Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Predpoveď počasia do konca roka: Zo silvestrovských teplôt vám zamrzne aj úsmev!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko čaká studený záver roka a na Silvestra môže byť dokonca najchladnejšie! Zdá sa, že extrémne mrazy, ktoré prekvapili Česko, prichádzajú aj k nám. Meteorológovia hovoria o teplotách do mínus 20 stupňov Celzia!

Podľa meteorológa Miroslava Šingera zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) k nám momentálne prúdi studený, pôvodom arktický vzduch od severu. V najbližších dňoch môže teplota v ranných hodinách dosiahnuť hodnotu až -20 °C, predovšetkým v horských dolinách a kotlinách na severe Slovenska.

V pondelok by malo byť polooblačno až oblačno s dennými teplotami od -5 až 0 stupňov Celzia.
Zobraziť galériu (4)
V pondelok by malo byť polooblačno až oblačno s dennými teplotami od -5 až 0 stupňov Celzia.  (Zdroj: SHMÚ)

V utorok bude najchladnejšie

„Očakávame, že najchladnejší vzduch k nám prenikne v utorok (30. 12.). Teplota vzduchu prechodne poklesne na severe až na približne -19 °C, čo sme v tomto roku zatiaľ nenamerali,“ povedal Šinger. Predpokladá, že v utorok sa na severe počas dňa výrazne otepľovať nebude. Teplota tu miestami podľa neho nevystúpi na viac ako -8 °C. V dolinách a kotlinách sa teplota môže udržať počas celého dňa pod -10 °C. „Znamenalo by to druhý arktický deň v tomto roku. Ten jediný bol zatiaľ 25. januára,“ skonštatoval.

Utorok
Zobraziť galériu (4)
Utorok  (Zdroj: SHMÚ)

Najchladnejší vzduch podľa slov meteorológa prejde cez naše územie počas utorka ďalej na juhozápad. V stredu (31.  12.) sa Slovensko bude nachádzať v strede tlakovej výše, čo podľa meteorológa znamená bezvetrie alebo slabý vietor a oblohu s malou oblačnosťou. „Toto sú výborné podmienky pre nočný pokles teploty, a preto očakávame, že silvestrovské ráno by malo byť najchladnejšie v tomto roku,“ podotkol.

Streda
Zobraziť galériu (4)
Streda  (Zdroj: SHMÚ)

Arktický vzduch od severu sme na Slovensku naposledy pocítili koncom januára, keď meteorológovia zaznamenali doposiaľ najnižšiu teplotu na našom území v rámci tohto roka. V Poprade 27. januára teplota klesla na -18.7 °C. Šinger tvrdí, že to vypovedá o minulej teplej zime, keďže ani v januári, ani vo februári teplota na Slovensku neklesla pod -20 °C. „Doslova v hodine dvanástej je ale pravdepodobné, že sa táto štatistika môže zmeniť,“ dodal.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu