Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ekonómovia Menového fondu vydali varovanie: Hrozba krízy rastie, Európa je nadmerne zadlžená

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Medzinárodný menový fond vysiela svetu pochmúrnu predpoveď. Svetová ekonomika nejde podľa posledných prognóz a hrozia riziká. Ekonomický tiger v Číne spolu so spomaľujúcou Európou obalenou dlhom môžu dať vzniknúť novej finančnej kríze.

Medzinárodný menový fond (MMF) zhoršil výhľad rastu svetovej ekonomiky na tento aj budúci rok. Dôvodom je pokračujúce spomaľovanie tempa rastu rozvíjajúcich sa ekonomík, najmä kľúčovej ekonomiky Číny. Hrozba finančnej krízy vzrástla kvôli niekoľkým ekonomickým faktorom z celého sveta.

Dôvodom je spomalenie Číny a oslabenie svetového obchodu, ktorého aktéry trpia nadmernou dlhovou záťažou, varuje Medzinárodný menový fond. Politici by mali jednať rýchlo, pretože objem pôžičiek krajín rozvíjajúcich sa trhov a hrozba zvyšovania úrokových sadzieb v Spojených štátoch, môže vyústiť v riziko.

Spomalenie Číny a veľké dlhy

V tomto duchu sa vyjadruje fiinančný poradca José Viñals z Medzinárondého menového fondu. Hrozba nestability a krízy krúčiacej nad ekonomikami ako Čína, Brazília, Turecko či Malajzia je jedným z mnohých faktorov, ktoré môžu ohroziť globálny rast. Druhou mínou podľa neho môže byť dlhová kríza v Európe. Tretia nástrha spočíva v svetových trhoch, z ktorých by sa nákaza mohla oveľa rýchlejšie rošíriť ako utlmiť.

Malajzia - Finančný trh,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Upozornil preto, aby centrálne banky boli pripravené poskytnúť stimuly rozvíjajúcim sa ekonomikám v prípade prelievania nákazy do finančného systému, píše Guardian. MMF znepokojuje tiež veľká závislosť firiem a bánk na dlhu, ktorý stimuluje rast. Pád cien komodít a svetového obchodu by tento trend mohol negatívne ovplyvniť.

"Rast spomaľuje piaty rok po sebe v čase, keď supercyklus komodít a bezprecedentný úverový nárast pomaly končia. Dôležitosť týchto javov podčiarkuje fakt, že podiel rozvíjajúcich sa krajín na svetovej ekonomike je veľký a tiež sila svetových trhov na preliatí šokov do ďalších trhov rozvíjajúcich a rozvinutých sa krajín, ktorá stála za finančným zmätkom toto leto," povedal Viñals

Z tohto dôvodu odporúča MMF spevniť bankovú úniu v Európe a súčasne znížiť dlhové zaťaženie, zamerať extra pozornosť na devalvovanie meny a z toho plynúce riziká či zabezpečiť dôchodkové systémy, ktoré sa dostávajú pod tlak so stále stúpajúcim vekom štátov Západu.

Globálny rast nejde tak ako sa čakalo

Ako fond uviedol v najnovšej správe o vývoji svetového hospodárstva World Economic Outlook, ktorú zverejnil pred tohtotýždňovým výročným zasadnutím MMF a Svetovej banky v Lime, rast svetovej ekonomiky dosiahne tento rok 3,1 %. V júlovej prognóze počítal s rastom na úrovni 3,3 %. Aj na budúci rok predpokladá fond slabší než pôvodne odhadovaný rast. Zatiaľ čo v júli uvádzal rast na úrovni 3,8 %, najnovšie počíta s tým, že v roku 2016 vzrastie globálna ekonomika o 3,6 %.

Malajzia - Finančný trh,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

V minulých rokoch ťahali svetové hospodárstvo práve rozvíjajúce sa ekonomiky, keďže Spojené štáty a Európska únia zápasili s dôsledkami svetovej finančnej krízy. V súčasnosti sa však tempo ich rastu neustále spomaľuje, pričom najviac na svetové trhy vplýva rast v Číne. V prípade priemyselne rozvinutých ekonomík by tempo rastu malo tento rok dosiahnuť 2 % a v budúcom roku 2,2 %. V minulom roku vzrástli tieto ekonomiky o 1,8 % a v roku 2013 dosiahol ich rast 1,1 %.

Spojené štáty si polepšili

Čo sa týka USA, fond odhad oproti júlu mierne vylepšil. Zatiaľ čo pôvodne na tento rok odhadoval rast na úrovni 2,5 %, momentálne počíta s 2,6-% rastom ekonomiky USA. V prípade eurozóny tohtoročnú prognózu nemenil a ponechal ju na pôvodnej úrovni. To znamená, že naďalej počíta na tento rok s rastom ekonomiky eurozóny o 1,5 %. Pre budúci rok však prognózu mierne zhoršil z 1,7 % na 1,6 %.

Rozvíjajúce ekonomiky stále spomaľujú

Naopak, rozvíjajúce sa ekonomiky by tento rok mali podľa MMF vzrásť o 4 %. Na porovnanie, v minulom roku predstavoval ich rast 4,6 % a v roku predtým 5 %. Ako povedal hlavný ekonóm MMF Maurice Obstfeld, rok 2015 bude piatym rokom v rade, keď sa tempo rastu rozvíjajúcich sa ekonomík spomalí.

Čínska burza
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Čo sa týka najviac sledovanej ekonomiky - Číny, jej rast by mal tento rok podľa MMF dosiahnuť 6,8 %, čo je rovnaký odhad, aký prezentoval MMF v júli. V roku 2016 počíta fond so spomalením na 6,3 %. Naopak, ekonomický rast Indie by mal tento rok dosiahnuť 7,3 % a v budúcom roku by sa mal mierne zrýchliť na 7,5 %.

Zlé vyhliadky však fond stanovil Brazílii a Rusku. Brazílska ekonomika klesne podľa MMF tento rok o 3 % a ekonomika Ruska, ktorú sužujú nízke ceny ropy a medzinárodné sankcie za aktivity na Ukrajine, o 3,8 %.

Viac o téme: EkonomikaKrízaKrachMMF
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu