, že nemá problém zdvihnúť ruku za akýkoľvek návrh, ktorý bude prospešný pre mesto.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu