Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Za nepokoje v školstve je zodpovedný Smer: Vláda trestuhodne zlyhala!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vláda musí slovenskému školstvu, učiteľom a manažérom v školstve vytvoriť úplne nové podmienky na prácu vrátane zmeny financovania celého systému a podstatného zvýšenia platov pedagogických pracovníkov. Tvrdí to Sloboda a Solidarita, ktorej stanovisko poskytla hovorkyňa strany Katarína Svrčeková.

"Slovenské školstvo sa dostalo do područia štátneho dirigizmu, byrokracie a nedokáže sa bez razantného impulzu vlády dostať z prežitých schém, aby dokázalo pripravovať mladých ľudí na život v 21. storočí. Vláda Roberta Fica počas svojich dvoch volebných období v rozvoji systému vzdelávania trestuhodne zlyhala a dnes čelí dôsledkom v podobe narastajúcej nespokojnosti učiteľov,“ hovorí predseda strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík. 

Poslanec NR SR za SaS a tímlíder strany pre školstvo Martin Poliačik sa ohradzuje voči výrokom predsedu vlády Roberta Fica, že štrajková pohotovosť učiteľov je nejaká opozičná aktivita. Takéto označenie je podľa neho len ďalšia politická manipulácia, ktorá má ľuďom zapchať oči a uši pred oprávnenými požiadavkami učiteľov. S dešpektom prijíma aj tvrdenie Fica, že priemerný plat učiteľa je dnes vyšší ako priemerný zárobok v národnom hospodárstve. "Je to len zavadzajúce žonglovanie s číslami, ktoré nepotvrdzujú ani odborníci samotného rezortu školstva,“ dodáva Poliačik. 

SaS je presvedčená, že východisko existuje. "Strana SaS vo svojom volebnom programe ponúka verejnosti komplexnú zmenu. Jej výsledkom bude moderný vzdelávací systém, ktorý dokáže pripraviť mládež na výzvy doby kultivovaním ich intelektuálnych zručností i mravných postojov. Jeho nevyhnutným predpokladom je dôstojné postavenie pedagogických pracovníkov v spoločnosti a tomu adekvátne materiálne ocenenie,“ uzatvára Poliačik. 

Iniciatíva slovenských učiteľov v pondelok 11. januára vyhlásila štrajkovú pohotovosť. Odhodlala sa k tomu preto, že minister školstva Juraj Draxler síce podľa iniciatívy uznal opodstatnenosť požiadaviek Slovenskej komory učiteľov, ale ani on, ani vláda neurobili žiadne konkrétne kroky k ich splneniu.

Ak do 25. januára vláda nenavrhne konkrétne legislatívne opatrenia, ako naplniť požiadavky učiteľov ešte v tomto volebnom období, 25. januára vstúpia učitelia do neobmedzeného ostrého štrajku. Minister školstva Juraj Draxler povedal, že vyhlásenie štrajkovej pohotovosti učiteľov je jednoznačne politická iniciatíva, dokonca na úrovni straníckej politiky.

Rovnako predseda NR SR Peter Pellegrini uviedol, že existuje extrémna snaha zneužiť učiteľov v predvolebnom boji a využiť ich tak v kampani niektorých politických strán so snahou získať lepší výsledok a poškodiť vládnej strane. Premiér Robert Fico povedal, že má záujem pokračovať so zvyšovaním platov učiteľov na základe kvalitného sociálneho dialógu a na základe dohôd.

"Ťažko nám je reagovať šesť týždňov pred voľbami na opozičnú aktivitu,“ reagoval Fico na požiadavky Iniciatívy slovenských učiteľov a dodal, že vláda Ivety Radičovej zvyšovala platy učiteľov v rokoch 2010 až 2012 o dve veľké nuly. 

Slovenská komora učiteľov a tiež Iniciatíva slovenských učiteľov vládu žiadajú, aby legislatívnymi opatreniami zabezpečila zvýšenie tarifných platov všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve od 1. januára 2016 o 140 eur. Od 1. januára 2017 následne žiadajú ďalšie zvýšenie o 90 eur.

Ďalšou požiadavkou je zvýšenie rozpočtov ministerstva školstva a ministerstva vnútra na rok 2016 o 400 miliónov eur s cieľom vyrovnať existujúce rozdiely vo vybavenosti škôl didaktickými prostriedkami. Poslednou požiadavkou je, aby vláda prijala novelu zákona o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch, ktorou by opätovne zaviedla možnosť získavať kredity overením kompetencií, zrušila sedemročnú obmedzenú platnosť kreditov a obnovila možnosť získavať kredity za rozširujúce štúdium, štúdium v zahraničí a tvorivé aktivity.

Súčasne by tiež novela zaviazala ministra školstva vytvoriť komisiu za účasti stavovských a profesijných organizácií v školstve, ktorá by komplexne prehodnotila systém kontinuálneho vzdelávania a zákon s prihliadnutím na analýzu súčasného stavu.

Viac o téme: Martin PoliačikSaSRichard Sulík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu