Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Umelci proti nelegálnym skládkam

Akciu prišiel osobne podporiť operný spevák Martin Babjak. Zobraziť galériu (2)
Akciu prišiel osobne podporiť operný spevák Martin Babjak.

DOLNÁ STREDA - Odvrátená tvár alebo čierne skládky Dolnej Stredy je názov výstavy, na ktorej sa autorom „Akčného plánu boja proti čiernym skládkam“ podarilo získať podporu občanov Dolnej Stredy v okrese Galanta. Obyvateľov obce, pri ktorej má rieka Váh jedny z najkrajších brehov na svojom dolnom toku, prišli v sobotu 3. 3. 2007 osobne podporiť Martin Babjak, Ján Babjak a Gustáv Graff.

Životné prostredie obyvateľov obce Dolná Streda je už desaťročia okrem skládky 6 miliónov ton luženca - odpadu z Nikovej huti v Seredi, zaťažené aj 9 rozsiahlymi čiernymi skládkami komunálneho odpadu. Podľa slov Vladimíra Tomčányiho, predsedu komisie životného prostredia pri OÚ a jedného z lídrov iniciatívy, sa v okolí obce nachádza viac ako 1000 ton komunálneho odpadu, pričom „paradoxom je, že práve v Dolnej Strede sú najnižšie poplatky za odvoz odpadu v okrese. Odpad sa nachádza nielen na jednotlivých nelegálnych skládkach, ale je rozptýlený takmer po celom povodí Váhu na tomto úseku.“

Postupnú likvidáciu skládok a následné zalesnenie si komisia stanovila ako svoju prioritu. Počíta s dobrovoľnou pomocou samotných obyvateľov a s využitím fondov Európskej únie. Podporu projektu prejavil aj Ľuboš Šúry, starosta obce. Na stránke obce zriadil e-mailovú schránku, na ktorú môžu občania posielať fotografie osôb, ktorých pristihnú pri vynášaní odpadu. Výška udelenej pokuty môže dosiahnuť až 200 000 SK. Aj vďaka vystúpeniu Martina a Jána Babjakovcov a Gustáva Graffa sa otvorenia výstavy a prezentácie plánu zúčastnilo do 200 obyvateľov Dolnej Stredy. Bezprostredne po vzhliadnutí fotodokumentácie a vypočutí si argumentov podporených správami hygienikov ponúklo svoju účasť na dobrovoľných brigádach viacero prítomných. Brigády sa začnú v apríli a budú sa opakovať každý mesiac.

Umelci proti nelegálnym skládkam
Zobraziť galériu (2)
Aktívny prístup a občiansky postoj k zlepšeniu svojho životného prostredia neprejavili obyvatelia obce po prvý krát. V minuloročnom decembrovom referende, ktorého sa zúčastnilo 69,6 % oprávnených voličov, odmietli výstavbu spracovateľského centra firmy Kovod recycling, s.r.o. Centrum označované za najväčšie šrotovisko áut v strednej Európe je naplánované vo vzdialenosti iba 200 m od obytnej zóny. Táto kauza ešte nie je ukončená. Vzhľadom na už spomínanú skládku luženca, ktorej odstránenie je nad sily obyvateľov a aj samosprávy trnavského kraja, považujú obyvatelia Dolnej Stredy každé ďalšie zaťaženie svojho životného prostredia za neúnosné.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu