Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

VIDEO dronu z miest, ktoré nemal nikto vidieť: Mladík šokoval svet zábermi z farmy!

Film o podmienkach na farmách režiséra Marka Devriesa má veľký ohlas. Zobraziť galériu (2)
Film o podmienkach na farmách režiséra Marka Devriesa má veľký ohlas. (Zdroj: youtube, facebook)

TAR HEEL – Kontroverzný krátky film odvážneho 27-ročného mladíka Marka Devriesa vyvoláva po celom svete vlnu odporu k mäsokombinátom. Mark totiž vyrazil do boja proti jednej z najvplyvnejších firiem v tejto oblasti – najväčšiemu závodu na spracovanie bravčového mäsa na svete. Priestory spoločnosti Smithfield Foods v Severnej Karolíne preskúmal pomocou kamery pripevnenej na dron.

To, čo odhalil aj s pomocou niekoľkých svedectiev obyvateľov z neďalekého mestečka a odborníkov na životné prostredie, otriaslo nielen Spojenými štátmi. Film s názvom „Speciecism: The Movie“ za prvých 5 dní videlo 350-tisíc ľudí, doteraz sú to takmer 3 milióny. Iba 4-minútové video pritom nezobrazuje žiadnu krutú realitu prasiat alebo samotný proces spracovania, no šokuje pohľadom na toxické jazero pri závodoch.

Film o podmienkach na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: youtube, facebook)

Absolvent práva a aktivista Mark prišiel na nápad použiť dron už v predchádzajúcich projektoch, ktoré sa orientovali na podobné témy. „Jedným z najväčších tajomstiev v Amerike je to, že farmy už v podstate neexistujú. Zvieratá, ktoré jeme, sú pestované v obrích, utajených továrňach,“ hovorí na začiatku videa. Dokazujú to aj zábery z dronu, ktorý sa mohol takmer nepozorovane dostať nad inak výborne zabezpečené priestory továrne.

Mark v súvislosti so zábermi upozorňuje na enviromentálne problémy a dopady na verejné zdravie, ktorých príčinou sú práve podobné „farmy“. Nádrž plná tmavočervenej tekutiny, ktorú vidno na videu zo všetkých strán, je podľa odborníka plná zvieracieho odpadu, nepoužiteľných častí prasiat, ktoré spolu vytvárajú toxickú masu. Dopad takéhoto odpadu na zdravie človeka bol dokázaný v odborných štúdiách už v roku 2006, najčastejšie ide o astmu u detí a problémy s dýchaním u dospelých.

„Všetci sme proti tomu, aby boli deťom spôsobované ochorenia, aby boli zvieratá zneužívané a aby sa ničili životy ľudí prevádzkami v ich okolí. Tisíce nádrží s toxickým odpadom sú asi najbizarnejším ekologickým fenoménom v Amerike. Až doteraz ich držali mimo pozornosti verejnosti,“ vysvetľuje celú situáciu Mark na konci videa. Na sociálnych sieťach sa už rozbehli tisíce živých diskusií, na Facebooku má stránka filmu necelých 32-tisíc fanúšikov. Kompetentné orgány sa k situácii zatiaľ nevyjadrili.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu