Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Prichádza doba ľadová: Predpoveď počasia na Veľkú noc len pre silné povahy!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Tešíte sa na veľkonoční polievačku? Len aby vám voda nezamrzla! Vyzerá to premenlivo, len nie na sľubovaný príchod jari. Počas uplynulého týždňa sme namiesto jagavých slnečných lúčov dostali mrazivé krúpy a predpovede počasia sledujeme s napätím. Prečítajte si, akú nádielku nám prinesie Veľká noc!

Štvrtok

Počasie u nás ovplyvňuje studený front. Na celom území je zamračené, dážď a na horách sneženie. Teploty dosahujú maximálne 4 až 9 stupňov CelziaSlovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal dnes výstrahu prvého stupňa pred záplavami z trvalých dažďov pre okres Skalica. Tento stav má trvať do piatka približne do 6.45. Zároveň meteorológovia na dnešok vydali aj výstrahy pred vetrom a snežením. Výstraha prvého stupňa pred vetrom platí pre západné Slovensko. Rýchlosť vetra tam v nárazoch môže dosiahnuť 17 až 24 metrov za sekundu. Tento stav má platiť do 22.00. Výstraha prvého stupňa pred snežením platí do 20:00 pre okresy na strednom a severnom Slovensku. V týchto lokalitách môže napadnúť 15 až 30 centimetrov snehu.

Čítajte tiež: Pneumatiky prezúvame skoro, ohrozujeme životy!

Prichádza doba ľadová: Predpoveď
Zobraziť galériu (6)

Piatok

Veľký piatok bude v znamení premenlivej oblačnosti s lokálnymi prehánkami. Teploty dosiahnu 3 až 8 stupňov Celzia, naďalej k nám bude prúdiť chladný vzduch. Na západnom Slovensku prevažne oblačno, prehánky, najnižšie ranné teploty 3 až 0 a najvyššie denné 5 až 8 stupňov Celzia. Na strednom Slovensku prevažne oblačno, prehánky, najnižšie ranné teploty 2 až -3 a najvyššie denné 3 až 7 stupňov Celzia a na východnom Slovensku prevažne oblačno, prehánky, najnižšie ranné teploty 2 až -2 a najvyššie denné 3 až 7 stupňov Celzia. Fúkať bude západný až severozápadný vietor rýchlosťou 3 až 7, v nárazoch miestami do 15 m/s  (10 až 25, nárazy 55 km/h).

Prichádza doba ľadová: Predpoveď
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Predpovede.sk)


Počasie na horách: Vo výške 1000 m prevažne oblačno, snehové prehánky, najnižšia ranná teplota -4 a najvyššia denná 1 stupeň Celzia, vo výške 1500 m prevažne oblačno, snehové prehánky, najnižšia ranná teplota -7 a najvyššia denná -3 stupne Celzia,  vo výške 2000 m prevažne oblačno, snehové prehánky, najnižšia ranná teplota -10 a najvyššia denná -6 stupňov Celzia.

Studený front zreteľne môžete vidieť aj podľa radarov, zatiaľ najmä z radarov českých kolegovhttp://www.chmi.cz/files/portal/docs/meteo/rad/data_jsradview.html [MŠ]

Posted by Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) on 2. duben 2015

Sobota

Počas dňa by malo byť podľa meteorológov z SHMÚ zamračené s dažďom. Od severozápadu k nám bude prúdiť studený a vlhký vzduch. Na juhu Slovenska bude prechodne zmenšená oblačnosť, sever nášho územia však neminú prehánky, a to najmä snehové. Nočná teplota klesne na +1 až -4, v horských dolinách miestami dosiahne len -6 stupňov Celzia. Denná teplota vystúpi na 5 až 10, na severe okolo 3 stupňov Celzia. Bude viať prevažne severozápadný vietor rýchlosťou 2 až 5 m/s (5 až 20 km/h).

Prichádza doba ľadová: Predpoveď
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Nedeľa

Polooblačné až oblačné nedeľné počasie bude odrádzať od turistických aktivít. Na juhu bude spočiatku až zamračené a miestami sa vyskytnú prehánky, od približne 600 metrov snehové. Nočná teplota klesne na -2 až -8, na juhozápade okolo 0 stupňov Celzia. Denná teplota vystúpi na 5 až 10, na severe okolo 3 stupňov Celzia a počas dňa bude viať severný vietor rýchlosťou 3 až 7 m/s (10 až 25 km/h). 

Prichádza doba ľadová: Predpoveď
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Pondelok

Ani počas veľkonočného pondelka nás studené počasie neopustí. Nad posledným sviatočným dňom bude kraľovať premenlivá, na severe prevažne veľká oblačnosť s prehánkami hlavne na severe územia, kde meteorológovia očakávajú aj sneženie. Nočná teplota klesne na -2 až -7, na juhozápade okolo 0 stupňov Celzia, denná sa bude pohybovať v rozmedzí 4 až 9 stupňov a na severe dosiahne len 2 stupne Celzia.

Prichádza doba ľadová: Predpoveď
Zobraziť galériu (6)



Zvýšené lavínové nebezpečenstvo 

V Tatrách od 1200 m n. m. a vo Veľkej Fatre je zvýšené lavínové nebezpečenstvo, 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, v Malej Fatre mierne, 2. stupeň, informoval Jozef Richnavský zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Mnohé, najmä východne orientované svahy majú iba slabo spevnenú snehovú pokrývku. „Už jej malé dodatočné zaťaženie môže zapríčiniť lavínové zosuvy a hrozí aj ich samovoľné uvoľňovanie. Novonapadnutý a naviaty sneh sa ešte nestihol previazať s tvrdým starým podkladom,“ vystríhal Richnavský.
      

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu