Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Meteorológovia aktualizovali veľkú predpoveď počasia na zimu: Totálny zvrat, smutné Vianoce!

Takúto snehovú nádielku nečakajte! Zobraziť galériu (8)
Takúto snehovú nádielku nečakajte! (Zdroj: Profimedia)

BERLÍN/PARÍŽ/BRATISLAVA - Jeseň ušla už viac ako polovicu svojej cesty v ústrety zime, ale tá jej svoje ľadové žezlo nie a nie odovzdať. Kým ešte pred mesiacom zahraniční meteorológovia ohlasovali najstudenšiu zimu za posledné roky a sľubovali nám riadnu snehovú nádielku s totálnym ochladením už v strede jesene, náhle sa z nich stali skeptici a svoje tvrdenia otočili o 180 stupňov!

Dočkáme sa túto zimu snehu a nízkych teplôt aj na Slovensku? Kým Rakúšania už odhŕňali husté záveje snehu a Američania sa doslova topia v snehu, my pomaly ani nevieme, ako snehová vločka vyzerá. Meteorológovia sa chytajú za hlavy a upozorňujú, že takéto teploty a neskoré ochladenie povedie k studenej jari!

Vianoce budú na blate

Vyzerá to tak, že nám až do konca tohto ročného obdobia bude kraľovať mierne a teplé počasie a ani zima s najväčšou pravdepodobnosťou nebude iná, tvrdia nemeckí meteorológovia na stránke Wetterdienst.de. Výsledky sezónnych prognóz podľa Európskeho centra pre strednodobé predpovede počasia naznačujú, že teploty najbližších 4 - 6 mesiacov budú vyššie, ako sú teploty dlhodobého priemeru v tomto ročnom období, teda v porovnaní s dlhodobým sledovaním a meraním z rokov 1981 – 2010.

S najväčšou pravdepodobnosťou nás čaká teplá zima
Zobraziť galériu (8)
S najväčšou pravdepodobnosťou nás čaká teplá zima  (Zdroj: SHMÚ, actualite.lachainemeteo.com, wetterdienst.de)

Nasneží aj na jar!

Podľa syntézy amerických a európskych modelov predpovedí počasia bude až do konca jesene vlhko a relatívne teplo. Dlhodobé predpovede ďalej naznačujú, že bude zima prevažne mokrá a veterná, ale musíme rátať aj s náhlymi výkyvmi počasia, informujú francúzski meteorológovia na stránke Lachainemeteo.com o priebehu zimy, ktorá sa týka aj strednej Európy a Slovenska.

Teploty a zrážky nad Európou v decembri
Zobraziť galériu (8)
Teploty a zrážky nad Európou v decembri  (Zdroj: SHMÚ, actualite.lachainemeteo.com, wetterdienst.de)

Ochladenie môžeme očakávať až v druhej polovici zimy, s najchladnejším počasím vo februári. Toto neskoré ochladenie však povedie k veľmi studenej jari. Nízke februárové teploty výrazne ovplyvnia prvé jarné mesiace marec a apríl.

Teploty a zrážky nad Európou v januári
Zobraziť galériu (8)
Teploty a zrážky nad Európou v januári  (Zdroj: SHMÚ, actualite.lachainemeteo.com, wetterdienst.de)

December by mal byť pomerne mierny, a teda nás Vianoce na ľade s najväčšou pravdepodobnosťou tento rok obídu. Január bude sviežejší a prinesie aj výraznejšie zmeny počasia. Už začiatok februára však môže priniesť rapídne ochladenie a množstvo snehu, ktoré ovplyvní aj nástup jari.

Teploty a zrážky nad Európou vo februári
Zobraziť galériu (8)
Teploty a zrážky nad Európou vo februári  (Zdroj: SHMÚ, actualite.lachainemeteo.com, wetterdienst.de)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu