Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Fico napĺňa balík pozitívnych zmien: Podnikateľom sľubuje superodpočet na výskum a vývoj

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Podnikatelia, ktorí vynakladajú zdroje na výskum a vývoj, si môžu od 1. januára tohto roka uplatňovať takzvaný superodpočet nákladov na výskum a vývoj. Vyplýva to z novely zákona o dani z príjmov, ktorú parlament schválil koncom vlaňajšieho októbra. Zároveň ide o jedno z opatrení, ktoré vláda sľúbila vo svojom balíku pozitívnych zmien. Predseda vlády Robert Fico ho preto dnes na spoločnej tlačovej konferencii s ministrom financií Petrom Kažimírom označil za splnené.

"Toto opatrenie smeruje k podnikateľským subjektom, ktoré vykonávajú výskum a vývoj, v podobe takzvaného superodpočtu nákladov na výskum a vývoj zo základu dane," vyhlásil predseda vlády. V praxi si podľa schválených zmien budú môcť podnikatelia uplatniť okrem reálnych nákladov vynaložených na výskum a vývoj aj dodatočných 25 % zo skutočne vynaložených nákladov na výskum a vývoj, 25 % zo mzdových nákladov novoprijatých absolventov stredných a vysokých škôl v roku ich prijatia do zamestnania a 25 % z medziročného nárastu nákladov na výskum a vývoj. 

"My si uvedomujeme, že Slovensko nemôže dlhodobo byť krajina, ktorá bude odkázaná iba na montovanie alebo na lacnejšiu pracovnú silu ako v iných štátoch, ale že musíme prinášať podstatne viac nápadov, nových myšlienok. Chceme motivovať podnikateľské subjekty, ktoré majú svoju výskumnú a vedeckú základňu, aby pokračovali intenzívnejšie," tvrdí premiér. Ako dodal, neobáva sa rizika, že by toto opatrenie niektoré podnikateľské subjekty zneužili. Hovorí, že ak bude potrebné jeho fungovanie prehodnotiť, vláda sa k nemu vráti. Potvrdil to aj minister financií Peter Kažimír, podľa ktorého v budúcnosti nie je vylúčené ani to, že sa percento superodpočtu bude zvyšovať. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu