Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Jar sa k nám zatiaľ nechystá: SHMÚ varuje pred silným vetrom, ešte sa ochladí!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: kickstarter.com)

BRATISLAVA - Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na pondelok a utorok výstrahu prvého stupňa pred vetrom. Tento stav má trvať od pondelka 9:00 do utorka do približne 16:00. Na hrebeňoch hôr sa miestami očakáva vietor v nárazoch 26 až 33 m/s.

Výstraha platí pre všetky okresy Žilinského samosprávneho kraja okrem okresu Turčianske Teplice, pre okresy Ružomberok a Poprad v Prešovskom kraji, rovnako pre okresy Banská Bystrica a Brezno v Banskobystrickom kraji. Pre okresy Púchov, Považská Bystrica, Bytča, Kysucké Nové Mesto, Čadca a Námestovo vydal SHMÚ výstrahu 1. stupňa pred vetrom. Ešte aj v utorok (3.3.) popoludní by tam mal fúkať rýchlosťou 20 až 25 m/s.

Pondelok: Cez Slovensko bude od západu prechádzať frontálny systém, preto bude oblačno až zamračené a miestami sa očakáva slabý dážď alebo mrholenie, od výšky cca 1000 metrov sneženie. Najnižšia nočná teplota sa vyšplhá len na 4 až -1 stupeň Celzia. V noci bude fúkať slabý južný vietor. Počas dňa bude stále oblačno až zamračené a na mnohých miestach meteorológovia očakávajú dážď alebo prehánky, od výšky cca 1200 metrov sneženie.

Jar sa k nám
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SHMÚ)

Najvyššia denná teplota sa bude pohybovať v rozmedzí 7 až 12 stupňov, v Žilinskom kraji okolo 5 stupňov Celzia. Teplota na horách vo výške 1500 metrov bude okolo -1 stupňa, fúkať bude južný, na západe k večeru západný vietor rýchlosťou 3 až 8, v nárazoch miestami okolo 13 m/s (10 až 30, nárazy 45 km/h). Na hrebeňoch hôr sa očakáva búrlivý vietor.

Utorok: Medzi tlakovou výšou nad Alpskou oblasťou a tlakovou nížou nad Nórskym morom k nám bude od západu prúdiť chladnejsi vzduchu. Oblačnosť bude premenlivá, miestami, najmä na severe, sa očakavájú prehánky, od výšky 600 metrov snehové zrážky. Na severe bude prechodne aj trvalejšie sneženie. Nočná teplota vystúpi na 3 až -3 stupne, tá denná na 5 až 9 stupňov Celzia, na Kysuciach, Orave, Liptove a na Spiši iba do výšky 3 stupňov. Fúkať by mal západný až severozápadný vietor rýchlosťou 3 až 7 m/s (10 až 25 km/h), v nárazoch miestami okolo 15 m/s (55 km/h).

Jar sa k nám
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SHMÚ)

Streda: Od západu bude do našej oblasti zasahovať výbežok vysokého tlaku vzduchu. Podľa predpovede Slovenského hydrometeorologického ústavu bude prevažne polooblačno a ojedinele sa očakávajú aj prehánky, na horách snehové. Nočná teplota sa bude pohybovať v rozmedzí +1 až -5 stupňov, denná teplota medzi 7 až 12 stupňov, na severe väčšinou okolo 5 stupňov Celzia. Fúkať bude slabý premenlivý vietor.

Štvrtok: Vo vyšších vrstvách ovzdušia sa bude cez strednú Európu presúvať smerom na východ brázda nízkeho tlaku vzduchu. Očakáva sa premenlivá oblačnosť a miestami prehánky, od 700 metrov snehové. Nočná teplota vystúpi len na +2 až -4 stupne, tá denná na 2 až 8 stupňov Celzia.

Piatok: V chladnom vzduchu k nám bude od západu zasahovať výbežok vysokého tlaku. Malo by byť prevažne polooblačno, ojedinele sa objavia prehánky, od stredných polôh snehové. Nočná teplota sa bdue pohybovať v rozmedzí 0 až -6 stupňov, denná teplota rovnako ako vo štvrtok vystúpi na 2 až 8 stupňov Celzia.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu