Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Majský naďalej vo väzbe, súd zamietol jeho žiadosť o prepustenie

Jozef Majský
Jozef Majský

PEZINOK - Podnikateľ Jozef Majský, ktorý je obžalovaný z tunelovania skrachovaných nebankových spoločností Horizont Slovakia a BMG Invest, zostane naďalej vo väzbe.

Rozhodol dnes o tom Špeciálny súd, ktorý nesúhlasil s jeho prepustením ani na polmiliónovú kauciu.

"Vykonané pojednávanie nič nezmenilo na dôvodoch väzby," odôvodnil rozhodnutie súdu predseda senátu. Majského advokát Peter Filip voči verdiktu podal sťažnosť, ktorú posúdi Najvyšší súd. Súd dnes okrem toho zamietol aj žiadosť o prepustenie ďalšieho obžalovaného Dávida Brtvu.

Špeciálny súd, ktorý sa zaoberá najmä organizovaným zločinom a korupciou, dal Majského zatknúť vlani v novembri po tom, čo sa vraj nezdržiaval na svojej oficiálnej adrese. Pred tým na pojednávania nechodil pre údajné zdravotné problémy. Prvý raz sa Majský dostal do väzby ešte v roku 2002, kde bol s viacerými prestávkami do augusta 2004.

Majský stál podľa prokuratúry na čele organizovanej skupiny, ktorá sa snažila ovládnuť nebankové spoločnosti a nezákonne z nich vybrala asi 800 miliónov korún. Majskému a spoluobžalovaným Patrikovi Pachingerovi a Brtvovi za to hrozí 12-ročné väzenie.

Za posledné dva týždne súd v procese vypočúval takmer 50 svedkov vrátane bývalých riaditeľov TA3 a Slovenskej televízie Martina Lengyela a Richarda Rybníčka. Ďalší svedkovia by mali vypovedať na pojednávaní, ktoré bude pokračovať v marci. Podľa hovorkyne súdu Kataríny Kudjákovej by už vtedy mohol byť vyhlásený rozsudok.

V procese so samotnými majiteľmi Horizontu a BMG, ktorých krach na začiatku roka 2002 pripravil desaťtisíce klientov o úspory spolu za vyše 14 miliárd korún, padli prvé rozsudky len nedávno. Vladimír Fruni a Marián Šebeščák by mali ísť do väzenia na 11,5 roka, pre odvolanie odsúdených sa však prípadom bude ešte zaoberať Najvyšší súd.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu