Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V Bratislave zvíťazila ľudskosť: Extrémistické pokriky, VIDEO davu pustili Svadobný pochod

 Protestujúci idú mestom Zobraziť galériu (33)
Protestujúci idú mestom (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

BRATISLAVA - V Bratislave sa dnes konali dve plánované protestné zhromaždenia. Jedno bolo na podporu utečencov, druhé proti nim. Z Hlavnej stanice išli radikáli združení v hnutí Spoločne za Slovensko, proti islamizácii Európy a imperializmu USA na Námestie SNP. Na Hviezdoslavovom námestí sa stretli demonštranti za toleranciu. V nasadení bolo stovky policajtov a ťažkoodencov, nad mestom krúžil policajný vrtuľník. Zhromaždenia sa zaobišli bez konfliktov.

Policajti v súvislosti s prijatými bezpečnostnými opatreniami na území hlavného mesta počas verejného zhromaždenia na Námestí SNP, ako aj podujatia na Hviezdoslavovom námestí situáciu monitorovali, pričom prijímali adekvátne opatrenia vo vzťahu k vývoju bezpečnostnej situácie. "Pred, počas priebehu alebo po skončení verejných zhromaždení sme nezaznamenali prípady narušenia verejného poriadku, prípadne páchanie protiprávnej činnosti. V priebehu verejného zhromaždenia bola jedna osoba predvedená na príslušné oddelenie Policajného zboru, nakoľko hodnoverným spôsobom nevedela preukázať svoju totožnosť," informoval hovorca bratislavských policajtov Michal Szeiff. 

Krátko po 18-tej hodine policajti v blízkosti objektu Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru na Továrenskej ulici v Malackách na osobnej slobode obmedzili tri osoby. Nevedeli hodnoverným spôsobom počas kontroly preukázať svoju totožnosť, muži zákona ich predviedli na policajnú stanicu. "K použitiu donucovacích prostriedkov zo strany zasahujúcich príslušníkov Policajného zboru nedošlo," doplnil Szeiff.

Online spravodajstvo sme ukončili. Ďakujeme za pozornosť.

19:15 Protest proti islamizácii Európy dnes v podvečerných hodinách pokračuje aj v Malackách. Na Mierovom námestí v centre mesta sa zišla približne stovka ľudí. Potvrdila to hovorkyňa mesta Ľubica Pilzová. Podľa jej slov je zatiaľ zhromaždenie pokojné, neevidujú žiadne výtržnosti. Protest bol ohlásený od 17.00 h do 20.00 h. Polícia v piatok informovala, že účastníci zhromaždenia by sa mali stretnúť pri soche M. R. Štefánika na Kláštornej ulici a odtiaľ sa presúvať cez Mierové námestie na Kláštorné námestie až na Družstevnú ulicu.

19:10 Koncert, ktorý bol venovaný podpore utečencom, sa ukončil piesňou Na Kráľovej holi.

19:00 Pomaly sa rozchádzajú aj ľudia na Hviezdoslavovom námestí.

18:40 Protest Spoločne za Slovensko, proti islamizácii Európy a imperializmu USA sa zaobišiel bez problémov či výtržností, potvrdil to hovorca bratislavskej polície Michal Szeiff.

V Bratislave zvíťazila ľudskosť:
Zobraziť galériu (33)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

V Bratislave zvíťazila ľudskosť:
Zobraziť galériu (33)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

18:37 Utečenci jednoznačne potrebujú skutky láskavosti. Preto dúfam, že sa ľudia vo svojom úsilí urobiť maximum spoja, aby pomohli zmierniť ich utrpenie, lebo ide o našich bratov a sestry. V liste adresovanom Výzve na ľudskosť to uviedol tibetský duchovný dalajláma. "Násilné konflikty, ktoré zachvátili niektoré časti sveta, viedli k tomu, že tisíce nevinných ľudí, najmä ženy a deti, stratili svoje domovy. Niektorí migranti dokonca pri úteku za slobodou prišli o holý život," pripomína dalajláma. Podľa jeho slov však vedomie, že niektoré západné krajiny vo svojom prístupe k migrantom hľadajúcim bezpečie a slobodu prejavili morálnu silu a pochopenie, dodáva odvahu.

Účastníci koncertu na podporu
Zobraziť galériu (33)
 (Zdroj: SITA)

18:35 "Keďže každý zo siedmich miliárd ľudí na tejto planéte je vo svojej túžbe po šťastí rovnaký, apelujem na medzinárodné spoločenstvo, aby sa pri hľadaní riešení sústredilo na jednotu a vzájomnú prepojenosť ľudskej rodiny. Z toho vyplýva, že musíme na seba prevziať časť kolektívnej zodpovednosti a pomôcť riešiť koreň problémov, ktoré viedli k dnešnej situácii a ktoré sme paradoxne spôsobili práve my ľudia,"  doplnil dalajláma vo svojom liste.

Účastníci koncertu na podporu
Zobraziť galériu (33)
 (Zdroj: SITA)

Účastníci koncertu na podporu
Zobraziť galériu (33)
 (Zdroj: SITA)

18:07 Protest proti islamizácii Európy na Námestí SNP v Bratislave organizátori ukončili krátko po 17.30. Účastníci sa rozišli po meste. Výtržnosti v spojitosti s podujatím zatiaľ polícia nemá hlásené. Organizátori protestu rečnili na námestí približne hodinu a pol. Odmietali migračnú politiku Európskej únie, multikulturalizmus, diktát Bruselu, islamizáciu Európy či prijímanie utečencov. Dav viackrát odmenil príhovory potleskom. Zhromaždenie sa však počas prejavov postupne zmenšovalo. Z Námestia SNP postupne odchádzajú policajti aj ťažkoodenci.

Účastníci koncertu na podporu
Zobraziť galériu (33)
 (Zdroj: SITA)

18:00 Pozvanie na koncert Výzva na ľudskosť: LIVE prijali viaceré známe kapely a umelci. Na Hviezdoslavovom námestí vystúpili skupiny Bez ladu a skladu, Korben Dallas, Živé kvety či Para. Samotnú Výzvu podporilo už viac ako 11.000 ľudí vrátane prezidenta SR Andreja Kisku. Vznikla krátko po tragédii, keď v Rakúsku neďaleko slovenských hraníc bolo v dodávke nájdených 71 mŕtvych utečencov.

V Bratislave zvíťazila ľudskosť:
Zobraziť galériu (33)

17:55 Na Hviezdoslavovo námestie sa schádza stále viac ľudí.

17:45 Protest na Námestí SNP proti islamizácii sa skončil. Dav sa rozchádza, ľudia sa v sprievode policajtov presúvajú na Hlavnú stanicu.

V Bratislave zvíťazila ľudskosť:
Zobraziť galériu (33)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

V Bratislave zvíťazila ľudskosť:
Zobraziť galériu (33)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

17:41 Predseda Mostu-Híd Béla Bugár uviedol, že sa islamizácie Európy nebojí. "Obyčajní ľudia nemajú informácie, ktoré môže mať aktívny politik či člen vlády. Ale práve člen vlády straší, ak hovorí, že sem príde 300 či 400 moslimov, budú chcieť postaviť mešity a zmenia našu kultúru a charakter štátu. To je strašenie. Na Slovensku žije 2000 moslimov a len v Bratislave majú tri modlitebne. Zmenilo sa niečo?" pýtal sa Bugár. Napriek odmietavému postoju ku kvótam je presvedčený, že SR by viac ako 2000 utečencov zvládla. "Náš azylový systém je veľmi prísny, tak čoho sa máme báť?" dodal.

17:40 Dubovcová priznala, že sa obávala zlyhania. "Aj to tak prvé týždne vyzeralo, že zlyháme. Ale teraz som presvedčená, že sa nám to nemôže stať. Uvedomujeme si, čo je človek. A človek musí pomáhať človeku, preto si prajem, aby nás bola absolútna väčšina," povedala publiku ombudsmanka.

V Bratislave zvíťazila ľudskosť:
Zobraziť galériu (33)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

17:39 "Bratislava bola vždy kozmopolitným mestom, kde žili všetky národnosti spolu. Keďže dnes sa koná v 65 mestách Európy pochod skôr nenávistný, proti islamu a cudzím elementom, tak sme si povedali, že nemôžeme nechať verejný priestor obsadzovať ľuďmi, ktorí sú málo alebo úplne netolerantní. Je to ideálna príležitosť ukázať, že pokojným spôsobom sa dá žiť s každým, ak sa ten človek správa tak ako my všetci," povedal novinárom riaditeľ Nadácie otvorenej spoločnosti, spoluautor Výzvy na ľudskosť a spoluorganizátor koncertu Ján Orlovský.

17:37 Stovky ľudí prišlo na  koncert Výzva na ľudskosť: LIVE, ktorý mal byť vyjadrením otvorenosti hlavného mesta Bratislavy. Podujatie v čase utečeneckej krízy okrem viacerých kapiel, ktoré vystúpili bez nároku na honorár, podporila aj verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová či viacerí politici.

V Bratislave zvíťazila ľudskosť:
Zobraziť galériu (33)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

V Bratislave zvíťazila ľudskosť:
Zobraziť galériu (33)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

17:26 Pred zhromaždenými vystúpil aj hlavný organizátor protestu Marián Magát. Hovoril, že tu chýba skutočná sloboda slova.

17:20 Malá skupinka z Námestia SNP sa chcela vydať na Hviezdoslavovo námestie, kde sa koná koncert Výzva k ľudskosti- Policajti im v tom zabránili.

17:13 Na Námestí SNP postupne ubúdajú ľudia.

17:00 Zhromaždení na Hviezdoslavovom námestí sa pochytali za ruky, dvihli ich nad hlavy a spoločne zakričali: "Vitajte!"

16:52 Banskobystrický župan Marián Kotleba sa protestov na Námestí SNP tentokrát nezúčastní.

16:50 Na Hviezdoslavovom námestí sa už začal koncert.

16:48 Podujatie sa zatiaľ zaobišlo bez násilností. Na námestí vystúpili organizátori so svojimi príhovormi, v ktorých kritizovali politiku USA a migračnú politiku Európskej únie. V dave bolo vidieť viaceré transparenty, na ktorých boli heslá ako Stop islamizácii, Slovensko si nedáme či Slovensko nie je Afrika.  Účastníci vypískali policajný vrtuľník, ktorý im krúžil nad hlavami.

16:40 Vo svojich príhovoroch organizátori vyzývajú na odmietnutie migračnej politiky Európskej únie, multikulturalizmu, islamizácie a prijímania utečencov.

16:35 Účastníci pochodu, ktorí sa sústredili na námestí SNP, majú v rukách transparenty s nápismi Otčinu si nedáme, budeme sa brániť. Zároveň vyzývali, aby sa okolostojaci ľudia pridali k protestu.

V Bratislave zvíťazila ľudskosť:
Zobraziť galériu (33)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

16:30 V úplne inom duchu sa nesie zhromaždenie na neďalekom Hviezdoslavovom námestí, kde pred chvíľou vystúpila Jana Dubovcová, verejná ochrankyňa práv. Uviedla, že je presvedčená o tom, že ako ľudia nezlyháme. Podľa nej platí v ťažkých časoch jediný zákon, a to zákon človečiny. 

16:26 Na Námestí SNP je stále problém so zvukom, prednášajúcich takmer nepočuť. Nad hlavami protestujúcich navyše krúži policajná helikoptéra, čím je na mieste ešte viac hluku. Prítomní jej hrozia zaťatými päsťami.

16:23 Doprava na Hodžovom námestí v Bratislave už funguje v plnom rozsahu. Informovala o tom Zuzana Vachová z Dopravného podniku Bratislava.

16:15 Štátna hymna odznela.

Protest v Bratislave 2

16:10 Organizátori majú problém s ozvučením. Dokedy sa chyba odstráni, jeden z organizátorov vyzval, aby si spoločne zaspievali slovenskú hymnu.

16:08 "Slovensko Slovákom," a "My sme tu doma," skandujú prítomní.

V Bratislave zvíťazila ľudskosť:
Zobraziť galériu (33)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

16:00 Námestie SNP je zaplnené. 

15:58 Dav je už pri Prezidentskom paláci.

15:55 Dispečing Dopravného podniku Bratislava monitoruje v Bratislave situáciu z dôvodov konania sa protestných akcií. Ako informovala Zuzana Vachová z DPB, od 16.35 hodiny je uzavreté Hodžovo námestie. Nepremávajú ani trolejbusové ani autobusové linky. "Predpokladáme zdržanie od približne 15 do 20 minút," upozornila Vachová.

V Bratislave zvíťazila ľudskosť:
Zobraziť galériu (33)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

V Bratislave zvíťazila ľudskosť:
Zobraziť galériu (33)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

15:48 Na jednej z budov na Štefánikovej uliciu niekto vyvesil z okna transparent s nápisom Láska. Keď spozoroval dav, pustil známu skladbu Svadobný pochod. Úplne tak prehlušil skandovanie protestujúcich.

Protesty v Bratislave

15:46 Zhromaždenie sa presúva po Štefánikovej ulici, protestujúcich je približne 1000.

V Bratislave zvíťazila ľudskosť:
Zobraziť galériu (33)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

15:30 Začal sa pochod proti migrantom.

Protest v BA

15:29 Pred Hlavnou stanicou je približne 500 ľudí.

V Bratislave zvíťazila ľudskosť:
Zobraziť galériu (33)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

V Bratislave zvíťazila ľudskosť:
Zobraziť galériu (33)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

15:28 Protestujúci sa začnú o chvíľu presúvať. Organizátor zhromaždenia Marián Magát všetkých vyzval, aby nepili alkohol a riadili sa podľa pokynov polície a organizátorov.

15:24 "Situáciu v meste naďalej monitorujeme a v prípade akýchkoľvek narušení priebehu tohto zhromaždenia sú prilsučníci PZ pripravení zabezpečiť obnovu verejného poriadku," informoval nás hovorca bratislavských policajtov Michal Szeiff.

V Bratislave zvíťazila ľudskosť:
Zobraziť galériu (33)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

15:16 Protest prišli podporiť aj členovia extrémne pravicového zoskupenia Vzdor Kysuce. 

V Bratislave zvíťazila ľudskosť:
Zobraziť galériu (33)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

15:05 Účastníci držia v rukách vlajky a transparenty, čakajú na pokyn, kedy sa začnú presúvať.

15:00 Momentálne je na mieste približne 200 ľudí. Niektorí prišli z Holandska a Belgicka. Oficiálne by sa protest mal začať o 15.00 hodine. Smerovať má po Štefánikovej ulici k Námestiu SNP.

14:57 Zatiaľ to pred stanicou nevyzerá tak, že by malo ísť o také početné zhromaždenie, aké Bratislava zažila 20. júna.

14:52 Situácia je pokojná.

V Bratislave zvíťazila ľudskosť:
Zobraziť galériu (33)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

14:50 Celonárodný občiansky protest nadväzuje na júnový pochod s názvom STOP islamizácii Európy! Spoločne proti diktátu Bruselu, za Európu pre Európanov! Toto zhromaždenie prišlo podporiť niekoľko tisíc priaznivcov. Tí protestovalo proti prílevu imigrantov do Európy a proti utečeneckým kvótam. S odporcami sa stretli pred Prezidentským palácom, hádzali do nich dymovnice. Počas zhromaždenia vošlo na nádvorie Bratislavského hradu približne tristo ľudí a napadli osoby, ktoré boli na cyklistických pretekoch.

14:40 Pred stanicou sa sústreďujú prví účastníci protestu pod názvom Spoločne za Slovensko, stop islamizácii Európy a imperializmu USA.

V Bratislave zvíťazila ľudskosť:
Zobraziť galériu (33)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

14:30 Na Hlavnej stanici sa očakáva nápor protestujúcich ľudí. Policajti sú v pohotovosti, pripravení sú aj ťažkoodenci.

V Bratislave zvíťazila ľudskosť:
Zobraziť galériu (33)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

V Bratislave zvíťazila ľudskosť:
Zobraziť galériu (33)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Ako informoval hovorca bratislavských policajtov Michal Szeiff, policajti pripravujú opatrenia bezpečnostného charakteru.

Prvé verejné zhromaždenie Spoločne za Slovensko, proti ismalizácii Európy a imperializmu USA sa bude konať v čase od 14-tej do 19-tej hodiny na Námestí SNP s miestom stretnutia účastníkov na Námestí Francza Liszta - predstaničné námestie. Účastníci zhromaždenia sa z miesta stretnutia budú presúvať cez Šancovú ulicu, Štefánikovu ulicu, Hodžovo námestie, Suché Mýto, Hurbanovo námestie na Námestie SNP. Na sociálnych sieťach účasť potvrdilo viac ako 2000 ľudí, prídu aj futbaloví chuligáni. Organizátorom je aj tentokrát Lukáš Kopáč, ktorý je známy z viacerých neonacistických demonštrácii.

Demonštrácia za toleranciu je druhým ohláseným verejným zhromaždením, ktoré sa bude v čase od 14-tej do 17tej hodiny na Kamennom námestí, Hviezdoslavovom námestí, Hlavnom námestí a námestí Slobody. Účastníci zhromaždenia sa budú v čase o 14.30 hodiny presúvať cez Hviezdoslavovo námestie, Rybné námestie, po Panskej, Ventúrskej, Sedlárskej ulici cez Hlavné námestie, Kostolnú ulicu, Primaciálne námestie, Uršulínsku ulicu, Laurinskú ulicu, bránu, Gorkého, Kamenné námestie, Špitálsku, Mariánsku, Obchodnú, Kollárovo námestie a Námestie  slobody.

Tretie verejné zhromaždenie so zámerom vystúpiť proti islamizácii Európy a imperializmu USA sa bude konať v Malackách v čase  od 17-tej do 20-tej hodiny.  Účastníci zhromaždenia, ktorí sa stretnú pri soche M. R. Štefánika na Kláštornej ulici sa budú presúvať cez Mierové námestie na Kláštorné námestie na Družstevnú ulicu.

Takto to vyzeralo v uliciach Bratislavy na ostatnom proteste v júni.
Zobraziť galériu (33)
Takto to vyzeralo v uliciach Bratislavy na ostatnom proteste v júni.  (Zdroj: Alternatívna cesta/Facebook)

"Krajské riaditeľstvo PZ v Bratislave vyčlenilo do bezpečnostných opatrení dostatočný počet policajtov a prostriedkov, za pomoci ktorých budú dohliadať na zabezpečenie verejného poriadku, ochranu života, zdravia a majetku občanov. V prípade, ak by došlo k narušeniu verejného poriadku alebo páchaniu inej protiprávnej činnosti, polícia v zmysle zákona o Policajnom zbore využije zákonné možnosti na zjednanie nápravy a obnovenie verejného poriadku," ozrejmil Szeiff.        

Účastníci protestu STOP islamizácii
Zobraziť galériu (33)
 (Zdroj: SITA)

Polícia zároveň upozorňuje, že v súvislosti s plánovanými verejnými zhromaždeniami môže dôjsť k obmedzeniam cestnej premávky, a to najmä na trasách plánovaných presunov účastníkov zhromaždení. "Občanov, ktorí sa plánujú zúčastniť uvedených zhromaždení vyzývame, aby pri využívaní svojho práva vyjadriť svoj názor nenarúšali verejný poriadok a neporušovali svoje povinnosti vyplývajúce zo všeobecne záväzných právnych predpisov," vyzval policajný hovorca.

Demonštrácie budeme sledovať ONLINE.

 

Viac o téme: ProtestBratislavaStop islamizácii
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu