Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slovák, ktorý pracuje s dronmi: Helikoptéru s kamerou kúpite aj v supermarkete

Zdenko Uhrin Zobraziť galériu (4)
Zdenko Uhrin (Zdroj: Zdenko Uhrin)

BRATISLAVA - V škole mal rád matematiku a fyziku, možno aj preto si veľmi rýchlo dokázal zrátať všetky súvislosti a začal podnikať s využitím dronov. Jeho firma dostala v našich končinách ako prvá licenciu na prácu s UAV (Unmanned Aerial Vehicle). Podľa Zdenka Uhrina je využitie dronov na Slovensku ešte len v plienkach a mnoho ľudí ani len netuší, na čo všetko môžu slúžiť.

Opíšte váš prvý zážitok, dojem, keď ste sa stretli s dronom.

S dronom alebo presnejšie UAV som sa prvýkrát stretol na prezentácii spoločnosti Gatewing v Belgickom Gente, ktorej UAV používame aj v našej firme. Bolo to niečo nové, ľahšie prístupné, na rozdiel od leteckej fotogrametrie, ktorá je súčasťou geodézie a ktorú som poznal ako vyštudovaný geodet a kartograf.

Zaujímalo by nás, aký ste boli v škole žiak. Bavila vás napríklad matematika a fyzika? Ako ste sa dostali k podnikaniu s dronmi?

Čo sa týka študijných výsledkov, asi som bol skôr taký priemerný študent. Priťahovala ma však technika, takže s matematikou a fyzikou som problém nemal. K podnikaniu s dronmi som sa dostal cez našu materskú firmu SGS Holding a.s..

Založili ste firmu, ktorá ako jedna z prvých získala licenciu na prácu s dronmi. Ako prebieha takýto biznis v praxi? Keď ste firmu zakladali, stretli ste sa s komplikáciami?

Spoločnosť SGS TECHNOLOGY s.r.o. vznikla v roku 2007 ako klasická geodetická firma. Čo sa však týka záujmu o fotogrametrické práce s dronmi, Slovensko je iba v začiatkoch a mnoho ľudí ani nevie, na čo všetko sa dá UAV využiť.

Čo by ste odporúčali tým, ktorí by sa chceli tiež venovať obchodovaniu s dronmi alebo ich výrobe? Sú pre nich na Slovensku vytvorené vhodné podmienky?

Hlavne si treba uvedomiť, že podľa slovenskej legislatívy sú na práce s UAV, ktoré sa používajú na letecké snímkovanie a vyhotovovanie videozáznamov, potrebné povolenia a súhlasy organizácii ako sú Ministerstvo obrany či Dopravný úrad. Ak firmy tieto povolenia nemajú, porušujú zákony a vystavujú sa sankciám.

Aký je dopyt našincov po službách spojených s dronmi?

Naša firma sa venuje prevažne poskytovaniu služieb, ako napríklad 3D modely územia, letecké mapovanie terénu a ortofotomapy pre poľnohospodárske či stavebné firmy. O tieto služby, pochopiteľne, je záujem.

Slovák, ktorý pracuje s
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Zdenko Uhrin)

Aká je priemerná cena dronu?

Cena vrtuľníkov so zabudovanou kamerou sa pohybuje od niekoľkých desiatok eur až po niekoľko desiatok tisíc eur. Niektoré jednoduché modely sa dajú kúpiť v supermarketoch aj za 50 eur. Tie, ktoré majú v sebe zabudovanú kvalitnú technológiu, môžu stáť až 50 000 eur. Treba si však uvedomiť, že aj na prácu s lacnými UAV sú potrebné také iste povolenia ako s drahými. 

O dronoch teraz počujeme z každej strany. Prečo začali byť odrazu také populárne a na čo všetko sa dajú využiť? Niektorí drony považujú aj za zbraň.

Dôvod je jednoduchý, ich cenová dostupnosť a množstvo výrobcov. Tí ,ktorí považujú dron za zbraň, majú svojím spôsobom pravdu. Viete si predstaviť, že neovládateľný dron spadne niekomu do dvora, na auto, prípadne na hlavu? Takéto prípady sa už vo svete, žiaľ, stali. Ale pre mňa sú drony výlučne pracovným nástrojom.

Môže sa napríklad stať, že by si dron mohol niekto pomýliť s pozorovaním vesmírnej lode?

Kuriózny zážitok podobného typu nemám, čo je hádam aj dobre, prvoradá je totiž bezpečnosť a hladký priebeh práce. Ale áno, je to možné, že si zariadenie niekto pomýli. Najčastejšie je to však s vtáctvom, ale keďže nemáva krídlami, človek rýchlo zistí, že ide o dron.

Ako bude podľa vás vyzerať budúcnosť dronov? Bude mať každý z nás svoj vlastný, podobne ako teraz mobilný telefón?

Netuším, ako sa situácia s dronmi vyvinie, ale podľa môjho názoru to tak nebude. Drony budú možno čím ďalej dostupnejšie, ale pravidlá na ich používanie budú musieť byť veľmi striktne stanovené.

Slovák, ktorý pracuje s
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Zdenko Uhrin)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu