Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Najväčšie mýty o sexe a manželstve: Toto sa ešte stále hovorí v kostoloch!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – V spoločnosťou ostro diskutovanom referende o rodine sa bude hlasovať aj o forme sexuálnej výchovy, akou by sa v budúcnosti mohli vzdelávať deti. Podporovatelia Aliancie za rodinu sa snažia dosiahnuť, aby mali rodičia právo odmietnuť sexuálnu výchovu ako súčasť niektorých vyučovacích predmetov na školách a mohli svoje deti vzdelávať v tomto smere podľa seba. Medzi riadkami to vo väčšine prípadov znamená, že by ich učili o sexe v súlade s ich vierou. Avšak, odborníci varujú, že cirkev stále ešte svojim ovečkám predostiera iba „mýty o sexe“.

Základom, o ktorý sa opiera kresťanstvo, je heslo: „Žiaden sex pred svadbou.“ Problematické sú však úplne iné pasáže, celkovo existuje 8 mýtov o sexe, ktoré kresťanskí lídri neustále pripomínajú vo svojich kázňach.

Panenstvo je biologického charakteru

„Panenstvo nie je jednorazová biologická záležitosť. Naopak, "strata panenstva" je prechod medzi tým, ak je niekto sexuálne skúsený či neskúsený, čo má takisto niekoľko úrovní počas života človeka,“ vysvetľuje Dianna Andersonová, autorka knihy Poškodený tovar: Nový pohľad na kresťanskú čistotu.

Z toho možno usúdiť, že mať sex neznamená, že dievča či žena už nie je panna, v prípade muža panic. Zároveň sa v súvislosti s týmto tvrdením vynárajú ďalšie citlivé otázky. Aj je panenstvo biologického charakteru, teda hovoríme o penetrácii vagíny penisom, potom do akej miery je sex dovolený pred manželstvom? Existujú totiž aj iné formy, orálny či análny sex. Záverom odborníkov preto je, že panenstvo, respektíve jeho strata, je skôr sociálny konštrukt a v tomto smere možno udržiavať aj kresťanskú čistotu.

Loophole

Sex po svadbe je úžasný

Iste, sex po svadbe môže byť úžasný, ale nie je to záruka. V prípade panny a panica sa však môže zmeniť aj na veľmi traumatizujúcu záležitosť, ktorá môže mať dokonca vplyv na celý ďalší sexuálny život partnerov. Sex je v ideálnom prípade aj o vzťahu dvoch ľudí, o intimite, dôvere, transparentnosti a vzájomnej spokojnosti.

To všetko by už ale po správnosti mali manželia prežívať aj pred svadbou, sobášny list či kňazovo požehnanie by na celej veci nemalo nič meniť. Aj zdravý sexuálny vzťah sa musí budovať, preto by si mladí ľudia určite nemali myslieť, že sex po svadbe bude akoby šibnutím čarovného prútika skvelý a dokonalý. Treba sa o to zaslúžiť, takže by mali byť mladomanželia vopred informovaní a nie dezinformovaní.

Šéf Viedenskej opery Richard
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Sex je len pre heterosexuálov

Bez ohľadu, či sa v kostoloch vzťahy homosexuálov popierajú, v skutočnom živote existujú a patrí k nim, samozrejme, aj sex. Je to prirodzená potreba každého človeka, teda aj tých, ktorých priťahuje rovnaké pohlavie. Z biologického hľadiska teda jeho prirodzenosť nemožno poprieť, preto by sa v rámci učenia cirkvi mal homosexuálny vzťah po správnosti popierať len z hľadiska etiky a morálky.

Uzavrieť manželstvo treba v určitom veku

Aj keď toto „pravidlo“ sa v priebehu histórie prispôsobovalo okoliu, stále ide o zastaraný názor, navyše ničím nepodložený. Najviac rozvodov v slovenskej republike absolvujú práve mladé páry do 30 rokov, pritom všeobecne panuje názor, že ak sa dievča nevydá povedzme do 25 rokov, jej manželstvu hrozí zánik. Veková hranica sa časom menila.

„Uprostred našich sľubov čistoty a pokusov o cudnosť sme zabudli naučiť mladých kresťanov ako vstúpiť do zväzku manželského,“ napísal v novinách Kresťanstvo dnes Mark Regnerus. V skutočnosti je každý človek individuálna osobnosť, ktorá dospeje k rozhodnutiu založiť si rodinu v rôznych životných etapách. Práve vlastná túžba po rodine je ten správny dôvod na jej založenie, nie veková hranica, ktorou často strašia staršie panie v kostoloch.

Najväčšie mýty o sexe
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: theasbryllup.blogg.no)

Poškvrnení nie sú hodní manželstva

Tento mýtus úzko súvisí s bodom číslo jedna. Sex pred manželstvom sa zakazuje a vzápätí prichádza hrozba. Ak do manželstva nevstúpite „čistí“, ničíte jeho hodnoty. Avšak život nie je ideálny, na čo cirkev často zabúda. Ako sa má pri takýchto vyhláseniach cítiť obeť sexuálneho násilia, ktorá už je psychicky aj tak dosť skúšaná?

Percentá obyvateľstva, ktoré sa so sexuálnym násilím stretli, sú pritom prekvapivo vysoké. Medzi mužmi svetový priemer podľa Svetovej zdravotníckej organizácie dosahuje 5 – 10 percent, pričom do tohto čísla sa nerátajú muži vo väzniciach či zajateckých táboroch. Téma sexuálneho násilia páchaného na ženách je ešte smutnejšia. Zároveň sa možno opýtať na vdovy a vdovcov, ktorý by podľa tejto logiky už nemali vstupovať do ďalšieho manželstva.

Manželky musia plniť manželove potreby

Zatiaľ čo zákonodarcovia sa všemožne snažia dosiahnuť, aby mali ženy rovnaké práva ako muži a usmerňujú spoločnosť, aby sa riadila demokratickým heslom „všetci sme si rovní“, tak v kostoloch často počuť o tom, ako by ženy mali byť oporou muža a mali by ho všemožne podporovať v jeho snahách. To je síce chvályhodné, no rovnako by to malo byť aj naopak.

Najväčšie mýty o sexe
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: babble.com)

Žena má nárok na to, aby bola ambiciózna a cieľavedomá. Dnes už neprevláda všeobecné presvedčenie, že žena, ktorá má vlastné ciele a záujmy je feministka. Jej práva sú zákonom chránené, preto by sa mali poopraviť aj názory predstaviteľov cirkvi. Stereotypizácia a nerovnosť pohlaví sú práve preto stále spoločenským problémom. Pritom nemusí ísť len o ženy, čo ak sa chce otec starať o deti a ísť na rodičovskú dovolenku?

Manželstvo je navždy

Udržiavať si zdravý a fungujúci manželský zväzok je skutočne robota na celý život. Avšak tlačiť na to, aby spolu rodina zostávala aj keď je jeden z partnerov násilník, alkoholik alebo sexuálny predátor, to je skutočne hanebná myšlienka. Práve toto sú najčastešie príčiny rozvodov nielen na Slovensku.

Komu z rodiny, ktorú sa tak veľmi snaží cirkev chrániť, prospeje, ak budú trpieť celý život? Deti to dokázateľne poznačí do budúcnosti, ten „druhý“ partner snáď nemá nárok na šťastie? Žiaden človek by nemal trpieť, hladom, zimou, chorobou. Tomu sa snaží zabrániť značný počet organizácií. Prečo by mal teda trpieť emocionálne? Nie sú snáď emócie podstatnou súčasťou života každého človeka?

Najväčšie mýty o sexe
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: http://di-ve.com)

Masturbácia je hriech

Tu sa kresťania často vracajú k biblickému príbehu Onana, človeka, ktorý zámerne „rozlieval svoje semeno na zemi“, to má byť dôkaz, že masturbácia je hriešna. Niektorí dokonca zachádzajú tak ďaleko, že tvrdia, že ide o prejav homosexuality, nakoľko k vlastnému uspokojeniu muži nepotrebujú ženy a naopak.

Autor knihy Boh a homosexuálni kresťania Matthew Vines však príbeh Onana interpretuje trošku inak: „To, čo vyvolala boží hnev nebol fakt, že Onan praktikoval sex bez snahy o počatie, ale to, že si odmietol plniť rodinné povinnosti podľa Starého zákona.“ Odborníci z rôznych oblastí už dávno dokázali, že masturbácia je nielen normálna, ale pre väčšinu ľudí so zdravým sexuálnym životom aj potrebná.

Najväčšie mýty o sexe
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: mycitybynight.co.za )

Referendum sa blíži a je nutné povedať, že Slovensko takú diskusiu o občianskych právach ešte nezažilo. V rámci na prvý pohľad jednoznačne polarizovanej spoločnosti sa preto ľudia vracajú aj k základným pilierom svojich názorov. Preto sa opätovne otvárajú aj otázky súvisiace s tým, čo sa o vzťahoch káže v kostoloch a ako vyzerajú v skutočnosti. Akokoľvek hlasovanie ľudu vo februári dopadne, realita nikdy nebude zodpovedať tomu, čo prezentuje cirkev, pokiaľ učenie neprejde revíziou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu