Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Košická nemocnica odmieta tvrdenia o predraženom tendri

Ladislava Šustová
Ladislava Šustová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Univerzitná nemocnica L. Pasteura (UNLP) Košice odmieta, že by súťaž na dodávku štyroch ultrazvukových prístrojov s príslušenstvom z roku 2013 bola netransparentná alebo išlo o predražený nákup. Rovnako odmieta, že by požiadavky na predmet zákazky boli stanovené diskriminačne.

"Nikto sa doposiaľ nesťažoval na priebeh súťaže. Súťaž bola zrealizovaná transparentne, v súlade s platnými právnymi predpismi," uviedla dnes hovorkyňa UNLP Ladislava Šustová. Podľa zistení mimovládnej organizácie Via Iuris, ktorá sa tendru venovala spolu s týždenníkom .týždeň, sa verejného obstarávania zúčastnila len spoločnosť Wega – MS, ktorá ho aj vyhrala. Ďalších 12 firiem sa síce o dodávku ultrazvukov zaujímalo, ale napokon sa zo súťaže stiahli. Ako príklad diskriminačne nastavených kritérií Via Iuris uviedla vybavenie ultrazvuku štyrmi otočnými kolieskami s brzdiacim mechanizmom, hoci podľa odborníkov stačia dve.

Súťaž na dodávku ultrazvukových prístrojov nemocnica uverejnila v slovenskom i európskom vestníku. Proti podmienkam uvedeným v súťažných podkladoch si podľa UNLP nikto neuplatnil revízny postup v zmysle zákona o verejnom obstarávaní. "Parametre boli zadané tak, aby určili výkonnostnú triedu prístroja, ktorá je potrebná, a vyhoveli pracovným potrebám a návykom lekárov. Zadefinované parametre obstarávaných prístrojov sú v konečnom dôsledku výhodou nielen pre lekárov, ale aj pre pacienta," uviedla Šustová. Všetky požadované technicko–medicínske parametre boli podľa UNLP rovnako splniteľné viacerými uchádzačmi. 

Pochybnosti podľa Via Iuris vzbudzuje aj cena za štyri ultrazvuky, ktorá dosiahla 375.000 eur. Jeden z prístrojov pre rádiologické oddelenie stál takmer 92.000 eur bez DPH. Nemocnica v českom Vsetíne pritom podľa mimovládnej organizácie obstarala kvalitnejší prístroj za 51.000 eur.  "Nepoznáme parametre prístrojov obstarávaných vo vsetínskej nemocnici a nie je nám jasné, aké konkrétne parametre vlastne občianske združenie porovnáva. Známa je len cena. Ale pred každým verejným obstarávaním sa realizuje prieskum trhu na stanovenie predpokladanej hodnoty zákazky a keďže víťazná ponuka uchádzača sa výrazne nelíšila od predpokladanej hodnoty, nebol dôvod na spochybnenie korektnosti predloženej cenovej ponuky," reagovala hovorkyňa UNLP.

Via Iuris uvádza, že v čase súťaže bol riaditeľom košickej nemocnice nominant Smeru-SD Ladislav Rosocha. Vo výberovej komisii na dodávku ultrazvukov sedel Branislav Paška – synovec vtedajšieho predsedu parlamentu Pavla Pašku, ako aj Ľudovít Demian – brat poslanca Smeru-SD Jaroslava Demiana.

Minister zdravotníctva Viliam Čislák avizoval, že sa prípadom bude zaoberať. Jeho ministerstvo podľa hovorcu Petra Bublu zaujímajú odpovede na otázky, aké boli ceny a koľko bolo súťažiacich. "A preto ministerstvo zdravotníctva dnes dáva podnet na Generálnu prokuratúru," povedal hovorca v utorok (2.6.) pre televíziu Markíza.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu