Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Dekan Cehlár prehovoril: Ak bude v Európe problém, tak kvôli vode, Slovensko má šťastie!

Michal Cehlár
Michal Cehlár (Zdroj: Miro Vacula)

KOŠICE – Nový dekan jednej z najstarších fakúlt Technickej univerzity v Košiciach – BERG, Michal Cehlár nám prezradil, na čom môže Slovensko v budúcnosti zarobiť.

„Slovensko je mimoriadne bohatá krajina na vodu. Či už na Žitnom ostrove alebo na vodu zrážkovú, ktorá je v našich pohoriach. Doteraz však voda nebola menežovaná, ale teraz už máme i v Ústave vodu chránenú. Ak bude v Európe niekedy problém, tak kvôli vode a Slovensko môže mať z toho veľký profit,“ hovorí. Práve na jeho fakulte pripravujú študentov na budúce menežovanie vody.

Na našej fakulte, máme študijný program – Hospodárenie s vodou v komunálnej sfére, kde sa študenti vzdelávajú v oblasti distribúcie, ochrany a recyklácie vody. Naši absolventi sú odborníci pre vodohospodárske spoločnosti, pre samosprávu, štátnu správu. Dnes sa totiž každá ekonomická aktivita musí posudzovať podľa zákona o posudzovaní vplyvov ľudskej činnosti na životné prostredie. Akákoľvek stavba sa totiž dotýka problémov vôd. Či už podzemných, vodných tokov, vôd komunálnych atď. My sme surovinári a surovina sa ťaží zo zeme. Pri ťažbe sa voda kumuluje a my ju musíme analyzovať, akým spôsobom ju upraviť a ako distribuovať ďalej.“

V magnezite sme svetová špička

Slovensko má tiež množstvo ďalšieho nerastného bohatstva a v mnohých surovinách sme sebestační, dokonca i svetovou špičkou. "Slovensko má okolo 700 ložísk. Z hľadiska stavebných surovín sme sebestační, z hľadiska energetických, máme málo a tie musíme dovážať a z hľadiska určitých špecifických komodít, ako napríklad magnezit, sme svetová špička. Sme na štvrtom mieste na svete,“ hovorí Cehlár.

Ekonomický budúci rast je v surovinách a pochopila to už i Európska únia. „Európska únia zriadila surovinovú platformu, do ktorej naliala asi 2 miliardy eur na vedu a výskum v oblasti surovín a vyzvala členské štáty, aby si takúto platformu zriadili. My sme ju ako tretí štát v EU zriadili a máme v nej okolo 200 miliónov eur na vedu a výskum. V tejto platforme je fakulta Berg, Hutnícka fakulta a asi 30 veľkých spoločností, ťažobných zo Slovenska,“ dodáva dekan.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu