Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nepredstaviteľné: Najhľadanejší boss slovenského podsvetia žil susedom päť rokov pod nosom

Martin Bihari Zobraziť galériu (2)
Martin Bihari

SUCHORDLY/BRATISLAVA - Naozaj prekvapivý úlovok sa podaril vyšetrovateľom, ktorí na Morave dolapili jedného z najhľadanejších mužov slovenského podsvetia. Jeho susedom však ani na zlomok sekundy nenapadlo, že mal na svedomí niekoľko vrážd.

Boss slovenského podsvetia Martin Bihari prezývaný Rus, po ktorom polícia pátrala už päť rokov, sa bezpečne ukrýval v malej moravskej dedine Suchohrdly. Nad jeho šťastím však ostáva rozum stáť. Susedia ho totiž poznali ako priateľského a pracovitého muža! Netušili, že predtým, ako začal nový život,  zavraždil niekoľkých ľudí!

Líder seneckej mafiánskej vetvy sýkorovcov žil v malebnej moravskej dedinke pokojný život. To, že naňho vydali medzinárodný zatykač, ho veľmi neznepokojovalo a s manželkou veselo popíjal víno aj na miestnej tancovačke, uviedla v reportáži TV Markíza. Zbytočnej pozornosti sa vyhýbal, ale keď sused potreboval pomoc, nikdy neodmietol.

Bihariho odhalenie ostáva záhadou, isté však je, že ho nikto z miestnych nepodozrieval. Ešte donedávna Bihari nahadzoval fasádu domu, ktorý vlastní 60-ročná dôchodkyňa z Brna. Bihari sa momentálne nachádza vo väzbe a onedlho bude prevezený na Slovensko, kde si odsedí minimálne 21 rokov väzenia.

V tomto domčeku prežil Bihari posledných päť šťastných rokov na slobode
Zobraziť galériu (2)
V tomto domčeku prežil Bihari posledných päť šťastných rokov na slobode

K vydaniu jedného z najväčších bossov skupiny sýkorovcov a roky hľadaného Martina Bihariho alias Veľkého Rusa z Česka na Slovensko, pokiaľ nepríde k sťažnostiam zo strany tohto právoplatne odsúdeného a obžalovaného vo viacerých kauzách, by mohlo dôjsť približne do mesiaca.

Bihari bol uznesením Krajského súdu v Brne 12. októbra vzatý do predbežnej väzby na základe Európskeho zatýkacieho rozkazu Špecializovaného trestného súdu v Pezinku, v ktorom sa požadovalo jeho predanie k výkonu dlhodobého trestu odňatia slobody. Proti uzneseniu Martin Bihari nepodal opravný prostriedok. „Po vzatí zadržaného Martina Bihariho do predbežnej väzby nastupuje povinnosť štátnej zástupkyne konať predbežné vyšetrovanie, ktorého účelom je zistiť, či vydanie osoby, v tomto prípade Martina Bihariho na Slovensko, nebráni zákonným prekážkam, pre ktoré osoba nemôže byť vydaná,“ uviedol pre TASR štátny zástupca a hovorca Krajského štátneho zastupiteľstva v Brne Hynek Olma.

Bihari môže využiť opravné právne prostriedky

Po ukončení predbežného vyšetrovania štátny zástupca podá na Krajský súd v Brne návrh na povolenie k umiestneniu do vydávajúcej väzby alebo odmietnutie tohto návrhu. V prípade, že súd vyhovie návrhu, nastupuje tzv. inštitút vydávajúcej väzby, kedy osoba v predbežnej väzbe súbežne mení status na osobu vo vydávajúcej väzbe. Proti rozhodnutiu Krajského súdu v Brne v rámci konania vydania je však prípustná sťažnosť. „Na dĺžku vydania Martina Bihariho na Slovensko má vplyv aj skutočnosť, či samotný Martin Bihari využije opravné prostriedky proti rozhodnutiu súdu,“ dodal Olma.

K nečakanému zvratu došlo na hlavnom pojednávaní v pondelok 12. októbra na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Banskej Bystrici v kauze hľadaného bossa Róberta L. a spol., známych ako sýkorovci. Megaproces mal vtedy pokračovať záverečnými rečami a následne vyhlásením rozsudku. Predseda senátu však oznámil, že jedného z obžalovaných, Martina Bihariho, prezývaného Veľký Rus, zadržala 9. októbra v okrese Znojmo česká polícia.

Hrozí mu doživotie

ŠTS proces so sýkorovcami odročil na 9. až 11. decembra a ako konštatoval predseda senátu, napriek tomu, že dokazovanie už bolo ukončené, musia ho teraz znovu otvoriť a Martina Bihariho vypočuť, ako aj vykonať všetky úkony, podobne ako s ostatnými obžalovanými. Nevylúčil však, že v decembri môže dôjsť aj k záverečným rečiam a vyhláseniu rozsudku. Rus bol na úteku približne päť rokov a bolo na neho vydaných päť zatykačov.

Martin Bihari už dostal právoplatný trest 21 rokov väzenia, ale v inom procese. Teraz mu hrozí doživotie. Pred ŠTS v Banskej Bystrici totiž čelí obžalobe v kauze vrážd z rokov 1998 a 1999 - za účasť na vražde Miloša Piliara a tiež za pomoc pri vražde Dalera Hlavačku a Romana Deáka. Podobne ako ostatní obžalovaní má na krku aj zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny sýkorovci.

Viac o téme: Martin Bihari
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu