Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Alergici, pozor: Peľová sezóna sa ešte len začala a už naberá na obrátkach

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA – Hoci sa peľová sezóna ešte len začala, tento týždeň možno označiť za nástup tohtoročnej sezóny. Prevádzku už spustili všetky monitorovacie stanice peľovej informačnej služby pri Úrade verejného zdravotníctva v Bratislave a Regionálnych úradoch verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Košiciach, Trnave, Nitre, Žiline, ako aj v Banskej Bystrici. Informovala o tom hovorkyňa RÚVZ v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

"Smelo môžeme konštatovať, že peľová sezóna prvých jarných drevín je na Slovensku už v plnom prúde. Teplé počasie aj napriek nočným mrazom prispelo k maximu kvitnutia liesky, najmä na strednom a severnom Slovensku. V Bratislave, Nitre, Trnave a Košiciach lieska dokvitá a jelša už prešla vrcholom kvitnutia. Na strednom a severnom Slovensku, kde sa peľová sezóna liesky rozbehla naplno, pribudlo aj peľu jelše," uviedla Janka Lafférsová z oddelenia mikrobiológie banskobystrického RÚVZ.

Ako dodala, v Trnave výrazne pribudol peľ brestu. Monitorovacie stanice v Bratislave, Trnave a Nitre zachytili stredne vysoké koncentrácie peľu jelše a peľ liesky. Podľa Lafférsovej peľová sezóna liesky na väčšine územia Slovenska už prešla svojím maximom a vyššie denné hladiny jej peľu môžeme očakávať už len na strednom, severnom a časti východného Slovenska, pričom veľký podiel bude mať transportovaný peľ z vyšších horských polôh.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu