Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Veľkorysé vyhlásenie šéfa Váhostavu po schválení ozdravenia: Všetko vyplatíme zo zisku!

Tlačová konferencia po schôdzi veriteľov Váhostavu Zobraziť galériu (7)
Tlačová konferencia po schôdzi veriteľov Váhostavu (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Stavebná spoločnosť Váhostav-SK vyplatí všetkým svojím veriteľom 100 % z dlhovaných peňazí. Vyhlásil to na dnešnej tlačovej konferencii generálny riaditeľ firmy Marián Moravčík.

"Nie zo štátneho rozpočtu, ale z peňazí, ktoré vyprodukuje spoločnosť," zdôraznil. Schôdza veriteľov dnes odobrila upravený reštrukturalizačný plán firmy. Na základe neho majú v najbližších piatich rokoch dostať banky 85 % zo svojich pohľadávok a drobní nezabezpečení veritelia 18,75 %. V nasledujúcich rokoch bude ale podľa Moravčíka firma splácať aj zvyšné záväzky. "Môj odhad je zhruba päť rokov," avizoval Moravčík. Všetky dlhy by tak mohli byť splatené do desiatich rokov.

Podľa Moravčíka naďalej platí aj ponuka, na základe ktorej je firma ochotná vzdať sa 49 % zo svojich akcií v prospech veriteľov. Váhostav-SK ale chce momentálne počkať na to, koľko z veriteľov firmy využije ponuku štátu na okamžité odkúpenie pohľadávok vo výške 50 % ich hodnoty.

Tlačová konferencia po schôdzi
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

"Právnici momentálne pripravujú asi tri varianty, akým spôsobom sa táto výmena dá zrealizovať," opísal možnosť získania akcií Moravčík. Nie je to podľa neho také jednoduché, keďže jedna akcia firmy má v súčasnosti hodnotu 200.000 eur. Riešení je podľa riaditeľa viacero, nechcel ale zatiaľ predbiehať. "Určite ponuka príde a určite to slovo platí," skonštatoval.

Fakt, že dlhy firmy v reštrukturalizácii sa po naplnení reštrukturalizačného plánu nevymažú, je novinkou. Zaviedla ju do praxe nedávno narýchlo prijatá novela Obchodného zákonníka. Veritelia majú podľa nej právo vymáhať si od firmy 100 % zo svojich pohľadávok.

Tlačová konferencia po schôdzi
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Na základe tohto zákona sa mohol dnes na schôdzi veriteľov aj upraviť reštrukturalizačný plán Váhostavu-SK. Banky ako zabezpečení veritelia sa vzdali časti svojho uspokojenia. Namiesto pôvodných 100 % dostanú v rámci plnenia reštrukturalizačného plánu 85 %. Zvyšné peniaze bánk sa prerozdelia malým veriteľom. Tí na základe toho dostanú podľa reštrukturalizačného plánu namiesto pôvodných 15 % aktuálnych 18,75 %.

Moravčík sa dnes večer stretne so Širokým

Súčasný generálny riaditeľ stavebnej spoločnosti Váhostav-SK Marián Moravčík sa dnes večer stretne s akcionárom firmy Jurajom Širokým. Avizoval to na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave. Podľa vlastných slov ho chce požiadať, aby sa v priebehu krátkeho času vyjadril k tomu, akým spôsobom a kto zabezpečil financovanie, ktoré prišlo cez takzvané schránkové firmy do spoločnosti Váhostav-SK.

"Osobne to považujem za veľmi dôležité," zdôraznil Moravčík. Myslí si, že Široký na také objasnenie pravdepodobne dostane súhlas od svojho obchodného partnera a že sa tým uzatvorí celý kruh. "A ja osobne a celý Váhostav-SK už budeme mať s touto témou pokoj," dodal.

Moravčík dnes zároveň zareagoval aj na kritiku opozičných politikov na adresu reštrukturalizačného procesu vo firme Váhostav-SK. "Je to zmes zavádzajúcich a klamlivých informácií účelovo podávaných tak, aby poškodili moje dobré meno a dobré meno spoločnosti," vyhlásil.

Zároveň sa opäť ohradil voči vyjadreniam Aliancie Fair-play, ktorá v stredu (29.4.) zverejnila informácie o tom, že Moravčík konal za schránkovú firmu Lomark. Tá je súčasne vo veriteľskom výbore firmy. "To, čo nám predvádza Aliancia Fair-play, prešlo za určitú hranicu. Požiadal som právnikov, aby podnikli potrebné kroky," priblížil. Právnymi krokmi chce brániť svoje dobré meno aj meno firmy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu