Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Podnikatelia majú v budúcnosti platiť DPH až po prijatí platby

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Možnosť pre podnikateľov uhrádzať daň z pridanej hodnoty (DPH) až potom, ako prijmú od svojich odberateľov úhradu za dodané tovary a služby, by mohla byť čoskoro realitou.

Prvotnú analýzu z dielne Ministerstva financií SR dnes vzala na vedomie vláda. Rezort financií má teraz príslušnú legislatívu predložiť do konca júla tohto roka. V súčasnosti aj tie firmy, ktorým ich odberateľ nezaplatí za dodané tovary a služby, musia štátu priznať a uhradiť DPH. Financovanie splatnej dane z vlastných zdrojov môže predstavovať vážny problém a nedostatok týchto zdrojov potom malým a stredným podnikateľom bráni napríklad v ďalších investíciách, pripúšťa ministerstvo financií.

DPH sa riadi európskou legislatívou, rezort financií preto v analýze predkladá tri alternatívy, ktoré normy EÚ umožňujú. Analyzuje možné zavedenie jednotlivých alternatív, poukazuje na ich výhody a nevýhody z hľadiska dotknutých subjektov aj na dosahy na štátny rozpočet. Zaoberá sa tiež skúsenosťami iných členských štátov.

Rezort financií priamo v analýze odporúča jednu z alternatív. "Z pohľadu štátneho rozpočtu, identifikovaných rizík a aj z pohľadu platiteľov MF SR odporúča zvoliť zavedenie osobitného režimu uplatňovania DPH na základe platieb bez využitia výnimky," konštatuje v materiáli.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu