Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Michal Truban z Progresívneho Slovenska bol ONLINE: Toto je jeho recept na boj proti korupcii

Michal Truban
Michal Truban (Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Dnes ste sa mohli v našom online rozhovore pýtať Michala Trubana na to, ako bojovať s korupciou.

Michal Truban je mladý úspešný podnikateľ v IT sfére. V minulosti jeho firme ponúkli možnosť zapojiť sa do zmanipulovaného štátneho tendra, čo sa mu vôbec nepozdávalo. Preto o tom bez váhania informoval políciu a začal s ňou spolupracovať, aby zmanipulovaný tender zastavili.

Aj to je jeden z dôvodov, prečo založil organizáciu Slovensko.Digital, ktorej úlohou je odhaľovať netransparentné IT tendre. Michal Truban sa však tento rok rozhodol, že krajinu treba posunúť vpred vo viacerých smeroch, aby sa tu mohlo žiť lepšie. Rozhodol sa, že vybuduje nové politické hnutie Progresívne Slovensko.

Michala ste sa mohli pýtať na jeho začiatky v podnikaní, na to, ako sa dá bojovať s korupciou, ale aj ako by chcel zmeniť Slovensko k lepšiemu.

Viac o téme: Michal TrubanProgresívne Slovensko
Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

15.12.2017 10:46 - otázka od Jana
Ahoj, ak by sa PS dostalo do vlády ako najsilnejší článok, koho si vieš predstaviť ako premiéra našej krajiny? dík
Toho, koho zvolia ludia. Ti to maju v konecnom dosledku v rukach. Ked si to uvedomime vsetci v co najvacsej miere a budeme chodit volit ale hlavne aj mimo volieb kontrolovat a vyzadovat od politikov najvyssiiu uroven, tak vtedy sa tu budeme mat lepsie. Dakujem vsetkym za otazky a za rozhovor a vidime sa niekde po Slovensku. Uzivajte den.
15.12.2017 10:41 - otázka od Nada
Dobrý den, moje otázky:Progresívne Slovensko, ktoré nechce progresívne dane ako v zahraničí, ale je za rovnú daň? Ako chcete zlepšiť ekonomickú situáciu obyvatelov, budete chcieť žnižovanie daní a odvodov? Chcete ísť systémom celej EU a zaviesť progresívne dane? Budete za zrušenie DPH a nahradenie priamou daňou z predaja ako USA, alebo ponecháte vratkársky systém, ktorý zneužíva mnoho podnikateľov? Znížite DPH na potraviny, literatúru, tlač, lieky ako mnohé EU štáty do 5%? Sta za potravinovú sebestačnosť Slovenska? Zvýšite životné minimum a zavediete ako v ČR doplatky na bývanie ak náklady na bývanie presiahnu 30%? Ste za podporu rodín, zvyšovanie daňového bonusu, prídavkov ako iné krajiny už aj napr. Slovinsko, Polsko má cez 100 eur prídavky, či ČR má výrazne vyšší daňový bonus?Ďakujem
Velmi vela otazok na takyto kratky priestor, ale ak si precitate nasu viziu: progresivne.sk/vizia tak tam najdete odpovede na vsetky tieto otazky a aj na dalsie. Ale len velmi narychlo niektore odpovede: odvody treba znizit, aj dph na potraviny, vratkarsky system a korupciu treba zrusit ...
15.12.2017 10:40 - otázka od Roman
Dobry den Michal, Drzim Vam prsty vo Vasej praci a v budovani noveho progresivneho Slovenska. Som jednym z prvych absolventov technickej kybernetiky na Slovensku. Pracoval a zil som skoro 20 rokov v zahranici vcitane Skandinavie, Middle East a posledne 5 rokov v Japonsku. Teraz zijem a pracujem vo Viedni ale mam este rodinne a priatelske vazby v Bratislave. Obdobne ako Vy som vnimal v minulosti obrovske mrhanie prostriedkov na Slovensku napr. v oblasti eGoV ktore nadalej pretrvava. eGoV by mala sluzit na ulahcenie zivota ludi a firiem vo svojej krajine. Vo svete je obrovske mnozstvo optimalnych rieseni pre eGoV ktore staci lokalizovat a jednoducho a najma lacnejsie integrovat, namiesto vymyslania existujuceho kolesa. Jednoduchym prikladom su riesenia v oblasti e-identity management, ktore dokazu statu usetrit obrovske prostriedky. V tomto moze byt Rakuskom taktiez vzorom. Existujuca lokalna (SK) ICT lobby samozrejme presadzuje svoje riesenia ktore su mnohonasobne drahsie. Mate predstavu ako taketo problemy riesit politicky, systemovo a strategicky? Drzim Vam palce! S uctou Roman Ondrus
Dakujem pekne a aj tebe nech sa dari. Dobre ste to vystihli, ze vsetko je tu teraz v nasom state lobby. Nas stat a uradnici sa malokedy dokazu ubranit tlakom niektorych oligarchov a podnikatelov. Toto ked sa zmeni napr. aj lepsie zaplatenou a lepsie vycvicenou statnou spravou a hlavne lidrami, ktori to myslia dobre a chcu veci vylepsovat namiesto toho aby rozmyslali, kde co zarobit, tak vtedy budeme vyberat aj optimalne riesenia a vtedy to bude progresivne :)
15.12.2017 10:36 - otázka od Michal Štefkovič
Mali by zmyznut strankove dni na uradoch?
Podla mna ano. Takmer vsetko by malo byt vyriesitelne online a pre ludi co to nevedia by mali byt urady efektivne, nastavene a dostupne tak, aby si ludia nemuseli brat dovolenky alebo tam behat cez obed.
15.12.2017 10:34 - otázka od Juraj
Zdravím Michal, opýtam sa prečo by mali ľudia voliť Progresívne Slovensko. A ako sa môžem zapojiť ak chcem pomôcť ?
Pretoze mame viziu a ludi ktori ju vedia naplnat a sme aj hnutie zdola, kde sa mozes pridat a vidiet to zblizka a sam sa rozhodnut, ci to stoji za hlas. Ak sa chces zapojit. Pridi na nasu stranku: progresivne.sk a tam sa mozes prekliknut bud na komunitu, alebo sa pridat ako dobrovolnik. Ale v klude si pridaj aj mna na facebooku a ja ta uz nasmerujem ;)
15.12.2017 10:32 - otázka od Stano
Dobrý deň. Viete dôveryhodne preukázať, že nemáte žiadne priame či nepriame prepojenie na oligarchov a iných sponzorov? Len tak, by the way, ste sa tu nezjavili a neobetovali svoj životný čas a svoje peniaze na zlepšenie kvality života na Slovensku.... Oligarchovia stále mali a majú projekty, nakoniec aj stranu Nádej, ktorú financoval Špirko z Peny, zakladal Jozef Mihal
Mozme. Je to vsetko transparentne na nasom webe a za nas a nase pribehy sa zarucia stovky ludi v nasom okoli. My peniaze oligarchov nepotrebujeme, kedze financujeme progresivne spolu s nasimi fanusikmi. My sme sa tu neobjavili len tak. Takmer kazdy dlhe roky podporoval ci uz svojim casom alebo aj financne rozne ine projekty, ktore Slovensku pomahali. Teraz sme si ale povedali, ze sa to strasne tazko robi tak nepriamo a ked chceme naozaj zmenu, treba si vyhrnut rukavy a ist makat a nie len zo svojho pohodlia inym rozpravat ako by to mali robit.
15.12.2017 10:30 - otázka od kiko
Zdravim,vitam novy vietor na politickej mape Slovenska :-) len nechapem jednu vec,preco si myslite,ze pan Poliacek bude pre vas posila???ved koho poznam,tomu lezie akurat tak na nervy a kvoli nemu stratite vela hlasov...mali by ste si dat spravit prieskum nazoru na politika Poliaceka...drzim palce do buducna,len treba viac zvazovat,kto by mohol pomoct preferenciam a ktory clen ich akurat tak potopi
Dikes moc. Sme otvorene hnutie zdola a aj na toto sme sa pytali na nasej komunite a 70% ludi bolo za prijatie. Aj ked nechceme priberat politikov z inych stran, Martin je jeden z tych lepsich a vie doniest skusenosti do tymu a zaroven ma aj vela podporovatelov, cize ja by som to nevidel, ze zoberie hlasy ale prave naopak. Ale plati, ze chceme byt predovsetkym hnutie s novymi ludmi a s takymto novym vetrom a myslienkami posunut Slovensko dopredu.
15.12.2017 10:27 - otázka od Samuel
V čom je PS iné ako ostatné politické strany?
Mame premyslenu viziu ale hlavne ludi, ktori ju vedia naplnat. Tym okolo Progresivneho Slovenska sa zostavoval dokladne z odbornikov a slusnych ludi. Zaroven sme otvorene hnutie a uz teraz mame vyse 700 dobrovolnikov po celom Slovensku. Lebo je jasne, ze Slovensko tu neopravi 10 ani 100 ludi ale my vsetci sa musime zapojit a makat natom.
15.12.2017 10:25 - otázka od David
Ahoj, pracujem u ISP a kedze ako zrejme vies platy su tu vyssie, preto placem kazdy mesiac ked vidim vyplatku pasku, mate nejaky plan na zmenu odvodoveho systemu? Chcete zrusit tie zaplaty co nam tu Ficko predostiera (vlaky zadara, priplatky za nocne a ine "vychytavky") a prist s nejakymi systematickymi zmenami? Zaroven sa chcem spytat ci mate plan pre zmenu dochodkoveho systemu nakolko ludstvo starne a mladych moc nepribuda alebo nas po navrseni dochodkoveho veku iba hodite do jamy a ukoncite to trapenie? Co moze mlady a vzdelany clovek robit aby konkretne pomohol Slovensku (okrem rozdavania letakov)? Diky, prajem vela stastia v boji s chobotnicou :)
Odvody su velke a treba ich znizit a cely system zjednodusit a zaroven cely system pripravit na novu eru este vacsieho technologickeho rastu. Potom budeme mat stastnejsich a menej vystresovanych ludi ;). Bude sa lepsie pracovat ale aj podnikat. Je to zlozitejsie a na dlhsie, ale pozri nasu viziu.
15.12.2017 10:23 - otázka od Adriana
Dobrý deň pán Truban, v prvom rade vám blahoželám k doterajším úspechom. Čítala som Vašu knihu Support. Inšpirujúce. Rada by som sa Vás opýtala, kde hľadáte motiváciu, či sa niekedy musíte premáhať, keď máte urobiť niečo čo musíte ale nechce sa Vám, a čo by ste odporučili mladej žene, ktorá sa trápi depresiami a rada by napriek tomu v živote niečo dokázala. Ďakujem, s pozdravom A.
diky moc. som rad, ze sa kniha pacila. ak vas trapia depresie, urcite treba zbehnut za nejakym dobrym a fundovanym odbornikom na depresie, ktory vam bude vediet pomoct a ukazat cestu a motivaciu. len tak na okraj, sport vie v tomto malicko pomoct. ale vzdy by som sa o takychto veciach snazil bavit s odbornikom. drzim palce.
15.12.2017 10:20 - otázka od Hox
Zdravim pan Truban zaujimalo by ma s kym by ste vylucil spolupracu z politickych stran ak by ste sa dostali do parlamentu v pripade ze by boli predcasne volby.
Urcite Smer a LSNS. Smer hlavne preto, ze ich treba vymenit. Uz 10 rokov nerobia to, co slubuju a cela krajina a ludia tym trpia. O tych druhych sa nemusime bavit. Ti ukazali ako vedia gazdovat v Bansko Bystrickom kraji a celkom si spravili hanbu.
15.12.2017 10:19 - otázka od Július
Prečo ste prijali pána Beblavého?Dúfal som,že do politiky prídu úplne nový ľudia čo chcú zmeniť tento štát k lepšiemu.Podľa mňa zatiaľ žiadny politik čo sedel,alebo sedí momentálne v parlamente si nezaslúži ani slovo chvály,takže som sklamaný,že ste prijali k sebe niekoho z týchto ľudí.
Neprijali sme ho. Boli chvilu debaty o tom, ale nakoniec sme sa rozhodli ist svojou cestou.
15.12.2017 10:18 - otázka od Richard
Zdravím, dokázali by ste, pán Truban, zvládnuť za jednu nočnú smenu spraviť viac ako 497 zvarkov? Seriózna otázka: Bude podľa Vás Slovensko po roku 2020 lídrom v transparentnosti a v boji proti korupcii v EÚ?
Zacnem trenovat ;) A druha cast otazky je Ano. Progresivne slovensko sa dostane do vlady, a je to jednym z mojich hlavnych prostriedkov ako tu vybudovat napriklad aj lepsie skolstvo a celkovo lepsie Slovensko.
15.12.2017 10:16 - otázka od Dominik
Budes v TN alebo NR debatovat niekedy v budcom roku? inak podla mna si jeden z najrozumnejsich ludi na slovensku vobec.
diky Dominik. Urcite budem. Chodime neustale po Slovensku a rozpravame sa s ludmi. Takze sa vidime a tesim sa nato :)
15.12.2017 10:15 - otázka od Braňo
Pozdravujem. 1.Mali by podľa vás kraje naďalej dávať peniaze na štátne (krajské) Jazykové školy? Na Slovensku je trh s jazykovými školami vyvinutý, a predsa - v NIEKTORÝCH mestach stat cez kraje dotuje cinnost takychto skol. Sukromne skoly sa o dotacie nemozu uchadzat. Vacsina obcanov ale nema moznost studovat za dotovane ceny, kedze su iba v niektorych mestach. 2. Mal by stat zakladat statne cukrarne a predavat tam old-fashioned veterniky za dotovanych 0,15€? Dakujem.
Moj pohlad na takuto pomoc je, ze ked uz existuje mali by mat moznost o nu uchadzat sa vsetci. Stat by nemal vytvarat umelo konkurenciu sukromnemu sektoru, ale naopak mal by mu byt partnerom a podporovat ho ak treba a ak to je pre vacsie blaho celej spolocnosti. Samozrejme transparentne a s moznostou zapojit sa vsetkym. Ale aj nad takouto podporou treba dva krat rozmyslat, ci je naozaj nevyhnutna a nevyriesia to podnikatelia sami.
15.12.2017 10:12 - otázka od Bob Marley
Zaujimal by ma vas nazor na dekriminalizaciu konope.
Bob, ty si vstal z mrtvych? :) Ja si myslim predovsetkym, ze to nie je represivny problem, resp. problem policie ale hlavne problem zdravotnictva a vychovy. Cize namiesto nahanania ludi po veceroch treba presmerovat snahu do ich pomoci, ked ju potrebuju.
15.12.2017 10:10 - otázka od Marian Puček
Zdravím, Michal. Ako vie PS zabezpečiť, aby si ho "nekúpil" nejaký oligarcha?
Pozri odpoved vyssie. Ale bez toho, aby sme mali zabezpecene ciste a nezavysle financovanie by sme do toho nesli. Oligarchov nepotrebujeme, pretoze mame dostatok financii svojich aj od nasich podporovatelov. Vsetko je uvedene na webe.
15.12.2017 10:08 - otázka od Peter Chmurovic
Kto vás financuje a koľko ste zatiaľ vynaložili na propagaciu?
Financujeme sa sami a mozte nas aj vy cez crowdfunding. Bez toho, aby sme nemali vyriesene ciste a transparentne financovanie by som do politiky nesiel. Vsetky mena a darcovia su uvedeny na stranke https://www.progresivne.sk/financovanie/ - co sa tyka kolko sme zatial za rok nasho posobenia minuli, tak je to okolo 150tisic eur. Predovsetkym na mzdy ludom, ktori makaju v progresivnom
15.12.2017 10:06 - otázka od Milan
Michal, v com bude PS ine v boji proti korupcii? Ake ma paky, aby zabranilo vplyvu oligarchov v hnuti?
Aj vdaka mojmu posobeniu v slovensko.digital viem pomerne dobre ako korupcia funguje. Dokonca som to studoval a napisal o tom dokument ako ju vyriesit. Najdes na nasej strankre progresivne.sk. Zaklad je mat ciste financovanie a potom v krajine musi vlada naozaj chciet korupciu vyriesit. To, ze to mysli uprimne sa prejavuje v tom, ze dovoli nezavysle obsadovanie funkcii a dokaze tych ludi aj dobre zaplatit. Natom je zhoda napriec celym svetom a iba takto sa krajinam ako Singapur alebo Svedsko podarilo znizit korupciu.
15.12.2017 10:03 - otázka od Marek
Dobrý deň. Chcem sa spýtať ako sa prezentuje Vaše politické hnutie. Ste viac ľavicový alebo pravicový ? Ďakujem
Ahoj Marek a zdraim aj dalsich. Vopred sa ospravdlnujem za vsetky gramaticke prehresky :) My sme progresivny. To znamena, ze sa pozerame dopredu a vyberame najlepsie mozne riesenia pre Slovensko. Stare kategorie a nalepky uz neplatia. Ak nas niekto oznacuje za lavicovych, tak len preto aby nam dal nejaku takuto nalepku, ale nie je to pravda. Sme progresivny. V nasej vizii na nasej stranke progresivne.sk alebo aj na komunite ktoru mame otvorenu pre vsetkych najdes mnozstvo rieseni ktore ponukame a ako vidime svet a kam by sa malo uberat Slovensko.

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu