Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Z Bratislavy bude bojové pole, kvôli antiislamizmu: Za pochodom sú extrémisti, policajné manévre!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook)

BRATISLAVA - Ohlásené zhromaždenie s výstižným názvom STOP islamizácii Európy! Spoločne proti diktátu Bruselu, za Európu pre Európanov!, ktoré sa má konať 20. júna v Bratislave, poriadne zburcovalo nielen policajné zložky či rôzne občianske združenia a komunity, ale najmä vystrašených obyvateľov hlavného mesta. Za pochodom totiž stoja tieto prinajmenšom kontroverzné osobnosti!

Okrem oficiálnej petície s názvom Odmietame kvóty pre migrantov, ktorú podpísalo už takmer 5000 Slovákov, rozbehla komunita Alternatívna cesta spolu s viacerými mestskými variáciami Akčnej skupiny Vzdor (Kysuce, Trenčín), Slovenským hnutím obrody či dokonca s Ľudovou stranou Naše Slovensko veľkú kampaň najmä na sociálnych sieťach. Na výzvu sa chytili aj fanúšikovské základne futbalových klubov inšpirované britskými chuligánmi. Na "návštevu" Slovenska sa chystajú Česi aj Poliaci.

Z Bratislavy bude bojové
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook)

Jednou z popredných postáv, ktorá bola podľa vlastných slov aj ohlasovateľom udalosti, je Lukáš Kopáč. Ten na svojom blogu podporuje extrémistické názory, píše o "víťazstvách Akčnej skupiny Vzdor" a obhajuje nacionalistické názory rôznych iných predstaviteľov tohto myšlienkového prúdu, okrem iného aj Mariána Magáta. Ten sa takisto rozhodol svojou popularitou pozdvihnúť povedomie o udalosti a zvýšiť si politický kredit.

Predseda Akčnej skupiny Vzdor Kysuce pritom na svojom blogu hovorí o "zdravom rasizme" a zdôrazňuje, že "multikultúra prináša všetko, len nie obohatenie". Zároveň obhajuje už mediálne známeho Mariána Mišúna, ktorý bol kvôli výtržníctvu prepustený z pozície mestského policajta v Trnave. Všetci títo muži často využívajú informácie z kontroverzných a konšpiračných webov, ako sú Zem a vek či Slobodný vysielač. Niet divu, že mestská časť Staré Mesto, ako aj magistrát hlavného mesta, okamžite po obdržaní ohlásenia udalosti v pondelok ráno informovali nielen políciu.

MARIAN MISUN:„Klasické formy protestov nikam nevedú. Jedinou možnosťou ako môžeme Slovensko zachrániť a zmeniť k lepš...

Posted by Marián Magát - za vás v Europarlamente proti Novému svetovému poriadku on 18. máj 2014

 

Policajné zložky reagujú

"Ministerstvo vnútra je o plánovanej akcii riadne informované a konanie podujatia zobralo na vedomie, no spojenie akcie s extrémizmom doposiaľ nebolo preukázané, i keď vylúčiť sa nedá," priznáva hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka. Irena Biháriová z občianskeho združenia Ľudia proti rasizmu vysvetľuje, prečo sa nedá protest zakázať: "Pokiaľ v oznámení neuvedú protiprávny dôvod konania zhromaždenia, tak sa nemôže zakázať. Polícia však musí dohliadnuť na to, aby nedošlo k protiprávnej činnosti."

Len aktívny a masový odpor totiž môže vytvoriť dostatočný nátlak na zastavenie tohto najnovšieho šialenstva z Bruselu....

Posted by Alternativna cesta on 8. jún 2015

Podľa informácií od Michala Slivku si je polícia svojich úloh vedomá: "Policajný zbor v rámci plnenia svojich úloh vždy zabezpečuje primerané bezpečnostné opatrenia, aby nedošlo k protiprávnemu konaniu, prípadne k spôsobeniu škody na majetku alebo zdraví občanov. Vo všeobecnosti môžeme uviesť, že ak by došlo k vyhroteniu situácie, polícia je pripravená použiť všetky zákonné prostriedky na odvrátenie prípadného nebezpečenstva, ako aj eliminovania prípadného protiprávneho konania zo strany účastníkov podujatia."

Ako to tak vyzerá, policajtov bude v meste pomerne dosť. "V súvislosti s uvedeným protestom Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave pripravuje opatrenia bezpečnostného charakteru, ktorých cieľom je zabezpečiť ochranu verejného poriadku, ochranu života a zdravia občanov, ich majetku, ako aj plynulosť cestnej premávky pred, počas a po ukončení verejného zhromaždenia," informovala Lucia Mihalíková, hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave.

Z Bratislavy bude bojové
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook)

Hanba politikov

Do celého diania sa už chtiac-nechtiac zamotali aj politici. Nakoľko akciu podporuje aj Ľudová strana Naše Slovensko, ktorej hlavnou postavou je Marián Kotleba, bývalý vodca nacionalistického politického hnutia Slovenská pospolitosť a súčasný predseda Banskobystrického samosprávneho kraja, je očividné, aké zmýšľanie bude mať väčšina účastníkov zhromaždenia.

Z Bratislavy bude bojové
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook)

V súvislosti s hlasovaním v Európskom parlamente sa medzi budúcimi účastníkmi ohláseného zhromaždenia často skloňuje aj meno europoslancov, ktorí za kvóty o utečencoch hlasovali. Mená Moniky Flašíkovej Beňovej, Branislava Škripeka či Eduarda Kukana sa spájajú s nelichotivými označeniami ako "vlastizradca" či miernejšie "netransparentný politik". Vzhľadom na rozsah udalosti, do organizovania antiprotestu sa pustili chlapi z opačného konca názorového spektra.

Z Bratislavy bude bojové
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook)

Práve to však znepokojuje domácich obyvateľov. "Spoločne proti nenávisti/Bratislava blokuje!" je oficiálne oznámená udalosť organizovaná skupinou Bratislava bez náckov, ktorá je známa svojím nebojácnym prístupom. "Našou demonštráciou odsudzujeme prejavy nenávisti, rasizmu a xenofóbie, ktorými sa necháva uniesť časť slovenskej spoločnosti v súvislosti s prijatím menej ako 800 utečencov, utekajúcich pred vojnou v Sýrii a závažným porušovaním ľudských práv v Eritrey, ktorá je prezývaná aj druhou Severnou Kóreou," vysvetľujú svoje postoje predstavitelia tejto komunity.

Podľa nich sa iba krajná pravica na čele s poprednými tvárami slovenskej neonacistickej scény tieto negatívne nálady snaží využiť k mobilizácii širokej verejnosti a zneužiť prítomnosť bežných ľudí na propagáciu krajne pravicovej ideológie. Zuby si brúsia aj na jednotlivcov: "Cieľom našej demonštrácie je zároveň demaskovať zvolávateľov akcie, ktorí sa samozvane nazývajú slušnými ľuďmi, no ich cieľom je iba šíriť nenávisť a krajne pravicovú propagandu. Preto sa chceme postaviť nenávisti do cesty."

Viac o téme: Protestné zhromaždenieUtečenci z AfrikyFutbaloví chuligániPolícia SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu