Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

FOTO Slovenský pavilón na EXPE v obložení turistov: V rade čakáte aj hodinu

Slovenský pavilón na EXPE Zobraziť galériu (8)
Slovenský pavilón na EXPE (Zdroj: Miroslav Vacula)

MILÁNO – Svetová výstava EXPO 2015 v Miláne sa už blíži k záveru. Brány výstaviska Rho Fiera sa definitívne zavrú 31. októbra 2015 a tak máme posledné týždne na návštevu tejto unikátnej prezentácie krajín z celého sveta.

Slovenský pavilón patrí medzi obľúbené miesta návštevníkov a tak niet divu, že občas musia na stáť aj v rade. Obrovský záujem o našu expozíciu bol i uplynulý víkend, kedy ľudia čakali aj hodinu. „My sme postavili pavilón tak, aby ho videlo čo najviac návštevníkov. Náš pavilón je stále otvorený a ľudí púšťame priebežne. Do niektorých pavilónov totiž púšťajú až po pol hodine alebo určitom čase, lebo tak majú nastavený systém guided tours a prezentácie alebo show vo vnútri. To ale znamená, že obmedzenú kapacitu počtu ľudí. Keďže my ich púšťame priebežne, máme vysokú návštevnosť. Cez 10 tisíc ľudí denne,“ informovala nás hovorkyňa Slovenského pavilónu Katarína Bartová.

Susedný Japonský pavilón tiež zažíva v týchto dňoch nával. Ľudia čakali v rade vyše päť hodín, práve preto, že ich púšťali kvôli vnútornej prezentácií po pol hodine. V Slovenskom pavilóne začali tiež robiť ochutnávky našich tradičných jedál. Konajú sa každý utorok.

Téma tohtoročnej svetovej výstavy je „Feeding the planet, energy for life“. Energiu nutnú pre život predstavuje  slovenská expozícia vo viacerých podobách. Centrálna čast expozície je venovaná výžive, na ňu nadväzujú energetické zóny, ktoré prezentujú schopnosť ľudí transformovať energiu do obdivuhodných diel v oblastiach kultúry, inovácií a športu. Slovenská expozícia prezentuje aj odkaz na minulosť s bohatým dedičstvom ľudových tradícií, vrátane najstaršieho exponátu  na celej svetovej výstave – takmer 23.000 ročnú Moraviansku Venušu.

Pečú trdelníky

Pred  vstupom do pavilónu upúta Slovensko návštevníkov už z hlavnej promenády. Veľkorozmerné zväčšeniny charakterových hláv vytvoril svetoznámy umelec Franz Xaver Messerschmidt v Bratislave a sú originálne umiestnené v bazéniku priamo pred vstupom do slovenského pavilónu. Fasáda pavilónu symbolizuje bohaté prírodné zdroje Slovenska, množstvo lesov a vodných prameňov. Na bočnej stene pavilónu je dominantná tvár bohyne jary - Vesny. Získala si už nemalú pozornosť návštevníkov ale aj celebrít, ktorí sa práve pri nej veľmi radi fotografujú. Ďalším lákadlom je pečenie trdelníkov priamo pri hlavnej promenáde. Ich vizuálne pôsobivá príprava a vynikajúca vôňa zaujme nejedného maškrtníka.

Interaktívne vychytávky

Vo vnútornej časti expozície sprevádza návštevníkov šesťjazyčná publikácia v tablete, v ktorej je možné voľne listovať ako v katalógu, alebo prostredníctvom QR kódov umiestnených pri každom exponáte. Umožňuje to dozvedieť sa v skratke viac o vybranom exponáte. Prezentácii Slovenska je v tejto aplikácii venované najviac priestoru prostredníctvom prehľadných kategórii. Tie sumarizujú prírodné a kultúrne pamiatky, kúpeľné mestá, miesta pre aktívne dovolenky, ako aj výber zo slovenskej gastronómie, slovenského vinárstva a folklórnych tradícií.

Slovenská kuchyňa a pop - art

Za expozíciou je pre návštevníkov k dispozícii reštaurácia so slovenskou kuchyňou, ktorá je venovaná svetoznámemu pop-artovému umelcovi slovenského pôvodu – Andymu Warholovi. V priestore reštaurácie sa návštevníci môžu zvečniť na fotoautomate Warholize me!, ktorý ich osobné selfie automaticky prerobí do slávneho warholovho štýlu a okamžite pošle na personalozovanú mailovú adresu.

Slovenský pavilón pokračuje aj na svojom vrchnom podlaží a ponúka akýsi domov pre slovenských návštevníkov. V priestore terasy majú k dispozícii občerstvenie a miesto, kde si môžu na chvíľu odpočinúť a počuť slovenský jazyk, priamo v dejisku svetovej výstavy. Našu terasu renomovaný taliansky denník Corriere della Sera zaradil medzi 20 najlepších na celom EXPO.

Celý slovenský pavilón si získal pozitívne ohlasy a nie je raritou, že sa pri jeho vstupe tvoria rady, rovnako ako aj pri stále populárnejšej a populárnejšej 3D virtuálnej prezentácii Slovenska.

Viac o téme: EXPORho Fiera
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu