Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Je našou morálnou povinnosťou nezabudnúť na obete augusta 1968

Účastníci pietnej spomienky na obete okupácie Československa 21. augusta 1968. (Vľavo Jozef Baník) Zobraziť galériu (5)
Účastníci pietnej spomienky na obete okupácie Československa 21. augusta 1968. (Vľavo Jozef Baník) (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Ani po vyše 25 rokoch sa na Slovensku okrem Popradu nenachádza pamätník so štatistikou obetí okupácie z augusta 1968. O postoji spoločnosti k augustovým udalostiam svedčí, že namiesto toho, aby sme si uctili obete, postavili sme bustu spoluautorovi pozývacieho listu Vasilovi Biľakovi. Konštatuje to Svetové združenie bývalých československých politických väzňov (SZBČPV).

"Náš postoj k tomuto smutnému výročiu, ktoré na Slovensku, na rozdiel od Českej republiky, nie je ani pamätným dňom, svedčí o tom, že sa mnohí nazdávajú, že ak sa nepríjemným udalostiam v histórii vyhneme, nebudú sa nás viac týkať. Ak sa nedokážeme poučiť z vlastnej minulosti, dopúšťame sa opäť rovnakých chýb, ktorých následky ponesú vždy obyčajní ľudia," konštatuje sa v stanovisku SZBČPV.

Augustové udalosti sa podľa združenia začali interpretovať účelovo nielen bývalými prisluhovačmi komunistického režimu, ale aj ľuďmi, ktorí sú sklamaní zo súčasného vývoja a nástupu tvrdého a často bezohľadného systému, ktorý nemá nič spoločné so skutočným demokratickým a právnym štátom.

Účastníci pietnej spomienky na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

"Československo stratilo najkvalitnejších ľudí v dvoch vlnách emigrácie. Prvá bola po februári 1948, keď tisíce vzdelaných ľudí muselo pred hrozbou popravy alebo väzenia emigrovať do cudziny. Namiesto toho, aby tvorili hodnoty v prospech spoločnosti, ich kvalifikácia priniesla prospech iným štátom. Po vpáde armád Varšavského paktu emigrovalo vyše 400.000 občanov, medzi ktorými bolo veľa kvalifikovaných odborníkov," tvrdí združenie.

Z úcty k obetiam 21. augusta 1968 a ľuďom, ktorí verili vtedajším pokrokovým politikom a boli ochotní za spravodlivejšiu spoločnosť obetovať aj svoj život, je podľa združenia našou morálnou povinnosťou, aby sme na nich nikdy nezabudli.

Účastníci pietnej spomienky na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: August 1968Okupácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu