Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Zverejnili rebríček zárobkov vyspelých krajín: Slováci sú medzi najbohatšími najchudobnejší

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR, repro foto OECD)

BRATISLAVA - Slováci zarábajú v prestížnom klube OECD najmenej. Naše ročné zárobky sa nevyrovnajú ani našim susedom. Najnovší rebríček z dielne Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj Slovákom veľa dôvodov na úsmev nedáva. Pozrite si priemerné ročné zárobky najvyspelejších krajín sveta.

Len pred pár dňami vydalo Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj OECD novú štúdiu o pracovnom výhľade najvyspelejších krajín. Patríme síce k vyspelým štátom, no v tejto elitnej skupine sme na chvoste. Organizácia pravidelne zverejňuje rebríčky kvality rôznych sektorov ekonomiky.

Údaje zbierali ekonómovia z roku 2013. Slovenský priemerný ročný zárobok je vyše 20-tisíc dolárov. Spomedzi meraných krajín dopadli horšie už iba Estónci. Naopak, predbehli nás všetci naši susedia, aj keď iba o kúsok.

Zverejnili rebríček zárobkov vyspelých
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: repro foto OECD)

Česi, Maďari či Poliaci sú po obsadili v rebríčku nasledujúce tri miesta pred nami. Takí Rakúšania zarobia ročne vyše 45 tisíc dolárov a zaradili sa k lepšiemu priemeru vyspelých krajín. V porovnaní s nami zarábajú vyše dvakrát viac ako my.

Najviac zarábajú Američania

Najväčšia ročné zárobky majú v Spojených štátoch amerických, Luxembursku, Švajčiarsku či Austrálii. V správe hodnotia experti ekonomiku ako krehkú, no zotavujúcu sa. Zamestnanosť rastie iba pomaly. V reporte, ktorý vyšiel 9. júla analytici hodnotili rôzne ekonomické aspekty ako napríklad kvalitu trh práce, minimálnu mzdu, platovú nerovnosť, aktivačné politiky, kvalitu pracovného života či zlepšovaniu kvality práce v rozvíjajúcich sa ekonomikách.

V týchto sektoroch stúpla mzda

Priemerná nominálna mesačná mzda v SR sa v máji 2015 medziročne zvýšila v doprave a skladovaní o 4,6 % na 813 eur, v ubytovaní o 4,2 % na 622 eur, predaji a oprave motorových vozidiel o 4,1 % na 857 eur, informačných a komunikačných činnostiach o 2,9 % na 1732 eur, maloobchode o 2,8 % na 615 eur, stavebníctve o 1,8 % na 604 eur, činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 1,4 % na 373 eur a vo vybraných trhových službách o 0,1 % na 789 eur.

Tu, naopak, klesla

Klesla len v priemysle o 0,8 % na 975 eur a vo veľkoobchode o 0,7 % na 803 eur.

Spotrebiteľské ceny medziročne klesli

Medziročný pokles cien sa ani v júni nezmenil. "Spotrebiteľské ceny boli podľa údajov Štatistického úradu SR v júni 2015 v medziročnom porovnaní stále nižšie o 0,1 %, pričom rovnakú dynamiku medziročného poklesu si uchovávajú už tretí mesiac v rade," komentoval zverejnené údaje o júnovej inflácii analytik UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia Ľubomír Koršňák. Klesli ceny v doprave o 5,4 %, za bývanie, vodu, elektrinu, plyn a iné palivá o 0,7 %.

Cena potravín stúpa

Aj v júni podľa neho pokračoval mierny rast cien potravín, v porovnaní s májom 2015 ich ceny vzrástli o 0,1 %. "Na rozdiel od minulých mesiacov, kedy ceny potravín rástli aj po zohľadnení tradičnej sezóny, júnový rast cien môžeme pripísať výlučne len na vrub sezónnych faktorov, keď po ich zohľadnení zostali ceny potravín medzimesačne nezmenné. Aj napriek tomu sa dynamika ich medziročného rastu opäť mierne zrýchlila z 0,2 % na 0,3 %," spresnil.

Pohonné hmoty mierne vzrástli

Ceny pohonných látok v júni podľa neho vzrástli o 0,3 % a zatiaľ tak nereagovali na mierny pokles cien ropy na svetových trhoch v poslednom období. "Podobne ako v predchádzajúcich mesiacoch, aj v júni teda platilo, že bez poklesu cien pohonných látok by Slovensko nezaznamenalo miernu defláciu, ale naopak, mierny medziročný rast cien," doplnil Koršňák.

Viac o téme: PlatyMzdaSlovenskoOECD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu