Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Krásne čísla, aká je však realita? Prieskum odhalil, koľko Slováci mesačne zarobia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V prvom polroku tohto roka zarábali občania na Slovensku v priemere 929 eur mesačne. Najvyššie zárobky pritom mali pracujúci v Bratislavskom kraji. Ich priemerný mesačný plat dosiahol úroveň 1283 eur. Naopak, v Prešovskom kraji zarábali ľudia najmenej, ich boli platy o viac ako tretinu nižšie. Vyplýva to z online prieskumu portálu Platy.sk, do ktorého sa počas prvých šiestich mesiacov zapojilo 36.766 respondentov.

V priemernom hrubom mesačnom plate vo výške 929 eur sú pritom zahrnuté aj odmeny a provízie všetkých respondentov, ktoré dostávajú počas roka. Viac ako túto sumu zarábali ľudia len v dvoch regiónoch. Respondenti v Bratislavskom kraji uvádzali v priemere plat 1283 eur, priemerný zárobok v Košickom kraji prekročil celoslovenský o 2 eurá. Najmenej zarobili ľudia v Prešovskom kraji, a to v priemere 808 eur mesačne.

Počas prvých šiestich mesiacov boli platové rozdiely aj medzi pohlaviami. Muži totiž zarábali v prvom polroku o 27 % viac ako ženy. Rozdiel medzi ich priemernými platmi bol 218 eur.

Z pohľadu úrovne pozície sumu 1000 eur prekročili priemerné hrubé mesačné zárobky na manažérskych pozíciách a u kvalifikovaných technických zamestnancov, akými sú napríklad technológovia, programátori, architekti a ďalšie profesie vyžadujúce technické vzdelanie. V pomocných profesiách zarábali ľudia najmenej. Ich priemerný hrubý plat dosiahol úroveň 547 eur. "Tento prehľad ukazuje, že do vzdelania sa oplatí investovať, lebo platy zamestnancov, ktorí pracujú na pozíciách, kde sa vyžaduje vyššia kvalifikácia, sú aj o 50 % vyššie ako u zamestnancov, ktorí nemajú vzdelanie ukončené maturitou," skonštatoval v prieskume Miroslav Dravecký z portálu Platy.sk.

Mzdové rozdiely boli pritom zaznamenané aj v jednotlivých firmách. Prieskum ukázal, že vo veľkých firmách ľudia zarábali o 30 % viac ako zamestnanci v malých firmách. Respondenti z firiem do 10 zamestnancov uvádzali v prvom polroku priemerný hrubý plat 780 eur. Najviac zarábali ľudia vo firmách od 250 do 999 zamestnancov, a to v priemere 1015 eur mesačne, priemerný zárobok v korporáciách nad 1000 zamestnancov bol 1002 eur.

V prvom polroku sa výška zárobku líšila aj z pohľadu odvetví. Zamestnanci v cestovnom ruchu, hotelierstve a gastronómii zarábali o štvrtinu menej, ako je celoslovenský priemer. "Hoci ich hlavná sezóna práve vrcholí, v celoročnom meradle zarábajú v priemere 690 eur mesačne. Nad priemerný hrubý mesačný plat 929 eur sa dostali zárobky v stavebníctve, finančnom sektore, priemysle, výrobe a distribúcii energetických médií a v informačných technológiách," uvádza sa v prieskume.

Nie každý zamestnanec na Slovensku mal v prvom polroku od zamestnávateľa benefity. "Respondenti, ktorí v prieskume uviedli, že dostávajú aspoň jeden benefit, najčastejšie uvádzali firemné akcie. Takmer pätina ľudí môže využívať tiež benefity ako nápoje na pracovisku, vzdelávanie, flexibilný pracovný čas či mobil aj na súkromné účely," píše sa v prieskume s tým, že 33 % respondentov uviedlo, že od svojho zamestnávateľa nedostáva okrem výhod, ktoré im prináležia zo zákona, žiadne benefity.

Viac o téme: PeniazePrieskumPlat
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu