Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slovensko čakajú ďalšie demonštrácie: Do ulíc vyjdú sestričky a pôrodné asistentky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek vyzýva poslancov Národnej rady SR, aby cez štátny rozpočet zabezpečili viac peňazí do zdravotníctva minimálne o 85 miliónov eur na zvýšenie ich platov. Ako uviedla na dnešnom brífingu v parlamente šéfka komory Iveta Lazorová, ak sa tak nestane, pôjdu do ulíc.

Komora oslovila listom všetkých poslancov NR SR. "Vítame aktivitu vlády znížiť odvody do zdravotného poistenia pre nízkopríjmové skupiny obyvateľstva, avšak poukazujeme aj na to, že to bude mať vážny dôsledok na zdravotnú starostlivosť," povedala Lazorová. Podľa jej slov je potrebné si uvedomiť, že populácia starne, čo spôsobuje vyššie nároky na zdravotnú starostlivosť. "S tým súvisí aj výpadok štátneho rozpočtu, ktorý analytici vyčíslili na 250 miliónov eur," upozornila.

Lazorová tvrdí, že napriek pozmeňujúcemu návrhu Richarda Rašiho (Smer-SD) navýšiť rozpočet zdravotníctva o 152 miliónov eur bude stále chýbať sto miliónov. "Vôbec nezohľadňujú požiadavku, aby sa navýšili platy aj zdravotníckym pracovníkom, čo je 85 miliónov eur. Vyzývame preto poslancov, aby neodsúhlasili takto predložený návrh rozpočtu, lebo to bude mať vážny dopad na kvalitu zdravotnej starostlivosti, ale schválili taký, ktorý prinesie priestor na dlho očakávané dostatočné platové ohodnotenie sestier a pôrodných asistentiek," odkázala.

Na margo vyjadrenia rezortu zdravotníctva, že platy sestier sa už niekoľkokrát zvyšovali a dosahujú v priemere 1100 eur, Lazorová podotkla, že nevie, z akých údajov ministerstvo čerpalo. "My vieme, že priemerný plat sestier je asi 560 až 580 eur v hrubom. Myslíte si, že ak by mali sestry plat 1100 eur, bojovali by toľko za svoje platy?" pýtala sa.

K výzve sa pripojila aj Slovenská komora fyzioterapeutov. "V posledných rokoch dlho bojujeme o navýšenie platov. Stále nám len sľubujú a sľubujú. Ľudia nám odchádzajú do zahraničia a stále máme menej a menej zdravotníckeho personálu. Bolo by namieste, keby sa okrem lekárov pozrelo na ostatných zdravotníckych pracovníkov," odporučila prezidentka komory Eva Solčániová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu