Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Šéf IT firmy otvorene prehovoril o korupcii: Takto sa u nás môžete nabaliť na štátnej zákazke!

Michal Truban zo spoločnosti WebSupport. Zobraziť galériu (3)
Michal Truban zo spoločnosti WebSupport. (Zdroj: woops.sk)

BRATISLAVA - Viete ako sa robí biznis v slovenskom IT sektore? Veľmi jednoducho. Postup ako na to, opísal na blogu Slovák Michal Truban, ktorý šéfuje firme WebSupport. Tej prišli viaceré ponuky s návodom ako sa dobre nabaliť na štátnych zákazkách. Toto je jeho príbeh.

Viete ako sa zarába na štátnych zákazkách? Asi takto nejako: "Pohár pomaly preteká. V poslednom čase nás viackrát oslovili, aby sme sa zúčastnili tendra (výberového konania), ktorý je vopred vyhraný. Spolu si dohodnene pre nás veľmi výhodnú cenu a o úspech sa postarajú ”oni”. Neskôr nám “oni” vyfakturujú províziu. Kto by nechcel ľahko zarobiť?" napísal na blogu šéf firmy WebSupport Michal Truban. Týmto podvodným spôsobom však jeho firma dala stopku. Korupčné správanie nahlásia a namiesto ľahkého zárobku strávia hodiny vypovedaním na polícii.

Prestalo ho to však baviť. "Vadí nám, keď vidíme ako kradnú iní. Každý deň kauza. Nadávame po večeroch v krčmách a na druhý deň urobíme to isté? Nadávame na nich len preto, že my sme nemali tú príležitosť?" položil rečnícku otázku Truban. Jeho firme vadí tento pohľad na svet a preto sa rozhodol na korupciu upozorniť.

Michal Truban
Zobraziť galériu (3)
Michal Truban  (Zdroj: woops.sk)

"Zaráža ma však, do akých rozmerov to narástlo. Už nikto nič neskrýva," nahnevane dodáva Truban a opisuje ako postupne dostávali ponuky - "Všetky ponuky boli od cudzích ľudí, ktorých nikto nepoznal. Neboli to kamoši alebo dlhoroční obchodní partneri. A neboli to ani veľké ryby na vrchole reťazca. A neoslovovali nás šifrovanými správami. Prišli na regulérne obchodné stretnutie, napísali maily. Všetkým prišlo úplne normálne začat riešiť takýto deal a ani ich nenapadlo, že by s tým mal niekto problém.  Všetci, čo pohybujú okolo IT vedia, ako zarábajú pri veľkých projektoch IT firmy prepojené na vládu. Ako si delia korisť a v akej kvalite dodávajú. Ako nás to stojí stovky!!! milónov eur a nič z toho. Je to verejným tajomstvom a je to tajomstvom takým veľkým, že to všetci akceptujú a nikto s tým nič nerobí, lebo nevidí žiadnu reálnu možnosť," píše šéf veľkej IT firmy na svojom blogu.

Celý tento systém nazval rakovinou, ktorú už ani len nikto nemaskuje. No možno práve to je ten pomyselný pohár, ktorý pretiekol. "A možno to je dobre. Možno práve to pomôže naplniť ten pomyselný pohár trpezlivosti a pretečie," dodal Truban na záver a vyzval všetkých ľudí, aby ukázali svoj hnev a postavili sa voči korupcii hociakým spôsobom.

"Ukážte svoj hnev a postavte sa voči korupcii hociakým spôsobom. Píšte o tom, rozprávajte o tom a konajte tak. Oznámte svojim klientom, deťom, mamám, že takúto vec odsudzujete a nerobíte. Napíšte vlastný blog, status, koment alebo príbeh. Alebo môžete zdieľať tento," znie Trubanov odkaz na blogu. Čo vy na to?

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu