Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Hrozí tatranským liečebniam zánik?

Košická nemocnica zatiaľ lôžka rušiť nebude. Zobraziť galériu (3)
Košická nemocnica zatiaľ lôžka rušiť nebude.

VÝCHOD - Ministerstvo zdravotníctva pripravuje radikálny rez. Chce znížiť počet lôžok v Košickom kraji o 1 272 a v Prešovskom kraji až o 2 062. Nemocnice aj tatranské sanatóriá sa bránia.

Kvôli znižovaniu počtu lôžok sa stretli predstavitelia Košického samosprávneho kraja (KSK) so zástupcami nemocníc. „Z celkového počtu navrhovaných 1 281 lôžok na redukciu vypúšťame po konzultácii s odborníkmi 380 psychiatrických lôžok, pretože nie je objektívny dôvod na ich zrušenie, “ spresnila za KSK Zuzana Bobríková. Samosprávny kraj navrhuje v jednotlivých odboroch znížiť počet o 694 l ôžok. „Fakultná nemocnica L. Pasteura v Košiciach má v súčasnosti 1 616 lôžok, čo zodpovedá potrebe tohto regiónu. Ministerstvo zdravotníctva nám zatiaľ nedalo pokyn na redukciu lôžok,“ skonštatovala za košickú nemocnicu Jaroslava Oravcová.

V Prešovskom kraji za posledné tri roky zrušili 400 lôžok. Priestor na ďalšie znižovanie je už minimálny. Navyše Prešovský samosprávny kraj (PSK) nemá páky na to, aby donútil vedenia nemocníc znížiť počet lôžok. „Nemocnice sú samostatnými právnymi subjektmi. Neexistuje nikto, kto by im mohol napríklad prikázať zrušiť sto lôžok,“ tvrdí hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková. Ani vedenie Fakultnej nemocnice s poliklinikou Jána Adama Reimana v Prešove nevidí veľký priestor na redukciu počtu lôžok. „My sme koncová nemocnica pre obyvateľov kraja. Nepredpokladáme preto veľkú redukciu lôžok,“ uviedla riaditeľka nemocnice Monika Pažínková.

Budú prepúšťať

V Novom Smokovci sa nachádza liečebný ústav TATRASAN, ktorý sa venuje liečbe respiračných chorôb. Riaditeľka Eva Grossingerová je zásadne proti redukcii lôžok. „Ak k tomu príde, budeme prepúšťať, a to nielen zdravotný, ale a j prevádzkový personál,“ povedala.

Pacienti sú znepokojení

Sanatórium Dr. Guhra leží v nadmorskej výške 1 005 metrov, čo je ideálne na liečenie respiračných a srdcovo-cievnych chorôb. Riaditeľka Eleonóra Kovalčíková sa znižovaniu počtu lôžok bráni. „Hlboko by to zasiahlo do života a fungovania zariadenia. Môže to mať až likvidačný charakter. Niektorí pacienti k nám chodia už 30 rokov, teraz vyvolávajú, čo sa deje, či môžu prísť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu