Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Odkazy pre Dona Antonia: Vrúcne priania Slovákov chorému kňazovi Antonovi Srholcovi

Anton Srholec
Anton Srholec (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Obľúbený kňaz Anton Srholec (86), ktorého zvyknú veriaci oslovovať aj Don Antonio, podstupuje v nemocnici chemoterapeutickú liečbu a sám sa vyjadril, že cíti, že si ho už povolal Boh. Napriek tomu sa chce tešiť zo všetkých dní a chvíľ, ktoré mu Najvyšší ešte dopraje. V piatok sme uverejnili výzvu, v ktorej sme dali čitateľom priestor, aby známemu duchovnému poslali niečo zo svojej sily a venovali mu úprimné slová v jeho ťažkých chvíľach. Uverejňujeme teraz všetky priania, ktoré nám prišli do redakcie a dúfame, že pánovi Srholcovi dajú najavo obrovský záujem verejnosti o jeho zdravie.

Šok pre veriacich, kňaz Anton Srholec bojuje so zákernou chorobou: Boh si ma už povolal

1.

Pozdravujem Vás p. Srholec, ťažko uveriť Vášmu tvrdeniu, že si Vás Boh povoláva k sebe, keď Vás naša spoločnosť práve teraz tak veľmi potrebuje. Vy Ste elita tohto národa, ktorá má zobudiť náš zaspatý národ... zaspali sme dobu a budíme sa do xenofóbnosti, nedôvery a sebectva.. bojíme sa stretu s ozajstnou bolesťou dnešného sveta - s uprchlíkmi...

Kto má morálne právo otvoriť ľuďom oči a srdcia, keď nie Vy?.. aby sme sa začali správať ako kresťania a vedeli sa rozdeliť s ešte biednejšími ako sme my?.. ak ešte o to niekto bude stáť. Určite nie dnešní predstavitelia slovenského kléru. Preto prosím Boha, aby revidoval svoje rozhodnutie a dožičil Vám možnosť dovŕšiť ešte túto kapitolu Vášho životného diela

S prianím Vášho skorého návratu medzi nás, obyčajných ľudí, ostávam s pozdravom

Viliam Haring

2.

Vážený pán Srholec,

keď som sedela v nemocnici so svojou bolesťou a trápením, ani vo sne by ma nenapadlo, že tam stretnem Vás na vozíku ani stopa po výraze bolesti ale široký úsmev výnímočného silného človeka s nekonečnou dobrotou. Nech Vás sprevádza náš Pán.

S úctou Mária

3.

Dlhé roky k Vám prechovávam úctu a Vaše skutky a hlavne Váš uprimný úsmev a skromnosť sú pre mňa potešením v tomto sebeckom svete. Veľmi som chcela sa s Vami stretnúť aj osobne i keď nie som vyznávačkou žiadnej viery, okrem tej, čo ma v úcte život, skromnosť a empatiu. Som lekárka už na penzii a sama som onkologický pacient. Viem sa tak trochu vcítiť do Vašich súčasných pocitov a viem, že je v silách človeka pripraviť sa na odchod bez hnevu, zlosti a pocitu krivdy, že mu nebolo dopriate dlhšie a viac. Verím tiež, že viera v uzdravenie či prijatie nevyhnutného je mocnejsia ako akýkolvek liek a Vy ste ten  človek s veľkým darom človečenstva, ktoré Vám pomohlo zachovať si úsmev aj pri chorobe.

Prajem Vám z celého srdca čo najmenšie utrpenie fyzické a aby Váš každy den bol prežitý v nádeji a v prijatí nevyhnutného s Vašim povestným úsmevom a pokorou.

S úctou

hela

4.

Drahý vzácny priateľu,

som len ďalší "hlas" z davu, akých v tieto dni dostávate zaslúžene neúrekom. Ste silný muž, naplnený duchom pravdy a lásky a preto prijímate svoj osud tak priamo a čisto, ako je len Vám príznačné. Nebudem plytvať slovami falošnej útechy, i keď by som Vám prial skoré a trvalé uzdravenie a preto Vám len tlmočím, že s Vami spolucítim vo Vašich bolestiach. Vykonali ste pre "blížneho" toľko, že ste sa už teraz naveky zapísali veľkými literami do "Knihy života lásky". Prajem Vám pokoj a silu pri prekonávaní skúšok, ktoré Vám pán Boh v tieto dni nadelil.

S pozdravom neznámy priateľ - Dušan.

Boh s Vami. 

5.

Milý p. Srholec.

Držím Vám veľmi palce. Bojujte a buďte tu ešte pre všetkých ktorý vás majú radi. Pre známych a neznámych, pre ktorých je váš život príkladom. Vždy keď som vás niekde videla, išiel z vás pokoj, láska a nádej. 

Aj ja trpím chorobami. Mám rakovinu, operovanú chrbticu a cítim sa zle. Ale viem že aj Ježiš trpel,a vždy keď mi je zle, myslím na neho. Aj vy ste trpeli v živote a viete sa usmievať aj cez bolesť. A preto vás obdivujem. 

Modlím sa za vás a bojujme spolu. 

Pán je môj pastier, nič mi nechýba. Pasie ma na zelených pasienkoch, vodí ma k tichým vodám , dušu mi osviežuje. Vodí ma po správnych chodníkoch, verný svojmu menu. I keby som mal ísť tmavou dolinou, nebudem sa báť zlého, lebo ty si so mnou. Tvoj prút a tvoja palica, tie sú mi útechou. Prestieraš mi stôl pred očami mojich protivníkov. Leješ mi olej na hlavu a kalich mi napĺňaš až po okraj. Dobrota a milosť budú ma sprevádzať po všetky dni môjho života. A budem bývať v dome Pánovom mnoho a mnoho dní. 

Mám Vás rada a posielam objatie. 

Erika Šimášková

6.

Moj drahy brat Antonio,

Pisem Ti tieto riadky dufajuc, ze sa k Tebe dostanu a ze si ich budes moct precitat. Dovolujem si Ti tykat, hoci si odomna o 62 rokov starsi a mas i o tolko viac odziteho, odboleneho, o tolko viac mas mudrosti, skusenosti a okrem toho si duchovnou i osobnostnou autoritou. No v Kristu si v prvom rade mojim starsim bratom a tento rozmer je azda pre mna najdolezitejsi...

V tomto rozmere som Ta aj spoznala, ked som bola celkom drobnym dievcatkom a do rodiny nam chodili Tvoje listy na Vianoce a Velku noc. Citali sme si ich spolu ako rodina na tieto najvacsie sviatky a moji starsi surodenci a rodicia o Tebe s laskou a uctou hovorili ako o skutocnej ludskej a moralnej autorite. A takto nevdojak, tisko a nepatrne si sa dotykal aj mojho srdca, sveta, takto si nepatrne vstupoval do mojho maleho zivota a obohacoval ho chudobou, ktora je radostna a bohata. Odvahou, ktora sa neboji ludskeho vazenia a opovrhnutia. Mudrostou, ktora spociva v skutocnych principoch a hodnotach!

Doma som nasla knihy od Teba, ci o Tebe, Tvoje zamyslenia, Tvoj odkaz svetu i cloveku. Tvoj odkaz mne samej... Chcem Ti podakovat, drahy Antonio za Tvoju velkost a  inspiraciu! Dnes som uz "velka" a azda sama trosku lepsie poznam zivot, svet i bolest, tvrdost padov i radost z postavenia sa na nohy. A dnes je pre mna Tvoj odkaz azda este vyrecnejsi a obohacujucejsi! Pozyvas k Laske a k Svetlu napriek tomu, ze nas na ceste casto pohlti tma vlastneho sebectva a nedovery... Pozyvas k zodpovednosti za svoj zivot, svoje rozhodnutia, ale aj za krajinu a svet, do ktoreho som sa na rozdiel od Teba narodila ako slobodny clovek. Pozyvas k vdacnosti, nenarocnosti a zmysluplnosti! K principom a hodnotam, ktore mi nenahradi uspech, peniaze a ani kalkul so svedomim.

Som Ti vdacna za vsetko, co si vybojoval aj pre mna! Za Velkost, ktorej nas naucil Tvoj zivot, Tvoje stradanie, Tvoja bolest... Je cas prevziat ju ako poklad a dar z Tvojich ruk a niest stafetu dalej! Dakujem, ze si nas ucil zit slobodu! Vytrvalo, krok po kroku! Slobodu, ktoru nam nezabezpecia otvorene hranice krajin, plna penazenka, ani sloboda prejavu. Tu slobodu si totiz kazdy nesieme vo vlastnom vnutri a my sami sme svojou hranicou, svojim vazenim i klucom k slobode...

Odkazujes nam, Antonio, ze je pred Tebou posledna cesta k cielu... Chcela by som Ti byt teraz blizsie na tejto Tvojej ceste k skutocnej Pravde, chcela by som sa obcas natiahnut a chytit do svojich dlani tie Tvoje - zvraskavene, poznacene uranovymi banami a kronpacom, pod ktorymi si lamal Chlieb malickym... Som malicka, a preto by som chcela este pocuvat Teba - priatela malickych, nepatrnych a krehkych, a teda aj mojho priatela, lebo som jednym z malickych. A chcela by som, aby si mi pozehnal v mene Toho, ktory je Odpovedou na nase zivoty. A ja by som tisko pri Tebe sepkala modlitbu, aby dlane Toho, ktory Ta s laskou ocakava v nasom spolocnom domove boli makke a nezne.

Zelam Ti silu a odvahu niest dalej s laskou kriz. Uz tu na zemi si nam odvazne a silne svietil do tmy nasich dni, ked prides do skutocneho domova, zapal pre nas hviezdu... A my sa budeme usilovat niest Tvoje posolstvo zivota dalej... Neuspokojit sa s povrchnostou, lacnym konzumom a prazdnom. Vdaka za Teba, za dar, ktorym SI pre svet. Mas prazdne dlane, a predsa si velmi bohaty! Na to, co ani v nebi nehrdzavie...Nech si Ta objime Boh a skryje vo svojich dlaniach!

Tisko sa za Teba modlim, drahy Antonio! Dakujem za Teba!

S laskou Tvoja malicka sestra

Anezka

7.

Ste vzácny človek, ktorý celý svoj život zasvätil konaniu dobra na tomto svete. Napriek bolesti ktorú ste prežíval, ostali ste pevný vo svojej viere a tak ste  dali príklad mnohým ľudom. Pretože veľký človek je ten, ktorý má v sebe veľkú lásku ku blížnemu. Vždy ste plnili Božiu vôľu a svojej vlastnej ste sa zriekli. Stojíte teraz na prahu do božieho kráľovstva a ja viem, že sa "Pán" na Vás už z diaľky usmieva. Vraciate sa domou ku svoju "otcovi."

Prajem Vám silu, aby ste nepodliehali bolesti, ale mali svoj cieľ na dohľad.

S pozdravom B.

8.

Vazeny pan Anton Srholec precitala som si na pc kde sa nachadzate a hned som hovorila pani Evicke Fischerovej co je s vami takze vam prajeme vela zdravia bozkeho pozehnania ja som opatrovatelka vasej znamej Evicki Fischerovej darovali ste mi aj vase knihy za ktore vam este raz pekne dakujem Emilia Evicka Fischerova este sa drzime casto vas spominala chcela vam aj zavolat drzte sa 

9.

Srdečne Vás zdravíme a modlíme sa: " Ďakujeme Ti Bože, že máme medzi sebou tohto kňaza. Prosíme, požehnaj ho na tele i na duchu, aby Ti ešte dlho slúžil, aj nám tomuto malému stádočku.

Ale ak sa Boh rozhodol, že už mǒžete zostúpiť z " trenažéra " tohto života a vystúpiť k Nemu, do širšej dimenzie ozajstného života, my s tým nič neurobime.

Dovoľte nám len vyjadriť Vám našu úctu, obdiv a hlavne lásku.

Vaši Marienka a Janko Dedíkovci

10.

Prajeme ctihodnému pánovi Srholcovi ešte veľa krásnych chvíľ na tomto Svete a aby sa mu podarilo ešte urobiť to čo by ešte urobiť rád chcel.

Ďakujeme pánu Bohu, že Ste boli a že Ste ešte tu.

Silvio a Marta Glezlovci

11.

Veladostojny pan Anton Strholec.

Pochvaleny bud Jezis Kristus.

Prijmite prosim moje srdecne pozdravy a zelanie o zlepsenie Vaseho zdravotneho stavu a s Bozou pomocou uplneho vyzdravenia.

Z Vaseho zivotopisu som vycitila, ze ste pravdepodobne boli v skupine Titusa Zemana,ktorej sa nepodarilo prejst na druhy breh Moravy.Chodim do Vajnorskeho kostolika a tam sme si v januari pripominali knaza a mucenika Titusa Zemana.Videla som aj divadelne predstavenie.

Dlhe roky som zila v Kahire, kde sme sa zoznamili so Salezianom Andrejom Polakom,ktory by mohol byt teraz vo Vasom veku.Mozno,ze ste ho aj poznali.Zil vKahire 35 rokov,potom prisiel na navstevu na rodnu Oravu,kde sa posmykol v kupelni a zomrel.

Veladostojny pan Anton, budem mysliet na Vas vo Vajnoroch v motlitbach.Prajem Vam vela,vela sil,a Vasa velka viera Vam k tomu urcite pomoze.

Spozdravom pani Dana

12.

Dôstojný pán Anton,

som veľmi šťastná, že som mala možnosť Vás poznať prostredníctvom Vášho odkazu - Vášho života (ale aj Vašich kníh). Konkrétne VAša kniha "Ako čerstvý chlieb" mi dodala veľa síl po smrti môjho brata (zomrel minulý rok ako 40-ročný po ťažkej chorobe).

Myslím na Vás aj v tých to pre Vás ťažkých chvíľach a modlím sa za Vás, aby ste mali veľa síl. Ste jeden úžasný človek, akých by malo byť na svete čo najviac. Nech Vás Pán Boh opatruje.

Alena Uríková, Rajec

13.

Pan Srholec, posielame Vam kopec lasky z Cypru ! Myslime na Vas ! Katka, Nikol, Noelle a Jorgo

Viac o téme: Anton SrholecDon Antonio
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu